18 června, 2022 5:41 pm

Čas léta je časem, kdy musíme dbát na svoje srdce, aby nám dlouho a dobře sloužilo a nehrozily nám tak časté srdeční příhody. V tomto období jsme nejvíce náchylní věnovat se svádějícím ,,neplechám”, které  mají velmi škodlivý vliv na naše zdraví.

Z mé praxe s klienty vím, že pro mnohé je čas grilovaček u přátel, ale i doma, časem, kdy si lámou hlavu, co si připravit a s čím jít případně na návštěvu, aby oni sami nemuseli jíst to, co nechtějí anebo neprospívá jejich zdraví.

Připravila jsem pro vás recept na skvělou grilovací dobrotu, která nejen že skvěle chutná, ale navíc prospívá vašemu zdraví. Posiluje jak srdíčko, tak nedává zabrat vašemu tenkému střevu.  Pokud ji budete brát k přátelům, připravte si jí více, protože se po ní jen ,,zapráší”. 

Některé suroviny možná znáte jen v určité podobě a nevíte jestli vám budou chutnat. Nejlepší jak to zjistit, je, vyzkoušet si to. Pokud si nejste jistí, jestli je zrovna tato potravina pro vás vhodná, vzhledem k vašim potížím, domluvte si se mnou konzultaci. Pokud jste již u mne jako klienti na roční vedení, napište mi a domluvíme se, co je pro vás vhodné a čím případně určitou potravinu nahradíte. 

Nebojte se experimentovat!
Úspěšné grilování a dobrou chuť vám přeje vaše
Dagmara Lužná

Suroviny

2 balíčky přírodního tofu
2 balíčky seitanu 
1 střední cuketa
200 gr hlívy ústřičné
20 ks větších žampiónů
4 klasy kukuřice
4 ks batáty
1/2 malé dýně
2-3 ks červené řepy
1 palička česneku
Sůl
Pepř 
250 ml sojové omáčky shoyu
250 ml kvalitního olivového oleje 
1pl sušeného tymiánu 
1pl jablečného koncentrátu 
1pl umeocta 
 
Marináda 

250 ml vody,
250 ml sojové omáčky shoyu, 250 ml kvalitního olivového oleje,
1 polévkovou lžíci čerstvé zázvorové šťávy,
1 PL prolisovaného česneku, 1 PL sušeného tymiánu,
1PL jablečného koncentrátu,
1 PL umeocta




Příprava
45 min.

Grilování
45 min

Celkem
2hod 30 min

Postup Marináda
Připravte si větší mísu, nebo vyšší nádobu , (praktičtejší je užší a vyšší) podle množství připravené zeleniny. Do připravené nádoby vlijte vodu, olej, sojovou omáčku a postupně přidávejte další ingredience a míchejte metličkou asi 3 minuty. Do takto připravené marinády můžete začít nakládat.  

Naložte si
Tofu nakrájejte na širší špalíky, seitan rozdělejte na jednotlivé kousky,  cukety a batáty nakrájejte na širší kolečka, žampiony nakrájejte na čtvrtky, hlívu rozdělejte na jednotlivá “ouška”, dýni nakrájejte na proužky. Do připravené marinády vkládejte tyto jednotlivé suroviny, nechte asi 3 hodiny marinovat.

Připravte si
Červenou řepu nakrájejte na širší  kolečka a dejte zvlášť, at nezabarvíte ostatní ingredience. Řádně ji opepřete..
Kukuřičné klasy a paličky česneku nechte v celku. Kukuřičné klasy jen posolte před grilováním. 

Tipy, ať vše ,,klapne” tak jak má 🙂
1. Jako první položte na gril kukuřici, česnek,a červenou řepu, tyto zeleniny se grilují nejdéle.
2. Nezapomeňte namarinované kousky nechat nejdříve okapat na sítu, než je dáte na gril. 
3. Mějte na paměti, sílu vašeho grilu. Jak dlouho jednotlivé kousky grilujete je závislé na typu a velikosti plochy grilu.

Aktuální Nabídka seminářů

Info seminář 15.10.  13 – 17 hodin, Olomouc

Zjistěte jak se zbavíte problémů s návaly, osteoporózou, nadváhou, bolestmi hlavy, vaginální suchostí... Na vaše problémy s menopauzou je řešení. 


Praktický seminář, 1.10. 2022 9- 17 hodin, Olomouc

Zbavte se po létě nastřádaných stravovacích přešlapů. Pomozte svému tělu získat tolik potřebnou přirozenou imunitu. 

Praktický seminář 18.3.2023 9-17 hodin, Olomouc

Zbavte se po zimě usazenin, plísní, kvasinek, které vás otravují zevnitř. Nastartujte svoji přirozenou imunitu. 

Ke zdravému pochroupání doporučuji
dýňová nebo slunečnicová semínka 

Semínka propláchněte pod tekoucí vodou na sítu, nechte okapat, vložte na rozpálenou pánev, bez vody, bez oleje jen na sucho a rychle míchejte, nejlépe dřevěnými hůlkami, nebo koncem vařečky.
 Až začnou semínka vonět a “zvonit” po pánvi, lehce zastříkněte, nebo pokapejte sojovou omáčkou shoyu. 

Sladká tečka

a mé doporučení při grilovačkách. Nejlépe červený nebo žlutý meloun pěkně vychlazený. Melouny osvěží a hlavně nezatíží naše zažívání.  To si dejte místo zmrzliny nebo jiných sladkostí. 

K pití zvolte čistou vodu, vodu s citronem, nebo limetkou a mátou. 

Reklama na kurzy! Odkaz na akutální kurzy / až budeme mít kurzy vaření, tak sem přidáme kurzy vaření.

Další články pro vás

20 června, 2022

Ranní rozcvička pro zdraví a energii
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}