Jak se ochladit v horkých letních dnech: Tipy a recepty na osvěžující nápoje

Léto je v plném proudu, a tak je důležité vědět, jak se v horkých dnech účinně osvěžit. V tomto článku si povíme, jaké nápoje jsou nejlepší pro udržení tělesné teploty v rovnováze a zároveň pro podporu našeho zdraví.

Proč ne ledové nápoje?

Ačkoli mnoho lidí sahá po ledových nápojích, aby se ochladili, tento přístup není pro tělo ideální. Podle tradiční čínské medicíny a ájurvédy je lepší pít teplé nebo horké nápoje. Ledové nápoje totiž vyžadují od těla hodně energie na jejich zahřátí, což může vést k paradoxnímu pocitu ještě většího horka a nadměrnému pocení.

Studené nápoje jako cola nebo kofola navíc obsahují velké množství cukru a kyseliny fosforečné, které mohou poškodit žaludek a slinivku. Pro děti jsou pak ještě škodlivější, a to i ve variantě "zero", kde jsou nahrazeny chemickými sladidly.

Doporučení pro pití v létě

  • Teplá voda: Ideální je pít čistou teplou vodu nebo teplou vodu s citronem či jablečným octem, zejména ráno na lačno. To nastartuje trávicí procesy a posílí srdečně-cévní systém.
  • Bylinkové a zelené čaje: Bylinkové a zelené čaje jsou skvělou volbou. Vyhněte se černým čajům a kávě kvůli jejich stimulujícím účinkům.

Recepty na osvěžující nápoje

Ranní čaj z opražených krup

Ingredience:

  • 2 lžíce ječných krup
  • Špetka soli
  • 1 litr vody

Postup:

  1. Ječné kroupy propláchněte a opražte na pánvičce do zlatova.
  2. Vložte je do vody, přidejte špetku soli a vařte 20 minut.
  3. Sceďte a pijte. Zbytek můžete nechat vychladnout a pít během dne jako osvěžující nápoj.

Melounová limonáda

Ingredience:

  • Půlka melounu, nakrájená na kostky
  • Půl bio citronu, nakrájeného na kolečka
  • 5 lžic rýžového sirupu
  • Čerstvá máta
  • Voda

Postup:

  1. Meloun vložte do skleněné nádoby, přidejte citron, rýžový sirup a mátu.
  2. Zalijte vodou tak, aby meloun byl ponořený, a nechte louhovat.
  3. Občas promíchejte, sceďte a pijte. Nápoj můžete zalít vodou 2x a nechat znovu louhovat.

Okurková limonáda

Ingredience:

  • Okurka, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
  • Limetka
  • Meduňka
  • Voda
  • Rýžový sirup (volitelné)

Postup:

  1. Okurku zalijte vodou, přidejte limetku a meduňku.
  2. Nechte louhovat dle požadované intenzity chuti.
  3. Pro sladší variantu přidejte lžíci rýžového sirupu a dobře promíchejte.

Mátový drink

Ingredience:

  • Voda
  • Máta
  • Rýžový sirup
  • Limetka

Postup:

  1. Vodu smíchejte s mátou, rýžovým sirupem a limetkou dle chuti.
  2. Pro obměnu můžete použít jablečný džus nebo koncentrát.

Užijte si léto s těmito zdravými a osvěžujícími nápoji, které nejen zchladí, ale také přispějí k vašemu celkovému zdraví a pohodě.

Skvělé menu na neděli 

z knihy Makrobiotické nedělní vaření

Pro vaši inspiraci a zdraví tu pro vás mám nedělní menu z mé knihy Makrobiotické nedělní vaření. V knize najdete podrobné recepty na tyto skvělé a zdravé jídla.

Polévka: Kedlubnová polévka s houbou shiitake

Tato chutná kedlubnová polévka s houbami shiitake je plná výživných ingrediencí a nabízí skvělou kombinaci chutí. Je ideální jako lehký oběd nebo večeře.

Suroviny

Polévka
  • 6 hub shiitake (jen kloboučky)
  • Špetka kmínu
  • 4 kedlubny
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce kukuřičného oleje
  • 1 bobkový list
  • Sůl podle chuti
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • Umeocet podle chuti
  • Mladé lístky kedluben na ozdobu

Postup

Polévka
  • Houby shiitake namočíme a nakrájíme na tenké proužky.
  • Do malého kastrolku dáme houby, kmín, namáčecí vodu a vaříme pod pokličkou asi 30 minut.
  • Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostky.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky.
  • Dno kastrolu vytřeme olejem a vložíme cibuli a kedlubny.
  • Přidáme bobkový list, sůl a podlijeme troškou vody.
  • Dusíme 7 minut doměkka.
  • Přilijeme uvařené houby, zeleninový vývar a znovu uvedeme do varu.
  • Ochutíme umeoctem podle chuti.
  • Na talíři sypeme najemno nakrájenými mladými lístky kedluben.

