Jídlo během dne je pro děti zvlášť důležité. Ovlivňuje totiž nejen jejich růst, ale i vývoj, únavu a soustředěnost, školní i sportovní výsledky.

A jaká svačina pro děti je tou ideální, aby neskončila v koši nebo zapomenutá v batohu? Zdravá, vyvážená a na pohled krásná. Nezapomeňte, že kromě pusy jí také oči a u dětí to platí dvojnásob.

Velice důležité je, aby měla vyrovnaný počet živin. Mluvíme o 50–55 % sacharidů, 15–20 % bílkovin a 25–35 % tuků. Děti, které si svačinku z domu nenosí, si žaludek nejčastěji zaplácnou bílým pečivem, salámem a sladkostmi, což rozhodně neprospívá jejich vývoji. Mnohým dětem chybí ke svačině také ovoce a zelenina.

Skvělý chutný Jahelník

Jahelník je sladký dezert, který si můžete dopřát jako lahodnou svačinu nebo lehký zákusek k odpolední pohodě.

Suroviny

  • 1 hrnek jáhlů
  • 4 hrnky vody
  • Špetka soli4 lžíce jemně mleté celozrnné pšeničné mouky
  • 4 lžíce rozinek
  • Celozrnná mouka (podle potřeby pro zahustění)
  • 4 hrnky čerstvých meruněk, nakrájených na plátky
  • 3 lžíce rýžového oleje (na vymazání plechu)
  • 3 lžíce kokosu (na vysypání plechu)
  • Meruňková marmeláda nebo meruňková povidla (podle chuti)
  • Nasekané lískové oříšky (na ozdobu)

Postup

1.

Jáhly propláchněte několika vodami a nechte je okapat.

2.

Do hrnce vlijte vodu, přidejte jáhly a špetku soli. Vařte na mírném plameni pod pokličkou po dobu 45 minut.

3.

Horké uvařené jáhly vyklopte do mísy a nechte je lehce vychladnout (přibližně na 70 °C).

4.

Přidejte mouku a rozinky, promíchejte a nechte pod utěrkou fermentovat přes noc. Ráno bude těsto řídké, sladké a podle konzistence můžete přidat celozrnnou mouku, aby se hmota zahustila, nebo ji nechat, jak je. Na začátek je dobré přidat trochu mouky, pokud nemáte zkušenosti, aby bylo těsto hustší.

5.

Plech vymažte olejem a vysypte kokosem. Na plech připravený těsto nanesete a uhladíte.

6

Plátky meruněk poklaďte na těsto a lehce je vtiskněte.

7

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C, délka pečení závisí na velikosti plechu a typu trouby, obvykle 30 až 35 minut.

8

Nechte jahelník vychladnout a poté jej vyklopte z plechu.

10

Můžete jej potřít meruňkovou marmeládou nebo povidly a posypat nasekanými lískovými oříšky.

Můžete také do těsta přidat čerstvé švestky, sušené meruňky nebo sušené švestky podle vašeho výběru. J'hly, uvařené večer, do rána krásně zesládnou.
Tento jáhelník je výtečnou pochoutkou, a budete se těšit na jeho jedinečnou chuť

Výborné palačinky

Suroviny

  • 300 g špaldové mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • Voda (podle potřeby)
  • 2 lžíce lněného semínka
  • Špetka soli
  • Olej na vymazání pánvičky (rýžový, slunečnicový, sezamový)
  • Jahodová marmeláda (podle chuti)

Postup

1.

Lněné semínko namočte asi na půl hodiny, poté přidejte špetku soli a rozmixujte, dokud vznikne pěna.

2.

Na pánvičku nakapejte olej a rozehřejte ji. Nalijte tenkou vrstvu těsta a pečte, dokud se na palačince neudělají malé bublinky. Poté otočte a dopečte i na druhé straně.

3.

Zkušenost ukazuje, že až ta třetí palačinka se dokonale povede.

4.

Hotové palačinky potřete jahodovou marmeládou, přeložte a podávejte.

Tip: Můžete si z těchto výtečných palacinek naskládat i palacinkový dort.

Palačinkový dort:

  • Použijte těsto z výše uvedeného receptu na palacinky.
  • Mezi jednotlivé palacinky můžete přidat vrstvy jahodové marmelády.
  • Vrch ozdobte jahodovou marmeládou a podávejte jako sladký dezert pro speciální příležitosti.

Pokud vám dochází inspirace na zdravé a krásné školní svačinky, poslechněte si Dobrou radu s Dagmar Lužnou. Nabízí celou řadu zdravých receptů i z kuchyně našich babiček. A že také krásně vypadají!

Udělejte dětem něco dobrého a zdravého!

Autor

Moderátorka Český rozhlas Olomouc

Získejte skvělé knihy, napsala jsem pro vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.