Naše ledviny jsou neocenitelné pro naše zdraví a pohodu, a zvláště v zimních měsících si zaslouží extra péči a pozornost.

Ledviny jsou záložní zdroje naší energie. Jsou to dvě baterie, ve kterých je ta naše vitální energie kumulovaná. S kapacitou našich baterií, našich ledvin se rodíme.

Jakou mají naše ledviny kapacitu záleží jak se stravovala maminka v těhotenství, ale také jak se stravovalo 7 generací žen zpátky, zkrátka naše babička, prababička, praprababička atd, jestli jsme se narodili v létě nebo na podzim, zda v našem rodinném jídelníčku převládaly jako hlavní buchty, koláče, pečivo, nebo maso a uzeniny, zda žijeme na vesnici nebo ve městě.

Kapacitu našich “baterií” našich ledvin už nemůžeme za života změnit, zvětšit, můžeme si jenom ty své baterky dobít. A zima je právě ta doba, kdy se dobíjí energie do ledvin, abychom mohli celý další rok dobře fungovat, abychom měli z čeho brát.

Ledviny mají pod palcem chlad v těle, bolesti v bedrech, bolesti celé páteře, stav zubů, stav kostí, vlasů, náš sluch, bolesti uší, zvonění, či hučení v uších  a také stav našich kolen. 

To jak prožíváte svoji sexualitu, jaké máte potíže gynekologické, či prostatické, za to vše “můžou” ledviny a vrozená energie Qi, kterou jste dostali do vínku .

To, že žena nemůže otěhotnět, nebo muž má pomalé spermie, nebo mrtvé, za to také “můžou “ ledviny. Zkrátka za spoustu potíží tzv. můžou ledviny a právě zima- období je pro ně nejlepší pro regeneraci, čištění, nabíjení

Co určitě nedělat?

platí pro všechny zdravé i nemocné

  • nebýt v hlučném prostředí, viz nákupní střediska
  • nepouštět si televizi jako kulisu
  • neposlouchat zprávy o hrůzách, které se dějí
  • vyhýbat se alkoholu a drogám
  • i třeba běžné léky jsou drogy
  • pozor na stimulanty, toxické látky
  • nejíst nic studeného 
  • nepít nic ledového
  • nejíst žádné jižní ovoce
  • nejíst brambory
  • nejíst syrovou zeleninu, velmi ochlazuje a stahuje cévy
  • nejíst ani rajčata, papriky, okurky

Co určitě dělat?

  • být v klidu - ve smyslu práce
  • být v teple 
  • být v tichu
  • soustřeďte se na nesmírnou moudrost přírody
  • chodte na procházky
  • meditujte
  • chodte velmi brzy spát
  • dávejte si každý večer solný obklad na ledviny
  • noste ledvinový pás
  • noste rukavice a čepici
  • vařte si slanější jídla dochucená zázvorem
  • zařazujte pravidelně do jídelníčku pohanku a fazole

o elementu vody, potažmo ledvinách by se dalo hovořit hodiny, na co vše mají vliv a já se podělím  s vámi o recepty, které zaručeně dobijí vaše baterky a které doplní energii do ledvin a to jsou hlavně  potraviny černé barvy.

Jak si nabít "baterky"

Odvar HAOLA! proti strachu

Posílení ledvin a boj proti strachu.

Suroviny

  • 1 litr vody
  • 2 polévkové lžíce fazolí adzuki
  • 2 kolečka zázvoru
  • 10 cm řasy Kombu

Postup

1.

Do vody přidejte promyté fazole, zázvor a řasu Kombu.

2.

Vařte 35 minut.

3.

Sceďte a přelijte do termosky.

4.

Pijte 1 decilitr každou hodinu, střídejte týden pití a týden pauzu.

5.

Zbytek fazolí a řasy použijte do polévky druhý den.

Černé fazole s dýní Hokkaido

Posílení ledvin.

Suroviny

  • 1 hrnek černých fazolí
  • 5 cm řasy kombu
  • 1 větší cibule
  • Špetka soli
  • 5 PL sezamového oleje
  • 2 PL sojové omáčky Tamari
  • 1 hrnek dýně Hokkaido, nakrájené
  • 3 PL umeocta
  • 2 PL pohankové mouky
  • 1 PL čerstvé zázvorové šťávy

Postup

1.

