Plíce jsou jedním z nejdůležitějších orgánů našeho těla. Udržujte je zdravé a silné.

Káva: Doporučuji kávu vynechat či omezit. tak protože káva je pražená a vysušuje, a plíce potřebují teplo a vlhko. To je celé. pokud jsou plíce tzv vysušené, jsou pak velmi náchylné k napadení různými plísněmi, bakteriemi, viry, kvasinkami.

Kouření: Kouření nesmírně vysušuje sliznice, hlavně vysušuje plíce. U kuřáků je navíc velkou nevýhodou i výskyt nikotinu ve slinách, což pak ztěžuje i proces trávení které začíná v ústech pomocí alfa amylázy. Právě kuřáci by měli dvakrát tolik kousat, žvýkat a proslińovat každé sousto. 

Potraviny, které způsobují vysoušení: potraviny, které jsou nějakým způsobem průmyslově zbavené vody, jsou extrémně pražené, nebo jsou tzv pufované, jsou to např snídanové cereálie, knekebroty,, snacky, keksy, bisquity, pro děti různé žížaly ap. tyto potraviny jsou zkrátka pro plíce nevhodné.

Umělé tuky: Také pozor hlavně na umělé tuky jako je Rama, Perla aj, i ostatní ztužené tuky, totiž ty tzv velice laicky řečeno zalepí v těle kde co. Nejen plíce. To už raději klasické máslo, nebo ještě lépe přepuštěné máslo ghí

Konzumace mléčných výrobků a bílé mouky: Pokud budete jíst mléko a mléčné výrobky, jižní ovoce a bílou mouku, budete mít zahleněný organismus, hlavně plíce a dutiny,  pak dehet a jiné látky, které se vytváří při kouření cigaret  a které vdechujete, se nalepí na tyto hleny a za nějaký čas to může být velký zdravotní problém. 

Konzumace potravin s mlékem a kávou: Káva s mlékem či šlehačkou je kyselinotvorná, v žaludku probíhá chemická reakce s kyselinou chlorovodíkovou,vzniká velmi kyselé prostředí, dvanácterník je už zásaditá energie, a tak když káva projde do dvanácterníku, dvanácterník se tzv. brání a nastává totální zastavení, křeč, a vše se tzv. zasekne. Vy máte pocit těžkého balvanu v břiše a začnete dýchat jen povrchně, jen vlastně oblastí plic pod klíční kostí. Protože celá oblast zažívání je v křeči. Ale pro vás už je to naprosto standardní stav, vy si toho už ani nevšimnete. 


Co vám rozhodně pomůže?

Připravila jsem pro vás několik receptů pro posílení vašich plic. A rozhodně vám prospějí procházky na čerstvém vzduchu, kde se můžete zhluboka nadechnout. 

Recepty pro Vás

Více receptů najdete v mé knize "Vaříme pro děti podle MB zásad a nejen pro ně"

Ranní rýžová kaše s jedlými kaštany

Podporuje a posiluje zdravé plíce.

Suroviny

  • 1 hrnek rýže natural nebo rýžových vloček
  • ½ hrnku sušených jedlých kaštanů nebo čerstvých
  • Špetka soli
  • 3 hrnky vody

Postup

1.

Rýži propláchněte na sítku a vložte do hrnce.

2.

Přidejte vodu, sušené kaštany a špetku soli.

3.

Vařte na mírném ohni asi hodinu, při konci varu můžete směs promíchat nebo rozmixovat na hladkou kaši.

4.

Podle chuti můžete přidat trošku dýňového oleje nebo tahini. Kaši můžete doplnit různou zeleninou ve formě nishime.

Salát z čínského zelí

Podporuje a posiluje zdravé plíce.

Suroviny

  • Menší hlávka čínského zelí
  • 1 větší mrkev
  • Sůl
  • 1 polévková lžíce zázvorové šťávy
  • 1 polévková lžíce avokádového oleje
  • 2 polévkové lžíce pražených slunečnicových semínek
  • Voda

Postup

1.

Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a oblažírujte v vroucí osolené vodě asi 3 minuty. Poté sceďte a nechte vychladnout.

2.

Zároveň nastrouhejte na jemné nudličky čínské zelí.

