Čas léta je časem, kdy musíme dbát na svoje srdce, aby nám dlouho a dobře sloužilo a nehrozily nám tak časté srdeční příhody. V tomto období jsme nejvíce náchylní věnovat se svádějícím ,,neplechám”, které mají velmi škodlivý vliv na naše zdraví.
Z mé praxe s klienty vím, že pro mnohé je čas grilovaček u přátel, ale i doma, časem, kdy si lámou hlavu, co si připravit a s čím jít případně na návštěvu, aby oni sami nemuseli jíst to, co nechtějí anebo neprospívá jejich zdraví.
Připravila jsem pro vás recept na skvělou grilovací dobrotu, která nejen že skvěle chutná, ale navíc prospívá vašemu zdraví. Posiluje jak srdíčko, tak nedává zabrat vašemu tenkému střevu. Pokud ji budete brát k přátelům, připravte si jí více, protože se po ní jen ,,zapráší”.
Některé suroviny možná znáte jen v určité podobě a nevíte jestli vám budou chutnat. Nejlepší jak to zjistit, je, vyzkoušet si to. Pokud si nejste jistí, jestli je zrovna tato potravina pro vás vhodná, vzhledem k vašim potížím, domluvte si se mnou konzultaci. Pokud jste již u mne jako klienti na roční vedení, napište mi a domluvíme se, co je pro vás vhodné a čím případně určitou potravinu nahradíte.
Nebojte se experimentovat!
Úspěšné grilování a dobrou chuť vám přeje vaše
Dagmara Lužná
Příprava
45 min.
Pečení
45 min
Celkem
2hod 30 min
Suroviny
Marináda
Postup
1.
Postup Marináda
Připravte si větší mísu, nebo vyšší nádobu , (praktičtejší je užší a vyšší) podle množství připravené zeleniny. Do připravené nádoby vlijte vodu, olej, sojovou omáčku a postupně přidávejte další ingredience a míchejte metličkou asi 3 minuty. Do takto připravené marinády můžete začít nakládat.
2.
Naložte si
Tofu nakrájejte na širší špalíky, seitan rozdělejte na jednotlivé kousky, cukety a batáty nakrájejte na širší kolečka, žampiony nakrájejte na čtvrtky, hlívu rozdělejte na jednotlivá “ouška”, dýni nakrájejte na proužky. Do připravené marinády vkládejte tyto jednotlivé suroviny, nechte asi 3 hodiny marinovat.
3.
Připravte si
Červenou řepu nakrájejte na širší kolečka a dejte zvlášť, at nezabarvíte ostatní ingredience. Řádně ji opepřete..
Kukuřičné klasy a paličky česneku nechte v celku. Kukuřičné klasy jen posolte před grilováním.
Tipy
Tipy, ať vše ,,klapne” tak jak má 🙂
1. Jako první položte na gril kukuřici, česnek,a červenou řepu, tyto zeleniny se grilují nejdéle.
2. Nezapomeňte namarinované kousky nechat nejdříve okapat na sítu, než je dáte na gril.
3. Mějte na paměti, sílu vašeho grilu. Jak dlouho jednotlivé kousky grilujete je závislé na typu a velikosti plochy grilu.
Balíček receptur pro vaše zdraví
Vánoční dárek
Ing.Dagmar Lužná
Ke zdravému pochroupání doporučuji
dýňová nebo slunečnicová semínka
Semínka propláchněte pod tekoucí vodou na sítu, nechte okapat, vložte na rozpálenou pánev, bez vody, bez oleje jen na sucho a rychle míchejte, nejlépe dřevěnými hůlkami, nebo koncem vařečky.
Až začnou semínka vonět a “zvonit” po pánvi, lehce zastříkněte, nebo pokapejte sojovou omáčkou shoyu.
Sladká tečka
a mé doporučení při grilovačkách. Nejlépe červený nebo žlutý meloun pěkně vychlazený. Melouny osvěží a hlavně nezatíží naše zažívání. To si dejte místo zmrzliny nebo jiných sladkostí.
K pití zvolte čistou vodu, vodu s citronem, nebo limetkou a mátou.