Namočte fazole přes noc s lžící jablečného octa.

2.

Ráno vyměňte vodu, přidejte řasu, vařte v tlakovém hrnci 1 hodinu nebo v běžném hrnci 1,5 hodiny.

3.

Orestujte cibuli na sezamovém oleji, přidejte dýni a sojovou omáčku.

4.

Přidejte scezené fazole, umeocet a osmahnutou pohankovou mouku.

5.

Na závěr přidejte čerstvou zázvorovou šťávu.

Pohankové placky

Nabíjení energie ledvin.

Suroviny

  • 1 hrnek pohanky lámanky
  • Špetka soli
  • 3 lžíce pohankové mouky
  • Špetka kmínu a majoránky
  • 2-3 šalotky
  • 5 lžic sezamového oleje
  • Sojová omáčka
  • Najemno nakrájený pórek

Postup

1.

Vařte pohanku ve vodě, nechte vstřebat vodu.

2.

Přidejte sůl, kmín, majoránku, šalotku a pohankovou mouku.

3.

Vytvořte placky a pečte na olejem vymazaném plechu 15 minut.

4.

Pokapejte sojovou omáčkou a posypte pórkem.

Rýže s pohankou

Tento recept kombinuje výživnou rýži s pohankou, která je zvláště vhodná pro zimní období díky svým zahřívacím vlastnostem.

Suroviny

  • 1 hrnek bílé rýže
  • 1 hrnek pohanky
  • 1 lžíce lněného semínka
  • Špetka soli
  • 1 PL sezamového oleje
  • 4 hrnky vody

Postup

1.

Rýži, lněné semínko a pohanku propláchněte na sítu.

2.

Vložte je do hrnce a přidejte 4 hrnky vody, osolte a přidejte olej.

3.

Vařte na malém plameni pod pokličkou asi 35 minut.

4.

Po uvaření promíchejte dlouhou vidličkou nebo hůlkami, aby se směs neslepila.

5.

Na talíři kladte úhledné kopečky rýže s pohankou a posypete sezamovou solí z černého sezamu.

Sezamská Sůl z Černého Sezamu

Příprava sezamové soli pro dochucení jídel a posílení ledvin.

Suroviny

  • 12 čajových lžiček černého sezamu
  • 1 čajová lžička soli

Postup

1.

Propláchněte sezamové semínko a osušte na rozpálené pánvi, míchajte až začne vonět a skákat.

2.

Jakmile semínko jde rozetřít mezi prsty, přesuňte ho na stranu pánve.

3.

Do středu pánve vložte sůl a rychle ji prosušte.

4.

Sezam a sůl společně umístěte do třecí misky a třete pomocí dřevěného tloučku, dokud není asi 80% semínek rozetřeno a 20% zůstává celých.

5.

Hotovou sůl uložte do skleničky a uzavřete víčkem.

Černá Čočka Beluga se Zázvorem a Ředkvičkami jako Salát

Salát pro posílení ledvin a dodání energie.

Suroviny

  • 1 hrnek černé čočky Beluga
  • 2 hrnky vody
  • 5 cm řasy Kombu
  • 1 balení zázvorových pickles
  • 4 čerstvé červené ředkvičky
  • 2 polévkové lžíce umepasty
  • 2 polévkové lžíce avokádového oleje
  • 1 čajová lžička bílého pepře
  • Čerstvá zázvorová šťáva dle chuti

Postup

1.

Čočku propláchněte a dejte vařit s řasou kombu do připravené vody.

2.

Vařte asi 30 minut, nebo dokud se voda nevstřebá a čočka je měkká.

3.

Po uvaření čočku nechte vychladnout a vložte do mísy.

4.

Přidejte zázvorové pickles, na kostičky nakrájené červené ředkvičky, umepastu, avokádový olej, bílý pepř a zázvorovou šťávu.

5.

Důkladně promíchejte a podávejte, například s pohankovými plackami.

Autor

Makrobiotické poradenství. Zbavte se zdravotních potíží - pomůžu vám

Napsala jsem pro Vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.