3.

Smíchejte zelí s mrkví a přidejte zázvorovou šťávu, avokádový olej a pražená slunečnicová semínka.

4.

Opražená semínka přidejte na salát při servírování.

Ředkev daikon v miso pastě

Podporuje a posiluje zdravé plíce.

Suroviny

  • 1 cibule šalotka
  • 6 cm ředkve daikon
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 1 polévková lžíce bílého misa
  • Trošku vody

Postup

1.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, ředkev na malé plátky.

2.

Do kastrolku dáte sezamový olej a přidáte cibuli, ředkev, osmahněte a zalijete směsí z bílého misa rozmíchaným v trošce vody.

3.

Dusíte pod pokličkou asi 7 minut.

4.

Podáváte na talíři jako kondiment nebo doplněk pikantní chutě.

Restovaný celer s kedlubnou gigant

Podporuje a posiluje zdravé plíce.

Suroviny

  • ½ celeru
  • Malá kedlubna nebo ½ kedlubny gigant
  • 5 polévkových lžic sezamového oleje
  • Šťáva z půl citronu

Postup

1.

Celer nastrouhejte na hrubém struhadle a restujte v rozehřátém oleji asi 3 minuty.

2.

Přidejte nastrouhanou kedlubnu, osolte a restujte společně za stálého míchání, dokud kedlubna nezměkne (cca 5-7 minut).

3.

Podávejte na talíři jako přílohu, například ke karbanátkům.

Kedlubna s mrkví a tahini

Podporuje a posiluje zdravé plíce.

Suroviny

  • Kedlubna gigant
  • Mrkev
  • Špetka soli
  • 2 lžičky bílého tahini

Postup

1.

Kedlubnu a mrkev oloupejte, nakrájejte na sirky.

2.

Do woku nebo vyšší pánve nalijte trochu vody, zahřejte a nasypejte zeleninu. Osolte.

3.

Restujte za stálého míchání a prohazování, dokud kedlubna nezměkne (cca 5-7 minut).

4.

Nakonec vmíchejte tahini. Posypte zelenou natí při servírování.

Grilovaná rýže natural s houbičkou shiitake

Suroviny

  • Hrnek rýže natural
  • Hrnek houbičky shiitake (sušeného nebo čerstvého)
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • Špetka soli
  • 2 hrnky horké vody

Postup

1.

Suchou houbičku shiitake namočte alespoň na 2 hodiny, aby byla měkká. Pokud používáte čerstvé shiitake, nemusíte je namáčet.

2.

Rýži propláchněte na sítku v několika vodách.

3.

Do hrnce dáte sezamový olej a přidáte okapanou rýži. Restujte rýži, dokud začne vonět.

4.

Přidejte nakrájenou houbičku shiitake, špetku soli a postupně přilijte horkou vodu.

5.

Vařte asi hodinu a pravidelně kontrolujte, aby se voda nevyvařila.

6.

Podávejte rýži s houbičkou shiitake na talíři jako porci.

7.

Pokud chcete dodat více chuti, můžete přidat další sezónní zeleninu nebo bylinky podle své preference.

Kuličky z mandlí a jedlých kaštanů

Suroviny

  • 400 g jedlých kaštanů
  • 200 g mandlí
  • 10 cm řasy kombu
  • Rýžový sirup na obalování
  • Sůl

Postup

1.

Řasu kombu a jedlé kaštany namočte asi na 2 hodiny tak, aby byly stále ponořené.

2.

Poté vařte v namáčecí vodě asi 40 minut, dokud nezměknou. Osolte až před koncem vaření špetkou soli.

3.

Vodu buď vyvařte nebo scedíte, a kaštany rozmixujte nebo rozmačkáte. Řasu kombu můžete přidat do polévky.

4.

Oloupané mandle opražte a nasekejte na jemno.

5.

Z kaštanů vytvořte kuličky a obalte je v rýžovém sirupu a nasekaných mandlech.

6.

Nechte na plechu nebo tácku na pečícím papíru oschnout.

7.

Podávejte jako dezert.

Recepty pro vaše zdraví
Výhodný balíček. Poslední kusy skladem

Autor

Napsala jsem pro Vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.