Doporučení:

Tato polévka je výborná jako lehký oběd nebo večeře. Podávejte ji s čerstvým chlebem nebo celozrnnými krutony. Pro extra chuť můžete přidat čerstvé bylinky, jako je petržel nebo koriandr. Tento pokrm je ideální pro milovníky zdravé a chutné stravy.

Obilovina: Špaldové knedlíčky z tofu

Tyto špaldové knedlíčky z tofu jsou výživné a chutné, ideální jako příloha nebo samostatné jídlo.

Suroviny

  • 4 lžíce jemných ovesných vloček
  • 2 balíčky (asi 420 g) tofu natural
  • 8 lžic špaldové mouky (4 lžíce hrubé,
  • 4 lžíce hladké)
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Ovesné vločky namočíme asi na 5 minut (jen tak, že je propláchneme na sítu).
  • Tofu nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Přidáme mouku, sůl a namočené ovesné vločky.
  • Vypracujeme vláčné těsto.
  • Tvoříme malé kulaté knedlíčky (z této dávky by mělo být 16 ks kulatých knedlíčků).
  • Knedlíčky vaříme v osolené vodě 10 až 12 minut (až vyplavou na povrch).

Doporučení:
Tyto knedlíčky jsou skvělé jako příloha k různým hlavním jídlům, jako jsou dušené maso, zeleninové směsi nebo omáčky. Můžete je také podávat jako samostatné jídlo se salátem nebo dipem podle vašeho výběru. Pro extra chuť můžete do těsta přidat bylinky, jako je petržel nebo pažitka.

Zelenina: Omáčka z červené řepy a rajčat

Tato sladkokyselá omáčka z červené řepy a rajčat je výborným doplňkem k špaldovým knedlíčkům z tofu a jiným pokrmům.

Suroviny

  • 1 střední červená řepa
  • 4 větší petržele
  • 4 větší cibule
  • 4 rajčata
  • Sůl podle chuti
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 lžíce umeocta
  • 3 lžíce sušeného ovesného mléka
  • 3 lžíce kukuřičného oleje
  • Čaj Bancha nebo zeleninový vývar podle potřeby

Postup

  • Dno kastrolu vytřeme olejem a naskládáme do něj očištěnou zeleninu nakrájenou na menší kousky.
  • Koření zabalíme do kousku gázy a vložíme k zelenině.
  • Osolíme a přidáme umeocet a ovesné mléko.
  • Zalijeme vodou tak, aby byla asi v jedné třetině nad zeleninou, a dusíme na mírném plameni doměkka.
  • Koření vyjmeme a vychladlou zeleninu umixujeme na hladkou omáčku (pokud je směs příliš hustá, zředíme ji troškou čaje Bancha nebo zeleninového vývaru).
  • Znovu uvedeme do varu.
  • Podle potřeby můžeme ještě dochutit umeoctem nebo přidat sušené mléko.

Doporučení:
Omáčka by měla mít sladkokyselou chuť a je ideální jako doplněk k špaldovým knedlíčkům z tofu (viz Obilovina) nebo k jiným přílohám. Tuto omáčku můžete také použít jako dip nebo jako základ pro další pokrmy. Podávejte ji teplou a ozdobte čerstvými bylinkami, jako je petržel nebo pažitka.

Zelenina: Květák jako „rychlopickles“

Tento jednoduchý recept na rychlopickles z květáku je osvěžující a křupavý, ideální jako příloha nebo zdravý snack.

Suroviny

  • 1 l vody
  • 0,5 l umeocta
  • 1 hlávka květáku

Postup

  • Vodu s umeoctem svaříme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Květák rozebereme na malé růžičky a vložíme do sklenice.
  • Zalijeme připraveným nálevem a necháme na teplém místě kvasit tři až pět dní podle potřeby.
  • Hotový květák je příjemně křupavý a osvěžující.

Doporučení:
Tento kvašený květák je skvělou přílohou k různým pokrmům nebo jako zdravý snack. Můžete jej podávat s čerstvým pečivem nebo přidat do salátů pro extra křupavost a chuť. Ujistěte se, že květák skladujete v chladničce, jakmile dosáhne požadované úrovně kvašení, aby zůstal čerstvý a chutný.

