Krásný den vám přeji a vítám vás u dalšího dílu mého podcastu. Dnes se budeme věnovat zajímavému tématu – úctě k ledvinám, kterou chovají východní národy. Proč si je tolik chrání a udržují v teple? A proč to není jen otázka stravy, ale i hlubokého duchovního přesahu?

Nyní, v zimním období, vládne element vody, s nímž jsou úzce spjaty ledviny a močový měchýř. Ledviny mají také vliv na prostatu u mužů a gynekologické zdraví u žen. Tradiční čínská medicína, ájurvéda a další východní systémy propojují tělesné zdraví, energii a duchovní život právě se zdravím ledvin.

Ledviny jako zdroj životní energie

Východní filozofie vnímá ledviny jako „baterie“ těla, záložní zdroje energie pro veškeré aktivity. Dostatek energie v ledvinách je klíčový pro fyzickou kondici, plodnost a celkovou vitalitu. Například pro ženu je silná energie ledvin zásadní pro otěhotnění a donošení zdravého dítěte. Pokud energie chybí, tělo nemá zdroje na tak náročný proces. U mužů se slabá esence ledvin projevuje úbytkem sexuální energie a snížením libida, protože tělo prioritizuje přežití před reprodukcí. Užívání stimulantů, jako je Viagra, pak tento stav jen zhoršuje, protože vyčerpává srdce a již oslabené ledviny.

V minulých podcastech jsem mluvila o tom, jak ledviny zbytečně nevyčerpávat. Připomenu jen stručně:

  • Vyhýbejte se studeným jídlům a nápojům.
  • Omezte konzumaci jižního ovoce, zejména banánů a džusů.
  • Nepiťte alkohol.
  • Choďte brzy spát a dopřejte si klid a teplo.

Teplo jako klíčová ochrana

Důležité je také teplo. Oblékejte se teple, zejména v oblasti zad a beder. Noste ledvinový pás nebo těsné oblečení, které zabrání úniku tepla. Tradiční oděvy východních národů vždy kladly důraz na ochranu těchto oblastí. Široké pásy u žen i mužů sloužily právě k tomuto účelu. I v Evropě dříve oděvy kryly celá záda a bedra. Dnešní móda s odhalenými zády a bedry je z tohoto pohledu velmi nešťastná.

V tomto adventním čase se zamyslete nejen nad stravou, ale i nad oblečením a ochranou ledvin. Zdravé ledviny jsou symbolem celkového zdraví, vitality a harmonie těla i duše.

Esence života a emoce

Tradiční čínská medicína považuje ledviny za zdroj životní síly, esence života, kterou získáváme od rodičů. Tato síla ovlivňuje růst, vývoj, zdraví a dlouhověkost. Slabé ledviny znamenají oslabení životní síly již od dětství. Na kvalitě této energie se podílí strava a psychická pohoda matky během těhotenství.

Tuto energii nemůžeme během života zvýšit, pouze doplňovat. Jak na to?

  • Choďte brzy spát a spěte alespoň 9 hodin.
  • Teple se oblékejte.
  • Vyhýbejte se studeným jídlům a nápojům.
  • Odpočívejte, relaxujte a choďte na procházky do přírody.

Ledviny jsou spojovány s emocemi strachu a odvahy. Slabé ledviny vyvolávají úzkost a strach, silné ledviny posilují klid a odvahu. Z těchto poznatků vychází i filozofie bojových umění. Energetická cvičení, jako je taiji nebo qi gong, posilují ledviny a stávají se součástí zdravého životního stylu. Natočila jsem pro vás videokurz Qi gong pro zdraví, který si můžete stáhnout na mých stránkách (odkaz).

Voda jako symbol života a transformace

Ledviny jsou zodpovědné za regulaci vody v těle. Východní filozofie přikládá vodě hluboký duchovní význam. Voda je spojována se životem, transformací a duchovní očistou. Symbolizuje také cykličnost a obnovu. Je silou, která překoná každou překážku.

Péče o ledviny a praktické rady

Správná péče o ledviny je spojena s dlouhým a zdravým životem. Prevence zahrnuje:

  • Zhřívající stravu a nápoje.
  • Bylinky.
  • Akupunkturu a akupresuru.
  • Masáže a meditace.

