Rok se s rokem sešel a jsou tu VÁNOCE

Někteří z vás mi píšete, že nevíte, jakou zdravou vánoční večeři si připravit, aby vám ,,neublížila". Nejste si jistí zda si můžete usmažit kapra, či si dát bramborový salát, abyste neporušili to, co jsme si na našich konzultacích řekli. Občas slýchávám od lidí otázku... ,,Co vlastně mám na ty vánoce jíst?"

Využíváte celoročního vedení a společně pracujeme na vašem uzdravování.

 Nemusíte se tedy obávat, že byste nemohli jíst, to, co vám chutná. Pokud si nejste jisti, co jsme si řekli, tak tu dnes mám pro vás tip na štědrovečerní večeři, kterou si můžete snadno připravit, určitě si na ní pochutnáte a vaše zdraví vám poděkuje 🙂

 
Připravte si nejen chutné, ale především zdravé vánoční menu o třech chodech: 

Vánoční polévka z kysaného zelí

Příprava
5 min.

Vaření
35 min

Celkem
40 min

Suroviny
na 4 porce

  • menší pórek
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední kořen peržele
  • ½ kedlubny
  • 1 cibule
  • 5 PL sezamového oleje
  • 1,5 l Zeleninového vývaru
  • Špetka soli
  • Špetka kmínu
  • Špetka červené papriky
  • 200 g kysaného zelí
  • 2 PL sojové omáčky Tamari nebo Shoy
  • 2PL rýžové nebo špaldové mouky
  • 50 g uzeného sojového sýra Tempeh

Postup

1.

Porek podélně rozkrojíte a promyjete pod tekoucí vodou. Bílou část nakrájíte na jemné nudličky a zelenou část na širší, asi 2 cm proužky
Kořenovou zeleninu a kedlubnu očistíte a nastrouháte na hrubém struhadle
Cibuli oloupete a nakrájíte na půlměsíčky

2.

Do kastrolu dáte olej, cibuli , zelenou část porku a nastrouhanou zeleninu
Nemícháte
Zalijete troškou vývaru tak, aby byla zelenina ponořená
Přidáte špetku soli
Kmín
Červenou papriku a
Dusíte pod pokličkou do měkka
Zelí nakrájíte na jemno
Přidáte do kastrolu
Dolijete zbytkem zeleninového vývaru
Dochutíte sojovou omáčkou
Přivedete do varu
Mouku rozmícháte v trošce vody a vlijete do polévky

3.

Krátce provaříte
Vložíte na jemno nakrájený uzený Tempeh
Přidáte bílou část porku
Vše promícháte a necháte prolnout chutě.
Podáváte na talíř a pochutnáte si !

Blanšírovaný zeleninový vánoční salát

Příprava
5 min.

Vaření
35 min

Celkem
40 min

Suroviny
na 4 porce

  • 3 menší mrkve
  • 3 menší petržele
  • 1 velký batát
  • 3 středně velké cibule
  • 4 růžičky brokolice
  • 4 větší listy čínského zelí
  • ¼ hlávky bílého zelí
  • 100 g zeleného hrášku
  • 100 g cukrové kukuřice
  • Dle chuti sůl
  • 2 PL Umeocta
  • Cca 3 liry studené vody na blanšírování
  • Špetka soli

Postup

1.

Kořenovou zeleninu, batát a cibuli oloupete a nakrájíte na drobné kostky.
Brokolici rozeberete na drobounké růžičky
Čínské zelí zbavíte zelené části a bílou část nakrájíte na ½ cm nudličky
Hlávkové zelí nakrájíte na ½ cm nudličky
Blanšírujete jednotlivé zeleniny od nejméně aromatické až po cibuli

2.

Vodu se špetkou soli přivedete k varu
Vsypete jako první mrkev, až je poloměkká pomocí sítka vytáhnete do misky a necháte vychladnout
Do stejné vroucí vody vsypete batát, necháte oblanšírovat, pomocí sítka vyberete a necháte na misce vychladnout.
Stejným způsobem připravíte ostatní zeleniny
Cibuli blanšírujete jako poslední

3.

Vývar, který vám zůstane z blanšírované zeleniny, můžete použít na ředění polévky, nebo ho vypijte jen tak. Je velice lahodný.

Vychladlou zeleninu promíchejte s umeoctem. Můžete si ji dochutit např česnekem, zázvorem, nebo ještě přisolit. Případně vmíchat sojovou majonézu

Smažený celer jako ryba

Příprava
5 min.

Vaření
35 min

Celkem
40 min

Suroviny
na 4 porce

  • 1 velký celer
  • Hraška (hrachová mouka na obalování)
  • Drcená řasa Nori (koupíte jako Nori vločky)
  • Pivo
  • Fritovací olej
  • Čerstvá zázvorová štáva na pokapání osmaženého celeru

Postup

1.

Celer oloupete a nakrájíte cca na půlcentimetrové plátky
Hrašku s pivem rozmícháte na hustší těstíčko a vsypete Nori vločky
Obalíte celer

2.

Osmažíte v rozpáleném oleji dozlatova
Necháte okapat na ubrousku

3.

Pokapete čerstvou zázvorovou štávou
Podáváte společně s blanšírovaným salátem

Můj Tip


Pokud budete přeci jen smažit kapra
použijte kukuřičnou bezlepkovou strouhanku
po vytažení z oleje nechte každou porci okapat na ubrousku
postříkejte sojovou omáčkou Shoyu nebo Tamari
pokapejte čerstvou zázvorovou šťávou

Ke každému smaženému jídlu si dejte lžíci najemno strouhané ředkve daikon, nebo jakékoliv jiné ředkve, nebo ředkvičky.


Další inspirace na Vánoční menu najdete v mé knize Makrobiotické nedělní vaření

+ DVD

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

pojďte si promluvit jak může malá změna vašeho jídelníčku udělat velkou změnu na vašem zdraví