Kvašené zelí je považováno za superpotravinu z mnoha důležitých důvodů a nabízí širokou paletu zdravotních výhod.
Syrové kysané zelí je extrémně zdravá potravina. Je výborným zdrojem vitamínu C, vápníku, obsahuje laktobacily , enzymy a důležitou vlákninu. Je opravdu lékem na všechny neduhy spojené s podzimem.
- Prevence proti chřipkám a nachlazení: Denně miska kvašeného zelí na stole je výborná prevence proti chřipkám a nachlazením. Pokud mi nevěříte, vyzkoušejte si, udělejte si test a 7 týdnů opravdu jezte každý den misku kvašeného zelí.
- Trpíte zácpou? Připravte si denně na talíř 2 pol lžíce kvašeného zelí ke každému jídlu.
- Trpíte akné? Snězte denně 2 pol lžíce kvašeného zelí
- Jste náchylní na ucpaný nos a dutiny? Pochutnejte si každý den na 2 pol lžících kvašeného zelí
- Jste neustále ve stresu? Snězte denně ke každému jídlu 2 pol lžíce kvašeného zelí
- Špatně se vám dýchá? Zastavte se, udělejte několik nádechů a výdechů a ihned snězte 2 pol lžíce kvašeného zelí
- Máte teplotu? Napijte se vody z kvašeného zelí několikrát za den
- Máte potíže s lymfou? Snězte denně misku kvašeného zelí
- Bolí vás klouby? Ke každému jídlu snězte 2 pol lžíce kvašeného zelí, které jste připravili s bobkovým listem.
- Máte vysoký cholesterol? denně misku kvašeného zelí , které jste připravili s kmínem a hořčičným semínkem
- Trpíte únavou? Denně místo kávy misku kvašeného zelí. Ano místo každého pressa, které si jdete uvařit, si dejte kvašené zelí.
A tak bych mohla pokračovat. Přijde vám to úsměvné? vyzkoušejte si to!
Kde ale kysané zelí vzít?
Nejjednodušší je si kvašené zelí koupit. Ale to je problém.
Nevím proč, z nějakých mě záhadných důvodů začali do kvašeného zelí dávat stabilizátory, pozor na to, chtějte vždy v kvalitě bio a bez stabilizátorů a přídatných látek. Bohužel jsem se setkala i s tím, že do kvašeného zelí dávají umělé sladidlo, zřejmě aby to rychleji vykvasilo, ale je to škoda.
Nekupujte zelí ve sklenicích, které je sterilizované, jsou tam zničené veškeré vitamíny a enzymy, je to mrtvé jídlo. Nejlepší je si zkrátka svoje vlastní kvašené zelí vyrobit sami.
Recept na kvašené zelí
Recept na kvašené zelí - krátkodobé kvašení
Suroviny
Postup
1.
Zelí nakrájejte nebo nakrouháte do větší nádoby.
2.
Posolte zelí a přidejte nakrájenou cibuli, česnek, a kmín. Nechte cca 10 minut odležet.
3.
Poté promíchejte a začněte stlačovat zelí a vymačkávat šťávu.
4.
Stlačujte a vymačkávejte přebytečnou tekutinu do nádoby, ve které budete kvašit.
4.
Pokud máte keramický hrnec na zelí, upěchujte zelí těsně pod hrdlo, položte kousek celého zelného listu a zatížete nádobu, například kamenem nebo těžkým pokličkou.
4.
Nechte kvasit cca 5 dní, pak je zelí připravené ke konzumaci.
Recept na kvašené zelí - dlouhodobé kvašení
Tímto způsobem připravené kvašené zelí je slanější a může vydržet až do jara nebo léta.
Suroviny
Postup
1.
Nakrouhejte zelí a promíchejte s solí, kmínem, česnekem a cibulí.
2.
Napěchujte zelí do nádoby, případně na dno hrnce položte malá jablíčka.
3.
Hrnec zatížete, abyste zajistili, že zelí zůstane pod tekutinou, a necháte v chladném místě kvasit po dobu cca 3 týdnů.
4.
Během kvašení sledujte, zda je dostatek vody. Pokud se objeví bílá pěna (tzv. křís), odeberte ji a dolijte vodu.
5.
Po třech týdnech můžete zelí začít konzumovat. Odeberete požadované množství, zakryjete zelným listem a případně dolijete vodu.
Recepty s kysaným zelím
Kysané zelí je vynikající potravinou pro posílení imunity a prospěšné pro plíce, tlusté střevo, kůži a dutiny. Tato superpotravina obsahuje mnoho prospěšných živin, jako je vitamín C, vápník, laktobacily, enzymy a vláknina. Má mnoho zdravotních výhod a může pomoci s řadou problémů spojených s podzimem.
1. Zelný salát s jablky
Suroviny
Postup
1.
Smíchejte kysané zelí s nastrouhanými jablky.
2.
Posypejte praženými vlašskými ořechy.
3.
Podávejte.
2. Salát zelí s celérem
Suroviny
Postup
1.
Všechny suroviny smíchejte a nechte vychladit.
2.
Podávejte jako přílohu nebo s kváskovým chlebem.
3. Salát kysané zelí se strouhanou hruškou a kustovnicí
Suroviny
Postup
1.
Zelí smíchejte se strouhanou hruškou.
2.
Posypejte nasekanými lískovými ořechy a kustovnicí.
4. Salát kysané zelí s křenem
Suroviny
Postup
1.
Zelí smíchejte s křenem a chilli, důkladně promíchejte.
2.
Položte plátky jablka na vrchol a posypejte praženými ořechy.
5. Zelný salát s mrkví a jablečným koncentrátem
Suroviny
Postup
1.
Zelí smíchejte s mrkví a jablečným koncentrátum (nebo jablkem).
2.
Posypejte praženými mandlemi a ozdobte sušenou švestkou.
Recepty pro vaše zdraví
Výhodný balíček. Poslední kusy skladem