Zelenina: List ledového salátu s brokolicí

Tento jednoduchý a osvěžující recept na list ledového salátu s brokolicí je ideální jako lehká příloha nebo zdravý snack.

Suroviny

  • 4 listy ledového salátu
  • 4 růžičky brokolice
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Salát omyjeme pod tekoucí vodou.
  • Brokolici omyjeme a vložíme do vroucí osolené vody.
  • Vaříme, dokud není stopka měkká.
  • Brokolici vytáhneme z vody a necháme mírně vychladnout.
  • Brokolici zabalíme do listu ledového salátu tak, aby růžička vyčnívala ven.

Doporučení:
Tento recept je skvělý jako lehký snack nebo příloha k hlavním jídlům. Můžete jej podávat s různými dipy, jako je jogurtový nebo bylinkový dip, pro extra chuť. Tento pokrm je ideální pro letní pikniky nebo jako zdravá svačina mezi jídly.

Kondiment: Petrželová nať v misu

Tento chutný kondiment z petrželové natě a miso pasty je skvělým doplňkem k různým pokrmům, dodávající jim výraznou chuť a aroma.

Suroviny

  • Hrst petrželové natě
  • 200 ml vody
  • 2 lžičky rýžové miso pasty
  • 1 lžička zázvorové šťávy

Postup

  • Petrželovou nať nakrájíme najemno.
  • V kastrolku smícháme vodu s miso pastou, dokud se miso nerozpustí.
  • Přidáme najemno nakrájenou petrželovou nať a dusíme asi 10 minut, dokud se tekutina nevyvaří.
  • Na závěr přidáme zázvorovou šťávu.
  • Na talíř dáváme 1 lžičku jako chuťovku.

Doporučení:
Tento kondiment je ideální jako chuťovka k hlavním jídlům, přidává skvělou chuť a aroma. Můžete jej také použít jako přísadu do polévek, salátů nebo rýžových pokrmů. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika dnů pro nejlepší chuť a čerstvost.

Dezert: Jáhlový korpus s meruňkami

Tento lahodný dezert z jáhel a meruněk je skvělým sladkým zakončením každého jídla. Kombinuje jáhly, meruňky a rozinky pro výživný a chutný koláč.

Suroviny

  • 350 g jáhel
  • Špetka soli
  • 5 lžic celozrnné pšeničné mouky + trochu na zahuštění
  • 20 dobře vyzrálých meruněk
  • 5 lžic rozinek
  • Asi 2 až 3 lžíce kukuřičného oleje na vymazání
  • Asi 5 lžic kokosu na vysypání
  • Meruňkový rozvar na polití

Postup

  • Jáhly propereme ve třech vodách a necháme okapat na sítu.
  • Vložíme jáhly do studené vody v poměru 1:3 a vaříme se špetkou soli 35 minut. Necháme vychladnout asi na 40 °C.
  • Přidáme mouku a necháme fermentovat asi 3 až 5 hodin na teplém místě, až jáhly dokonale zesládnou.
  • Přidáme špetku soli, omyté a na malé kousky nakrájené čerstvé meruňky a spařené rozinky.
  • Podle potřeby přidáme ještě mouku, aby těsto nebylo řídké.
  • Plech vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Vlijeme těsto a uhladíme.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 až 25 minut.
  • Po vychladnutí krájíme na úhledné tvary, které můžeme ještě polít meruňkovým rozvarem.

Doporučení:
Tento citronový nepečený koláč je ideální jako osvěžující dezert. Můžete jej ozdobit čerstvým ovocem nebo ořechy pro extra chuť a dekoraci. Koláč je vhodný i pro speciální příležitosti a oslavy. Pro nejlepší chuť doporučujeme nechat koláč v lednici přes noc.

Objednejte si

Video kurz cvičení Qi Gong pro zdraví
  • Začněte své ráno s ranní rozcvičkou, která vás probudí a nastartuje váš den.
  • Naučíte se poklepávat jednotlivé meridiány, abyste odblokovali energii ve svém těle
  • Ponořte se do cvičení s Tai Qi ball, které vám poskytne sílu, koordinaci a rovnováhu.
  • Proti stresu a napětí vám poslouží speciální protistresové cvičení, které vás uklidní a posílí vaši odolnost.
  • Pro dosažení celkového tělesného a energetického vyvážení se naučte sestavu Tai Qi ball, která spojuje všechny důležité prvky cvičení Qi Gong.
  • Nezapomeňte na důležitou harmonizaci celého těla, která vám pomůže dosáhnout úplné pohody a rovnováhy.

Objednejte si můj bestseller a začněte zdravý život

+ DVD

Autor

Napsala jsem pro Vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.