Seznamte se s tipy a triky, jak překonat podzimní deprese a znovu najít svou vitalitu.

Vítejte ve zbrusu novém díle našeho oblíbeného podcastu, který se tentokrát věnuje tématu, které je na podzim mnohým z nás velmi blízké - depresi. Podzimní období může být pro mnohé náročné, kdy se světlo krátí, dny jsou chladnější a nálada klesá. Ale nemusíte se vzdát! V dnešním díle se budeme bavit o tom, jak můžete použít zdravou stravu jako prostředek k boji proti podzimním depresím.

Podělím se s vámi o tipy a triky na to, jaká strava může pozitivně ovlivnit vaši náladu a energii. Zjistíte, jaký vliv má strava na vaše psychické zdraví a proč byste měli dávat pozor na to, co konzumujete. A samozřejmě, nezapomeneme na praktické rady, jak začít měnit svůj jídelníček, abyste se cítili lépe.

Takže, přidejte se k nám a dejte svým podzimním dnům nový nádech energie a optimismu. Společně objevíme, jak stravování může být klíčem k lepší náladě a duševní pohodě. A kdo ví, možná právě teď objevíte nový recept, který vám bude chutnat a zlepší váš den. Nenechte se podzimem zahanbit, pusťte si náš podcast a buďte připraveni na pozitivní změny ve svém životě!"

Recepty pro podzim bez depresí

Červené fazole s kukuřicí

Suroviny

  • 1 hrnek vařených červených fazolí
  • 1 hrnek kukuřice cukrové
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 5 PL sezamového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • Mletou uzenou papriku
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 2 PL lahůdkové droždí
  • ½ čajové lžičky římského kmínu
  • Chilli na špičku lžičky
  • Zázvorovou šťávu
  • Špetku bílého pepře
  • 2 PL umeocta
  • ½ čajové lžičky soli
  • Kuzu pro zahuštění

Postup

1.

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a osmahněte na oleji dozlatova.

2.

Přidejte plátky česneku, mletou papriku, sůl, římský kmín, chilli, pepř a nechte krátce rozvonět.

3.

Přidáte fazole, vývar a na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev a vařte cca 15 minut.

4.

Přidejte cukrovou kukuřici, lahůdkové droždí, zázvorovou šťávu a umeocet a nechte provařit ještě cca 5 minut.

5.

V trošce vody rozmíchejte kuzu a zahustěte.

Rizoto z Černé fazole s dýní Hokkaido

Suroviny

  • 1 hrnek uvařených černých fazolí
  • 2 hrnky uvařené bílé rýže
  • 1 hrnek dýně Hokkaido na kostičky
  • 5 PL sezamového oleje
  • 1hrnek na kostičky nakrájené bílé ředkve Daikon
  • 1 velká cibule na kostičky
  • 3 stroužky česneku na plátky
  • ½ hrnku na jemno nakrájený řapíkatý celer
  • Sůl, bílý pepř a čerstvý zázvor pro dochucení

Postup

1.

Na oleji osmahněte cibuli a poté přidáte česnek, daikon, řapíkatý celer a dýni.

2.

Restujte až dýně změkne, je lepší mít vše nakrájeno na drobné kostičky pro rychlejší vaření.

3.

Základ dochutíte solí, bílým pepřem a čerstvým zázvorem.

4.

Do směsi přidejte uvařené černé fazole a bílou rýži a promíchávejte pomocí dvou plochých vařeček.

5.

Podávejte na talíři s kysaným zelím.

Křenová omáčka z velkých bílých fazolí

Suroviny

  • 1 hrnek uvařených velkých bílých fazolí
  • 2 velké cibule
  • 5 PL rýžového oleje
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 3 PL jemně nastrouhaného čerstvého křenu
  • 1 čajová lžička soli
  • Rýžová smetana
  • 2 PL umeocta

Postup

1.

Cibuli nakrájejte na malé kostičky a osmažte do sklovita na oleji.

2.

Přidejte sůl, umeocet a fazole, vlijte vývar a vařte asi 10 minut pod pokličkou na malém plameni.

3.

Směs rozmixujte, dosolte dle potřeby a přidejte rýžovou smetanu a úplně nakonec křen.

4.

Už nevaříte a omáčku podáváte ke karbanátkům, pečené zelenině nebo uzenému tempehu.

Fazole Pinto jako náplň do tortily

Suroviny

  • 2 ks kukuřičné tortily
  • 1 hrnek uvařené fazole Pinto
  • 2 hrnky kysaného zelí
  • 3 PL rýžového oleje
  • 2-3 cibule šalotky dle velikosti
  • 2 PL pražených dýňových semínek
  • 2 čajové lžíce pikantní hořčice

Postup

1.

Šalotku nakrájejte na jemno a osmahněte na oleji.

2.

Přidejte najemno nakrájené kysané zelí a orestujte cca 7 minut a nechte vychladnout.

3.

Tortilu nahřejte na suché pánvi a navrstvíte na ni polovinu restovaného zelí.

4.

Přidejte část uvařené fazole Pinto, potřete hořčicí a posypete dýňovými semínky.

5.

Tortilu zabalte a podle přání ji rozkrojíte na půl.

Fazole “černé oko” jako salát

Suroviny

  • 1 hrnek uvařených fazolí černé oko
  • 1 hrnek kysaného zelí
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhaného jablka
  • 1 hrnek najemno nakrájeného čínského zelí
  • 2 PL umepasty
  • 1 PL olivového oleje
  • Bílý pepř a zázvorová šťáva pro dochucení

Postup

1.

Všechny ingredience smíchejte dohromady.

2.

Dle potřeby dochutíte bílým pepřem a čerstvou zázvorovou šťávou.

3.

Konzumujte s čerstvě upečeným kváskovým chlebem.

Dezert z fazolek mungo s kokosem a rýžovým sirupem

Suroviny

  • 1 hrnek uvařených fazolek mungo
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 3 PL rýžového nebo javorového sirupu

Postup

1.

Kokos opražte na suché pánvi za stálého míchání, dokud nezačne vonět.

2.

Přidejte sirup, rozmíchejte a vmíchejte uvařené mungo.

3.

Podávejte jako dopolední nebo odpolední svačinku.

Prejt z fazolí adzuki s opečeným celerem

Suroviny

  • 2 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 hrnky uvařených fazolí adzuki
  • 6 PL sezamového oleje
  • Sůl
  • Bílý pepř
  • Majoránka
  • Zeleninový vývar podle potřeby
  • ½ velké celerové bulvy
  • Sezamový olej na osmažení
  • Sůl na osmažení

Postup

1.

Cibuli nakrájejte na větší kostky a osmažte na sezamovém oleji dozlatova.

2.

Přidejte fazole adzuki, sůl a rozmíchejte.

3.

Případně trochu podlijte zeleninovým vývarem a dochuťte majoránkou, prolisovaným česnekem a bílým pepřem.

4.

Nechte probublat.

5.

Mezitím si připravte celer jako falešný špek: nakrájejte celer na drobné kostičky.

6.

Do vyšší pánve dejte olej, rozehřejte, přidejte sůl a celer a osmažte dozlatova.

7.

Sceďte a olej si schováte pro další vaření.

8.

Opečený celer použijte na posyp prejtu s adzuki.

9.

Podávejte s kysaným zelím nebo syrovým či restovaným zelím dle chuti.

Autor

Makrobiotické poradenství. Zbavte se zdravotních potíží - pomůžu vám

Napsala jsem pro Vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.