V období podzimu vládu převzaly plíce a tlusté střevo. V tomto období se dá řešit spoustu potíží a já vám je budu postupně přípomínat.

Tyto dva orgány mají pod palcem všechny dutiny, kůži, emoční záležitosti jako je smutek až deprese, a pružnost či zatuhlost, jak celé páteře, tak i myšlení.

Podzim, listí padá dolů a míza putuje ke kořenům. V tomto podcastu se budeme věnovat péči o zdraví v tomto proměnlivém období. Dnes se zaměříme na chronickou zácpu, což je téma, o kterém se veřejně nemluví, ale které může být velmi obtěžující.

Dozvíte se, jak správně navodit pitný režim, co jíst a co vynechat, a jakým způsobem vám může pomoci hořká voda z lékárny. Spolu prozkoumáme způsoby, jak se vyhnout nepříjemným stavům a udržet střeva zdravá. Poslouchejte nás a zjistěte, jak si užít podzim plný energie a dobrého zdraví.

Recept na Kayu rýži na pročištění tlustého střeva

Pomáhá při pročišťování tlustého střeva a podpoře zažívání.

Suroviny

  • Hrníček rýže natural
  • 1 polévková lžíce
  • sezamového oleje
  • Špetka soli
  • 3 hrnky vody

Postup

1.

Rýži propláchněte na sítku v několika vodách a nechte okapat.

2.

Na sezamovém oleji osmažte propláchnutou rýži asi 3 minuty, dokud začne vonět.

3.

Zalijte horkou vodou, přiklopte poklicí a položte nahoře složený ručník.

4.

Nechte do rána takto v teple.

5.

Ráno sundejte ručník a znovu přiveďte do varu, vařte do konzistence kaše (cca 15-20 minut).

6

Přidejte uvařenou zeleninu formou nishime, pickles a opražená semínka.

Recept na Shio Kombu (Kombu se sojovou omáčkou)

Pomáhá proti zánětům tlustého střeva a podporuje čištění střev.

Suroviny

  • Kombu řasa (cca 10 cm)
  • Voda
  • Sojová omáčka

Postup

1.

Nakrájejte kombu řasu na malé čtverečky (např. 1 cm x 1 cm).

2.

Smíchejte kombu s vodou a sojovou omáčkou v poměru 1:1.

3.

Vařte směs tak dlouho, až je kombu měkké a tekutina vyvařená.

4.

Podávejte na talíři k jídlu, např. k kayu rýži.

Recept na Speciální Léčebnou Polévku na Změkčení Stolice ve Střevech

Pomáhá změkčit stolici ve střevech a podpořit zažívání.

Suroviny

  • 1 hrnek ječmene nebo krup
  • 3 hrnky vody
  • Pruh kombu řasy (cca 15 cm)
  • 1 hrnek na půlměsíčky nakrájené cibule
  • ½ hrnku nakrájené dýně na nudličky
  • ½ hrnku najemno nakrájeného kořene lopuchu (nebo mrkve, nebo kořene petržele)
  • ½ hrnku smaženého tofu nebo tempehu
  • Špetka soli
  • Zelená petrželka na ozdobení

Postup

1.

Ječmen nebo ječmenné kroupy promyjte a nechte namočené ideálně přes noc nebo alespoň 5 hodin v třech hrncích vody, v tlakovém hrnci.

2.

Přidejte nakrájenou řasu kombu a namočte spolu.

3.

Nakrájejte kombu na jemné proužky.

4.

Přidejte cibuli, ostatní zeleninu, tofu nebo tempeh a špetku soli.

5.

Natlakujte a vařte na malém plameni po dobu 45 minut.

6.

Hotovou polévku promíchejte a servírujte, ozdobte najemno nakrájenou zelenou petrželkou.

Recepty pro vaše zdraví

Autor

Makrobiotické poradenství. Zbavte se zdravotních potíží - pomůžu vám

Získejte skvělé knihy, napsala jsem pro vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.