Přírodní Řešení Gynekologických a Prostatických Potíží: Detox a Energie ledvin

Vítám vás u našeho nejnovějšího podcastu. Ze Srí Lanky, kde jsem na studijním pobytu v ajurvédském centru, vám přináším důležité postřehy o vztahu mezi zdravím ledvin a gynekologickými či prostatickými potížemi.

Zdraví Ledvin: Základní Kámen Zdraví

Podle tradiční ajurvédské medicíny i západního pohledu na zdraví jsou ledviny klíčovým orgánem, který ovlivňuje celkové zdraví těla. Jejich nedostatečná energie může vést k řadě problémů, včetně gynekologických a prostatických potíží.

Detoxikace a Prevence

V podcastu zdůrazňujeme význam detoxikace těla. Toxiny a přebytečné hleny se mohou ukládat v těle a vést k zánětům a dalším zdravotním komplikacím. Právě detoxikace a doplnění energie jsou prvním krokem k posílení ledvin.

Stravování a Životní Styl

Praktická část podcastu se věnuje tomu, jak můžete prostřednictvím stravy a změn životního stylu podpořit zdraví vašich ledvin. Důležité je vyhýbat se potravinám, které zatěžují ledviny, jako jsou mléčné výrobky, brambory nebo studené nápoje.

Solné Obklady pro Energetickou Podporu

Jedním z tipů, kterým se v podcastu věnujeme, je využití solných obkladů na ledviny. Tento jednoduchý, ale účinný způsob může pomoci prohřát ledviny a doplnit energii, což má přímý vliv na zmírnění gynekologických a prostatických potíží.

Integrace Ajurvédských Principů

Představím také některé ajurvédské principy a poradím, jak je můžete začlenit do svého života pro lepší zdraví a pohodu.

V podcastu se dozvíte mnoho užitečných informací a praktických tipů, jak podpořit své zdraví přirozenou cestou. Doporučuji poslechnout si celý podcast pro další podrobnosti a inspiraci.

Navštivte můj web dagmarluzna.cz, kde naleznete další informace, a nezapomeňte si rezervovat individuální konzultaci pro osobní poradenství, kde vám konkrétně poradím a pomůžu s vašim zdravím.

Skvělé menu na 5. neděli

Pro vaši inspiraci a zdraví tu pro vás mám nedělní menu z mé knihy Makrobiotické nedělní vaření. V knize najdete podrobné recepty na tyto skvělé a zdravé jídla.

Toto menu nabízí vyváženou kombinaci chutí a zdraví prospěšných ingrediencí, ideální pro podporu funkce ledvin a pro gynekologických a prostatických potíží.

Polévka: Z kysaného zelí

Polévka z kysaného zelí je skvělým zdrojem vitaminů skupiny B a minerálů, jako je vápník, železo a hořčík, a má protizánětlivé účinky.

Suroviny

  • 1 středně velká cibule
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 160 g kysaného zelí
  • Kousek kedlubny gigant
  • 1 středně velká stopka z brokolice
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • Sójová omáčka
  • 100 g uzeného tempehu
  • Zelená petrželka na ozdobu

Postup

  • Nakrájejte cibuli na půlměsíčky a lehce orestujte na sezamovém oleji.
  • Přidejte kysané zelí nakrájené na menší kusy, kedlubnu a brokolici na kostičky.
  • Dusíme asi 15 minut, zalijeme zeleninovým vývarem, ochutíme sójovou omáčkou a znovu přivedeme k varu.
  • Nakonec přidáme tempeh na malé kostičky a ozdobíme petrželkou.

Bílkovina: Fazole tří barev

Fazole jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálů jako je draslík, hořčík, měď, vápník, zinek a železo.

Suroviny

  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce bílých, červených a černých fazolí
  • 1 lžíce mražené sladké kukuřice
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • Sójová omáčka Shoyu
  • Umeocet
  • Kukuřičná mouka
  • Cibule šalotka na ozdobu

Postup

  • Nakrájejte cibuli na půlměsíčky a orestujte na oleji.
  • Přidejte fazole a sladkou kukuřici, zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte do varu.
  • Dochutíme sójovou omáčkou a umeoctem, zahustíme kukuřičnou moukou.
  • Ozdobíme jemně krájenou šalotkou.

