Leze na vás leze podzimní nespokojenost, začínající rýma, bolest hlavy, zvýšená teplota, nebo se vám jen zkrátka „nic“ nechce? Trpíte nechutenstvím, přibývání na váze, otoky či únavou?
Mám pro vás „ VŠELÉK“, který vám rozhodně pomůže!
Kvašené zelí
V minulosti nazývané „Všelék“, dnes nazývané moderním slovem „Superpotravina“ nebo dokonce „Zázračná potravina“.
Kvašené zelí bylo v minulosti součástí stravy každé domácnosti. Lidé možná nevěděli nic o chemickém složení, ale věděli, že kvašené zelí pomůže při jakýchkoliv zdravotních potížích. Proč je tak zázračné?
Obsahuje
Udělejte si vlastní kvašené zelí a mějte ho stále při ruce.
Příprava
45 min.
kvašení
5 dnů
Celkem
5 dnů
Suroviny
Nádobí
Postup
1.
Zelí nakrájíte ostrým nožem, nebo na V-kráječi.
Cibuli nakrájíte nožem na tenké půlměsíčky. Smícháte.
2.
Posolíte a necháte asi 5 minut odležet
Přidáte kmín a pořádně promačkáte, až se vytvoří štáva
3.
Pěchujete do kvasící nádoby, pořádně utlačujete tak, až se na povrchu tvoří tekutina.
Pokud tekutina není, dolijete vodu, (vodu nemusíte převařovat).
Zatížíte v keramickém hrnci přiloženým víčkem.
Ve sklenici např. další užší sklenicí s vodou, která projde hrdlem,
nebo vhodným očištěným kamenem
nebo speciální pružinou
Důležité: Nad zelím VŽDY musí být tekutina (at už vlastní zelná štáva, nebo dolitá voda)
Kvasicí nádobu necháte v teple ideálně v kuchyni. Dáte pod ní misku, aby se případná zkvašená tekutina měla kde zachytit.
Délka kvašení se odvíjí od teploty v místnosti, množství soli a tlaku s jakým jste upěchovali zelí do nádoby.
4.
Necháte kvasit asi 5 dní, mezitím kontrolujete tekutinu nad zelím, případně dolijete dle potřeby vodu, ochutnáte. Pokud to ještě „není ono“ necháte ještě den či dva kvasit.
Správně vykvašené zelí krásně voní, je křupavé, příjemně kyselé. Můžete ho přendat do šroubovací sklenice a dát do lednice. Než toto zelí spotřebujete, vykvasí další.
Tip
Pokud kvasíte větší množství, ideální je např. 4 litrová zavařovací sklenice, do které se vejde až 3 kg zelí. Postup přípravy i kvašení je stejný. Sklenici napěchuje, nahoru položíte celý zelní list a zatížíte. Plastovou lahví s vodou, kamenem, apod.
Výroba tzv. pickles
K zelí se přidá jeden, nebo více druhů další zeleniny ( max 3 další druhy)
Postup je stejný, jen musíte počítat s větším objemem zeleniny, tzn. buď ubrat zelí, nebo vzít větší nádobu na kvašení. Pokud nemáte s tímto druhem kvašení zkušenost, začněte nejprve přidávat jen jeden druh, např. mrkev, v další dávce třeba ředkvičku atd. Až získáte zkušenosti, můžete si dělat pickles dle vlastní chuti i s kořením.
Balíček receptur pro vaše zdraví
Ing.Dagmar Lužná
Připravte si ke každodenní konzumaci
Saláty z kysaného zelí
Suroviny:
3 pol. lžíce kysaného zelí,
1 nastrouhané celé jablko
1 pol. lžíce propláchnutých rozinek
Špetka soli
Vše smícháte dohromady a necháte 30 minut proležet.
Další varianty salátů z kysaného zelí
Plus - nastrouhaný celer+jablečná stáva
Plus - opražené vlašské ořechy
Plus- opražená dýňová /slunečnicová semínka
Plus- najemno nastrouhaná sladká mrkev
Plus- najemno nastrouhaná červená řepa
Plus-najemno nastrouhaná sladká hruška
Plus- brusinky v jablečném koncentrátu
Plus- veganská tatarka
Kvašené zelí je skutečně všelék. Pokud máte obavy, že vám zelí nebude dělat dobře, domluvte si se mnou konzultaci. Připravím pro vás recept, abyste ho mohli užívat i vy.
Ing. Dagmar Lužná
Zakladatelka Institutu makrobiotiky
Vaše poradkyně ke zdraví