Kvašené zelí je považováno za superpotravinu z mnoha důležitých důvodů a nabízí širokou paletu zdravotních výhod.

Syrové kysané zelí je extrémně zdravá potravina. Je výborným zdrojem vitamínu C, vápníku, obsahuje laktobacily , enzymy a důležitou vlákninu. Je opravdu lékem na všechny neduhy spojené s podzimem.

  • Prevence proti chřipkám a nachlazení: Denně miska kvašeného zelí  na stole je výborná prevence proti chřipkám a nachlazením. Pokud mi nevěříte, vyzkoušejte si, udělejte si test a 7 týdnů opravdu jezte každý den misku kvašeného  zelí. 
  • Trpíte zácpou?  Připravte si denně na talíř 2 pol lžíce kvašeného zelí ke každému jídlu.
  • Trpíte akné? Snězte denně 2 pol lžíce kvašeného zelí
  • Jste náchylní na ucpaný nos a dutiny? Pochutnejte si každý den na 2 pol lžících kvašeného zelí 
  • Jste neustále ve stresu? Snězte denně ke každému jídlu 2 pol lžíce kvašeného zelí
  • Špatně se vám dýchá?  Zastavte se, udělejte několik nádechů a výdechů a ihned snězte  2 pol lžíce kvašeného zelí
  • Máte teplotu?  Napijte se vody z kvašeného zelí několikrát za den
  • Máte potíže s lymfou? Snězte denně misku kvašeného zelí
  • Bolí vás klouby? Ke každému jídlu snězte 2 pol lžíce kvašeného zelí, které jste připravili s bobkovým listem.
  • Máte vysoký cholesterol? denně misku kvašeného zelí , které jste připravili s kmínem a hořčičným semínkem 
  • Trpíte únavou? Denně místo kávy misku kvašeného zelí. Ano místo každého pressa, které si jdete uvařit, si dejte kvašené zelí.

A tak bych mohla pokračovat. Přijde vám to úsměvné? vyzkoušejte si to!

Kde ale kysané zelí vzít?

Nejjednodušší je si kvašené zelí koupit. Ale to je problém.
Nevím proč, z nějakých mě záhadných důvodů začali do kvašeného zelí dávat stabilizátory, pozor na to, chtějte vždy v kvalitě bio a bez stabilizátorů a přídatných látek. Bohužel jsem se setkala i s tím, že do kvašeného zelí dávají umělé sladidlo, zřejmě aby to rychleji vykvasilo, ale je to škoda.
Nekupujte zelí ve sklenicích, které je sterilizované, jsou tam zničené veškeré vitamíny a enzymy, je to mrtvé jídlo. Nejlepší je si zkrátka svoje vlastní kvašené zelí vyrobit sami.

Recept na kvašené zelí

Recept na kvašené zelí - krátkodobé kvašení

Suroviny

  • 1 kg až 3 kg zelí (podle velikosti nádoby)
  • Na 1 kg zelí: 2 dkg mořské soli
  • Na 1 kg zelí: 3 najemno nakrájené cibule
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • 3 stroužky česneku na plátky

Postup

1.

Zelí nakrájejte nebo nakrouháte do větší nádoby.

2.

Posolte zelí a přidejte nakrájenou cibuli, česnek, a kmín. Nechte cca 10 minut odležet.

3.

Poté promíchejte a začněte stlačovat zelí a vymačkávat šťávu.

4.

Stlačujte a vymačkávejte přebytečnou tekutinu do nádoby, ve které budete kvašit.

4.

Pokud máte keramický hrnec na zelí, upěchujte zelí těsně pod hrdlo, položte kousek celého zelného listu a zatížete nádobu, například kamenem nebo těžkým pokličkou.

4.

Nechte kvasit cca 5 dní, pak je zelí připravené ke konzumaci.

Recept na kvašené zelí - dlouhodobé kvašení

Tímto způsobem připravené kvašené zelí je slanější a může vydržet až do jara nebo léta. 

Suroviny

  • 1 kg zelí
  • 4 dkg soli
  • 2 najemno nakrájené cibule na půlměsíčky
  • 3 stroužky česneku na plátky
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • Malá jablíčka na dno hrnce (volitelné)

Postup

1.

Nakrouhejte zelí a promíchejte s solí, kmínem, česnekem a cibulí.

2.

Napěchujte zelí do nádoby, případně na dno hrnce položte malá jablíčka.

3.

Hrnec zatížete, abyste zajistili, že zelí zůstane pod tekutinou, a necháte v chladném místě kvasit po dobu cca 3 týdnů.

4.

Během kvašení sledujte, zda je dostatek vody. Pokud se objeví bílá pěna (tzv. křís), odeberte ji a dolijte vodu.

5.

Po třech týdnech můžete zelí začít konzumovat. Odeberete požadované množství, zakryjete zelným listem a případně dolijete vodu.

Recepty s kysaným zelím

Kysané zelí je vynikající potravinou pro posílení imunity a prospěšné pro plíce, tlusté střevo, kůži a dutiny. Tato superpotravina obsahuje mnoho prospěšných živin, jako je vitamín C, vápník, laktobacily, enzymy a vláknina. Má mnoho zdravotních výhod a může pomoci s řadou problémů spojených s podzimem.

1. Zelný salát s jablky

Suroviny

  • 200 g kysaného zelí
  • 4 středně velká jablíčka (včetně slupky)
  • 2 polévkové lžíce pražených vlašských ořechů

Postup

1.

Smíchejte kysané zelí s nastrouhanými jablky.

2.

Posypejte praženými vlašskými ořechy.

3.

Podávejte.

2. Salát zelí s celérem

Suroviny

  • 200 g kysaného zelí
  • Hrnec nastrouhaného celeru
  • 2 polévkové lžíce sojové tatarky nebo majonézy
  • Špetka bílého pepře

Postup

1.

Všechny suroviny smíchejte a nechte vychladit.

2.

Podávejte jako přílohu nebo s kváskovým chlebem.

3. Salát kysané zelí se strouhanou hruškou a kustovnicí

Suroviny

  • 200 g kysaného zelí
  • 2-3 nastrouhané hrušky (včetně slupky)
  • 2 polévkové lžíce pražených lískových oříšků
  • 2 polévkové lžíce kustovnice

Postup

1.

Zelí smíchejte se strouhanou hruškou.

2.

Posypejte nasekanými lískovými ořechy a kustovnicí.

4. Salát kysané zelí s křenem

Suroviny

  • 200 g kysaného zelí
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného křenu
  • 1 sladké jablko (včetně slupky)
  • 2 polévkové lžíce pražených vlašských ořechů
  • Špetka chilli

Postup

1.

Zelí smíchejte s křenem a chilli, důkladně promíchejte.

2.

Položte plátky jablka na vrchol a posypejte praženými ořechy.

5. Zelný salát s mrkví a jablečným koncentrátem

Suroviny

  • 200 g kysaného zelí
  • Hrníček nastrouhané mrkve
  • 2 polévkové lžíce jablečného koncentrátu (nebo nastrouhaného sladkého jablka)
  • 2 polévkové lžíce pražených mandlí
  • Sušená švestka na ozdobu

Postup

1.

Zelí smíchejte s mrkví a jablečným koncentrátum (nebo jablkem).

2.

Posypejte praženými mandlemi a ozdobte sušenou švestkou.

Recepty pro vaše zdraví
Výhodný balíček. Poslední kusy skladem

Autor

Makrobiotické poradenství. Zbavte se zdravotních potíží - pomůžu vám

Napsala jsem pro Vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.