Pro toto období doporučuji:

  • Posilujte esenci ledvin potravinami černé barvy: černá rýže, čočka beluga, černý sezam, mořské řasy, černá ředkev, černé fazole.
  • Pijte čaj bancha, kukicha, kopřivový čaj nebo horkou vodu.
  • Relaxujte, meditujte, choďte na procházky, používejte solné obklady a ledvinový pás.

Dávejte si pozor na:

  • Přesolené potraviny.
  • Léky proti bolesti.
  • Kouření.
  • Alkohol.
  • Stres a únavu.
  • Chlad a prostydnutí nohou a beder.


Připravila jsem pro vás

Video kurz cvičení Qi Gong pro zdraví

Restart na Srí Lance

Pokud toužíte po opravdovém restartu energie v ledvinách, zvu vás na pobyt do ájurvédského centra na Srí Lance. Pod vedením ájurvédských lékařů a masérů zde zažijete hloubkovou regeneraci těla i duše. Zbývají poslední 3 místa na pobyt od 11. 2. Pro rezervaci pište na [e-mailová adresa byla odstraněna] nebo navštivte mé stránky dagmarluzna.cz. Budu s vámi po celou dobu pobytu a pomohu vám s překladem.

Rezervujte si místo : Přihlášky na lednový a únorový termín už jsou otevřené

Skvělé menu na neděli 

z knihy Makrobiotické nedělní vaření

Pro vaši inspiraci a zdraví tu pro vás mám nedělní menu z mé knihy Makrobiotické nedělní vaření. V knize najdete podrobné recepty na tyto skvělé a zdravé jídla.

Polévka: Pórková s pohankovou krupicí

Tato jednoduchá a přitom výživná polévka je skvělým startem každého jídla. Kombinace pórku a pohankové krupice dodává tělu potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Umeocet pak polévce dodá lehkou nakyslou chuť, která podpoří trávení.

Suroviny

  • 2 větší pórky
  • 1 lžíce lněného oleje
  • 3 lžíce pohankové krupice
  • sůl
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce umeocta
  • zelená petrželka na ozdobu

Postup

  • Pórek podélně rozřízneme a promyjeme pod tekoucí vodou.
  • Rozdělíme na zelenou a bílou část.
  • Obojí nakrájíme na šikmé proužky asi 1,5 cm široké.
  • Do kastrolu dáme olej a zelenou část pórku.
  • Orestujeme, přidáme krupici a špetku soli.
  • Zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
    Vaříme asi 7 minut.
  • Přidáme bílou část pórku, umeocet a podle potřeby ještě osolíme.
  • Na talíři sypeme nakrájenou zelenou petrželkou.

Doporučení:

Tato polévka je ideální pro chladnější dny. Pro zjemnění chuti můžete přidat kousek máslové dýně nebo pastináku. Pohankovou krupici lze nahradit i jáhlami. Polévku podávejte horkou, ideálně s kouskem celozrnného chleba. Pro lepší stravitelnost doporučujeme konzumovat v době oběda, kdy je trávicí systém nejaktivnější. Zbytky polévky lze uchovat v lednici a ohřát druhý den.

Obilovina: Rýže s mandlemi

Tato kombinace rýže natural a mandlí je vydatným zdrojem energie a cenných živin. Řasa kombu dodává minerály a napomáhá lepší stravitelnosti obilovin. Toto jídlo je vhodné jako hlavní chod nebo příloha k dušené zelenině.

Suroviny

  • 350 g rýže natural
  • 100 g mandlí
  • 5 cm řasy kombu
  • zelená petrželka na ozdobu
  • gomasio (sůl a sezam v poměru 1:15)

Postup

  • Rýži přebereme a promyjeme ve třech vodách.
  • Mandle spaříme horkou vodou, odstraníme slupky a vmícháme do rýže.
  • Na dno kastrolu dáme řasu kombu a vsypeme rýži s mandlemi.
  • Zalijeme vodou v poměru 1:2 a vaříme 1 hodinu.
  • Hotové promícháme dlouhou vidličkou nebo dřevěnými hůlkami, aby se rýže neslepila.
  • Na talíři sypeme gomasiem.
  • Zdobíme snítkou zelené petrželky.

