Seznamte se s tipy a triky, jak překonat podzimní deprese a znovu najít svou vitalitu.
Vítejte ve zbrusu novém díle našeho oblíbeného podcastu, který se tentokrát věnuje tématu, které je na podzim mnohým z nás velmi blízké - depresi. Podzimní období může být pro mnohé náročné, kdy se světlo krátí, dny jsou chladnější a nálada klesá. Ale nemusíte se vzdát! V dnešním díle se budeme bavit o tom, jak můžete použít zdravou stravu jako prostředek k boji proti podzimním depresím.
Podělím se s vámi o tipy a triky na to, jaká strava může pozitivně ovlivnit vaši náladu a energii. Zjistíte, jaký vliv má strava na vaše psychické zdraví a proč byste měli dávat pozor na to, co konzumujete. A samozřejmě, nezapomeneme na praktické rady, jak začít měnit svůj jídelníček, abyste se cítili lépe.
Takže, přidejte se k nám a dejte svým podzimním dnům nový nádech energie a optimismu. Společně objevíme, jak stravování může být klíčem k lepší náladě a duševní pohodě. A kdo ví, možná právě teď objevíte nový recept, který vám bude chutnat a zlepší váš den. Nenechte se podzimem zahanbit, pusťte si náš podcast a buďte připraveni na pozitivní změny ve svém životě!"
Recepty pro podzim bez depresí
Červené fazole s kukuřicí
Suroviny
Postup
1.
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a osmahněte na oleji dozlatova.
2.
Přidejte plátky česneku, mletou papriku, sůl, římský kmín, chilli, pepř a nechte krátce rozvonět.
3.
Přidáte fazole, vývar a na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev a vařte cca 15 minut.
4.
Přidejte cukrovou kukuřici, lahůdkové droždí, zázvorovou šťávu a umeocet a nechte provařit ještě cca 5 minut.
5.
V trošce vody rozmíchejte kuzu a zahustěte.
Rizoto z Černé fazole s dýní Hokkaido
Suroviny
Postup
1.
Na oleji osmahněte cibuli a poté přidáte česnek, daikon, řapíkatý celer a dýni.
2.
Restujte až dýně změkne, je lepší mít vše nakrájeno na drobné kostičky pro rychlejší vaření.
3.
Základ dochutíte solí, bílým pepřem a čerstvým zázvorem.
4.
Do směsi přidejte uvařené černé fazole a bílou rýži a promíchávejte pomocí dvou plochých vařeček.
5.
Podávejte na talíři s kysaným zelím.
Křenová omáčka z velkých bílých fazolí
Suroviny
Postup
1.
Cibuli nakrájejte na malé kostičky a osmažte do sklovita na oleji.
2.
Přidejte sůl, umeocet a fazole, vlijte vývar a vařte asi 10 minut pod pokličkou na malém plameni.
3.
Směs rozmixujte, dosolte dle potřeby a přidejte rýžovou smetanu a úplně nakonec křen.
4.
Už nevaříte a omáčku podáváte ke karbanátkům, pečené zelenině nebo uzenému tempehu.
Fazole Pinto jako náplň do tortily
Suroviny
Postup
1.
Šalotku nakrájejte na jemno a osmahněte na oleji.
2.
Přidejte najemno nakrájené kysané zelí a orestujte cca 7 minut a nechte vychladnout.
3.
Tortilu nahřejte na suché pánvi a navrstvíte na ni polovinu restovaného zelí.
4.
Přidejte část uvařené fazole Pinto, potřete hořčicí a posypete dýňovými semínky.
5.
Tortilu zabalte a podle přání ji rozkrojíte na půl.
Fazole “černé oko” jako salát
Suroviny
Postup
1.
Všechny ingredience smíchejte dohromady.
2.
Dle potřeby dochutíte bílým pepřem a čerstvou zázvorovou šťávou.
3.
Konzumujte s čerstvě upečeným kváskovým chlebem.
Dezert z fazolek mungo s kokosem a rýžovým sirupem
Suroviny
Postup
1.
Kokos opražte na suché pánvi za stálého míchání, dokud nezačne vonět.
2.
Přidejte sirup, rozmíchejte a vmíchejte uvařené mungo.
3.
Podávejte jako dopolední nebo odpolední svačinku.
Prejt z fazolí adzuki s opečeným celerem
Suroviny
Postup
1.
Cibuli nakrájejte na větší kostky a osmažte na sezamovém oleji dozlatova.
2.
Přidejte fazole adzuki, sůl a rozmíchejte.
3.
Případně trochu podlijte zeleninovým vývarem a dochuťte majoránkou, prolisovaným česnekem a bílým pepřem.
4.
Nechte probublat.
5.
Mezitím si připravte celer jako falešný špek: nakrájejte celer na drobné kostičky.
6.
Do vyšší pánve dejte olej, rozehřejte, přidejte sůl a celer a osmažte dozlatova.
7.
Sceďte a olej si schováte pro další vaření.
8.
Opečený celer použijte na posyp prejtu s adzuki.
9.
Podávejte s kysaným zelím nebo syrovým či restovaným zelím dle chuti.