Obilovina: Pšeničné karbanátky

Pšeničné karbanátky z špaldy jsou bohaté na minerály a vitamíny, jako je vápník, selen a vitamíny B1, B6 a E, a poskytují záhřevnou energii.

Suroviny

  • 350 g pšenice špaldy
  • ¼ středně velkého celeru
  • 1 menší cibule
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • Sůl
  • Majoránka

Postup

  • Pšenici špaldu namočte v poměru 1 : 2,5 s vodou na 2 hodiny a vařte v namáčecí vodě se špetkou soli asi 1 hodinu.
  • Nechte trošku vychladnout a pomeleme na masovém mlynku nebo rozmačkáme rukama.
  • Na jemném struhadle nastrouháme celer a nakrájíme cibuli, osmahneme na oleji a přidáme do pomleté pšenice.
  • Směs osolíme, ochutíme majoránkou a promícháme.
  • Ruce si namočíme do vody se solí a tvoříme malé karbanátky, které pokládáme na vymazaný plech a pečeme asi 30 minut.

Zelenina: Dušené hlávkové zelí s anyzem

Zelí je superpotravina bohatá na vitamíny a minerály, podporuje ledviny a působí protizánětlivě. Anyz podporuje trávení.

Suroviny

  • 4 větší listy hlávkového
  • zelí
  • Anýz
  • Sůl

Postup

  • Zelí rozkrojíme na menší tvary.
  • Vložíme do kastrolu, přidáme špetku anyzu a soli.
  • Zalijeme asi 2 cm vody.
  • Dusíme do měkka.

Zelenina: Salát ze strouhané mrkve

Mrkev je bohatá na karotenoidy, vitaminy a minerály, které podporují zdraví ledvin.

Suroviny

  • 4 středně velké mrkve
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • Sójová omáčka Shoyu
  • Citronová šťáva

Postup

  • Mrkev nastrouháme na jemném struhadle.
  • Restujeme na oleji doměkka, za stálého míchání.
  • Zastříkneme sójovou omáčkou a pokapeme citronovou šťávou.
  • Klademe na talíř jako doplněk ke karbanátku.

Kondiment: Řasa hiziki s mandlemi

Řasa hiziki je bohatá na minerály, pomáhá detoxikovat tělo a podporuje zdraví ledvin.

Suroviny

  • 2 lžíce řasy hiziki (v suchém stavu)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce loupaných mandlí

Postup

  • Řasu namočíme na 10 minut do studené vody, vodu scedíme.
  • Vaříme na velmi mírném plameni asi 30 minut.
  • Přidáme sójovou omáčku a vaříme dalších 20 minut, dokud se tekutina nevypaří.
  • Smícháme s opraženými a nasekanými mandlemi.

Dezert: Závin z pivního těsta

Tento dezert je bez přidaného cukru, používá špaldovou mouku pro lepší trávení a nabízí zdravou alternativu klasickým sladkostem.

Suroviny

  • 500 g celozrnné špaldové mouky (½ hladká, ½ hrubá)
  • Špetka soli
  • 200 ml kvalitního piva
  • 125 g rostlinného tuku
  • Voda podle potřeby
  • Pšeničné klíčky na podsypání (případně kukuřičná strouhanka)

Náplň

  • 8 větších jablek,
  • 100 g rozinek,
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných ořechů,
  • skořice mletá,
  • špetka soli

Postup

  • Z mouky, soli, piva a tuku vytvoříme vláčné těsto, přidáváme vodu podle potřeby.
  • Necháme těsto v chladu uležet.
  • Rozdělíme na dvě části, vyválíme, posypeme klíčky a poklademe náplní.
  • Zavineme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

Náplň

  • Jablka nastrouháme,
  • smícháme s rozinkami, ořechy, skořicí a solí.

Objednejte si můj bestseller a začněte zdravý život

+ DVD

Autor

Napsala jsem pro Vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.