Doporučení:
Pro zvýraznění chuti můžete přidat do rýže i jiné ořechy nebo semínka, například vlašské ořechy nebo slunečnicová semínka. Před vařením doporučujeme rýži namočit alespoň na 30 minut. Gomasio si můžete připravit dopředu a uchovávat v uzavřené sklenici. Rýži s mandlemi lze podávat teplou i studenou, například jako součást salátu. Zbytky jídla uchovávejte v lednici a spotřebujte do dvou dnů.

Bílkovina: Špízy ze seitanu a uzeného tofu

Tyto špízy představují chutnou a sytou rostlinnou alternativu grilování. Kombinace seitanu, uzeného tofu a zeleniny dodává tělu bílkoviny, vlákninu a vitamíny. Marináda z koření a bylinek dodá špízům bohatou chuť.

Suroviny

  • 1 větší mrkev
  • 2 menší cibule
  • 2 listy zelí
  • 150 g seitanu speciál
  • 150 g uzeného tofu
  • 200 ml teplé vody
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička tymiánu
  • 6 stroužků česneku
  • 3 lžíce zázvorové šťávy
  • Dresink z tofunézy (viz Kondiment)

Postup

  • Připravíme si zeleninu tak, aby šla navlékat na špejle.
  • Mrkev očistíme a nakrájíme na stejná tenká kolečka.
  • Cibuli oloupeme a také nakrájíme na slabá kolečka.
  • Listy zelí nakrájíme na čtverečky asi 3x3 cm.
  • Seitan nakrájíme na stejné kousky, uzené tofu nakrájíme na čtverečky.
  • Na špejli navlékáme: mrkev, zelí, cibuli, seitan, uzené tofu, mrkev, zelí atd. (Opakujeme čtyřikrát.) Končíme kolečkem mrkve
  • Suroviny stáhneme k sobě.
  • V teplé vodě rozmícháme sójovou omáčku, olej, tymián, prolisovaný česnek a zázvorovou šťávu.
  • Špízy naskládáme do pekáčku a přelejeme připravenou omáčkou.
  • Pekáček přikryjeme a pečeme asi 20 až 30 minut (mrkev musí být měkká).
  • V průběhu pečení můžeme špízy obracet.
  • Hotové polijeme dresinkem z tofunézy.

Doporučení:
Pro intenzivnější chuť nechte špízy marinovat v omáčce alespoň hodinu před pečením. Místo pečení lze špízy i grilovat. Podávejte s vařenou rýží, quinoou nebo kuskusem a čerstvým zeleninovým salátem. Zbylé špízy můžete ohřát na pánvi nebo v troubě.

Zelenina: Blanšírovaný salát

Tento lehký a osvěžující salát z blanšírované zeleniny je ideální jako příloha k hlavním jídlům. Blanšírování zeleninu zjemní a zachová v ní maximum vitamínů a minerálů. Umepasta dodá salátu pikantní a slanou chuť.

Suroviny

  • ½ hlávky zelí
  • ½ červené papriky
  • 1 cibule
  • 2 větší mrkve
  • sůl
  • 1 lžička umepasty
  • 4 listy ledového salátu

Postup

  • Zeleninu očistíme a nakrájíme – zelí a papriku na nudličky, cibuli a mrkev na kostičky.
  • Vodu se solí uvedeme do varu a postupně do ní vkládáme zeleninu.
  • Nejdříve vložíme zelí a blanšírujeme asi 3 minuty. Scedíme.
  • Vodu znovu uvedeme do varu.
  • Vložíme mrkev a blanšírujeme asi 5 minut. Opět scedíme.
  • Vodu znovu uvedeme do varu.
  • Poté vložíme červenou papriku, blanšírujeme asi 2 minuty a nakonec cibuli (2 minuty).
  • Scezenou zeleninu smícháme a dochutíme troškou umepasty.
  • Na talíř podáváme na omytém listu ledového salátu.

Doporučení:
Salát je nejlepší čerstvý, ale v uzavřené nádobě vydrží v lednici i do druhého dne. Pro obměnu chuti můžete přidat i jiné druhy zeleniny, například brokolici, květák nebo zelené fazolky. Místo umepasty lze použít i umeocet nebo citronovou šťávu. Salát se skvěle hodí k pečeným masům, rybám i k rostlinným jídlům.

Zelenina: Kedlubna s mrkví a tahini

Tato rychlá a jednoduchá příprava zeleniny ve woku je skvělým způsobem, jak si vychutnat čerstvou sezónní zeleninu. Tahini pasta dodá pokrmu jemnou oříškovou chuť a cenné tuky.

Suroviny

  • 1 menší kedlubna gigant
  • 1 mrkev
  • špetka soli
  • 2 lžičky sezamového másla
  • Tahini

Postup

  • Kedlubnu oloupeme, mrkev očistíme a vše nakrájíme na sirčičky.
  • Do woku nebo do vyšší pánve nalijeme trošku vody, rozehřejeme a vsypeme zeleninu.
  • Osolíme.
  • Za stálého míchání restujeme doměkka.
  • Nakonec přidáme sezamové máslo a znovu dobře promícháme.

Doporučení:

Pro intenzivnější chuť můžete přidat i česnek, zázvor nebo chilli papričku. Místo vody lze použít i zeleninový vývar. Tahini pastu můžete nahradit i jiným ořechovým máslem, například mandlovým. Pokrm se hodí jako příloha k hlavním jídlům, ale i jako lehký oběd.

Kondiment: Dresink z tofunézy

Tento jednoduchý dresink z tofunézy je skvělou alternativou k majonézovým dresinkům. Je lehký, osvěžující a plný bílkovin. Kyselá okurka a šalotka dodají dresinku pikantní chuť.

Suroviny

  • 5 lžic tofunézy
  • 1 menší kyselá okurka
  • 1 cibulka šalotka

Postup

  • Do tofunézy nastrouháme kyselou okurku a šalotku.
  • Promícháme.

Doporučení:
Dresink se skvěle hodí k salátům, sendvičům, ale i k pečené zelenině nebo grilovanému masu. Pro jemnější chuť můžete přidat trochu citronové šťávy nebo bílého jogurtu. Pro pikantnější chuť přidejte trochu hořčice nebo chilli. Dresink uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika dnů.

Dezert: Vánoční závin slavnostní

Tento slavnostní závin je zdravější verzí tradičního vánočního dezertu. Celozrnná mouka dodává vlákninu, tofu bílkoviny a jablka s ořechy a rozinkami přirozenou sladkost.

Suroviny

Těsto
  • 100 g tofu natural
  • 250 g jemné celozrnné pšeničné/špaldové mouky
  • špetka soli
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 4 až 8 lžic teplé vody (podle potřeby)
  • pšeničné klíčky (případně kukuřičná strouhanka) na podsypání
  • slunečnicový olej na potření závinu
Náplň
  • 8 středních jablek
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce oříšků
  • 1 čajová lžička mleté skořice

Postup

  • Tofu nastrouháme na jemném struhadle a na vále smícháme s ostatními ingrediencemi na těsto.
  • Necháme alespoň 2 hodiny odpočinout.
  • Těsto rozválíme a podsypeme klíčky (kukuřičnou strouhankou).
  • Náplň: Jablka omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme propláchnuté rozinky, nasekané oříšky a skořici.
    Náplň rozvrstvíme na těsto a lehce posolíme.
  • Závin zavineme tak, že těsto nedotáhnete do kraje a kraj nařežete na asi dvoucentimetrové pásky, které ozdobně propletete a až poté zatočíte.
  • Ozdobu máme nahoře na závinu.
  • Potřeme slunečnicovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut podle typu trouby.

Doporučení:
Pro ještě bohatší chuť můžete do náplně přidat i sušené švestky, hrušky nebo brusinky. Místo pšeničných klíčků lze použít i ovesné vločky. Závin podávejte teplý. Zbylý závin uchovávejte v chladu. Před podáváním ho můžete ohřát v troubě. Tento závin je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti i jako zdravější alternativa k tradičním vánočním dezertům.

Objednejte si můj bestseller a začněte zdravý život

+ DVD

Autor

Získejte skvělé knihy, napsala jsem pro vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.