V dnešním podcastu najdete originální recepty na zavařeniny plné vůně a chuti, inspiraci jak zavařovat zdravě a bez cukru. Objevte nové možnosti, jak využít sezónní ovoce a připravit si lahodné pochoutky, které vám zůstanou po celý rok.
Proč je zdravější používat místní ovoce raději než jižní exotické?
Přinášíme vám užitečné tipy a triky pro dokonalé zavařování a inspiraci kreativními recepty. Získejte chuťové zážitky plné radosti a zdraví a ochutnejte výjimečné zavařeniny, které potěší vaše smysly i vaše blízké.
Uchovávejte si vůni a chutě léta se zavařeninovými lahůdkami z domácího ovoce. A také můj vlastní originální recept na speciální pochoutku i pro ty, kdo nemohou rajčata - kečup z melounu. Skvělá pochoutka!
Co s domácím ovocem
Zavařování je umění, které nám umožňuje prodloužit radost ze sezónního ovoce a vytvořit lahodné pamlsky, které nám zpříjemní zimní dny.
Ale nejde jen o zavařování tradičních marmelád a kompotů! V našem podcastu se zaměřím na originální osvědčené přístupy, které vám umožní zavařovat zdravě a chutně, aniž byste museli používat přebytečný cukr.
Přináším vám osvědčené techniky a tipy, jak si uchovat plnou chuť a vůni ovoce a jakými způsoby ho můžete využít v různých receptech. Rozhodněte se zavařit ovoce bez chemických konzervantů a s využitím přírodních sladidel a nebo sladkého ovoce, která dodají vašim pokrmům výjimečnou chuťovou harmonii.
A mám pro vás také neobyčejnou specialitu - originální recept na kečup z melounu. Ano, správně jste slyšeli! Tento originální recept vám otevře nové dimenze chutí a překvapí vás svou osvěžující a sladkokyselou kombinací, která skvěle doplní vaše grilovaná jídla, sendviče a další lahůdky.
Recepty
Recepty najdete v podcastu. U receptů je uvedený přibližný čas, kde je v podcastu najdete
Co budete pro zavařování potřebovat (5:35)
Skvělý lék na žaludeční potíže, výborný jako vánoční dárek.
Budete potřebovat víčka, sklenice - dokonale vymýt a vypařit, zavažovací hrnec, ovoce. Podle sladkosti můžete ovoce také kombinovat...
Jahody
Jahody jsou kyselé, pro oslazení je vhodná sušená hruška nebo si můžete koupit hruškovou šťávu. Doporučuji si sušené hrušky na podzim připravit a příští rok se vám při zavařování budou určitě hodit.
Pro zachování chutí budeme používat místo cukru také špetku soli. Sladkost zavařeniny si nejlépe vyzkoušejte na malém vzorku:
Zkouška sladkosti:
trochu jahod do kastrůlku, špetku soli, 4-5 plátků sušené hrušky nebo 2 lžíce hruškové šťávy. Povaříme Zkusíte jestli chuť vyhovuje. Pak si podle množství zavařovaných jahod vypočítáte kolik potřebujete soli a hrušek.
Suroviny
Postup
1.
Do sklenic dáme na dno plátky sušené hrušky, jahody, sůl. Nedáváme vodu.
2.
Zavařujeme cca 10 minut na 90 stupňů
Sušené jahody 11:20
Nakrájíme na plátky a usušíme v sušičce. Můžeme pak rozdrtit na prášek a přidávat do kaše, do krémů nebo amasuke.
Amasuke je tradiční japonský dezert vyrobený z fermentovaného ovoce a rýže. Jedná se o sladkou a osvěžující pochoutku, která má bohatou chuť a jemnou texturu. Proces fermentace přeměňuje přirozené cukry obsažené v ovoci na alkohol a kyselinu mléčnou, čímž vzniká příjemně sladká chuť.
Amasuke se často vyrábí z různých druhů ovoce, jako jsou švestky, meruňky, broskve nebo jiné sezónní plody. Po fermentaci je ovoce namočeno do rýže nebo rýžové mouky, což vytváří lepkavou a sladkou omáčku. Tato omáčka se používá jako poleva nebo přísada do různých dezertů, pečiva nebo nápojů.
Amasuke je oblíbenou pochoutkou v japonské kuchyni a je ceněný pro svou unikátní kombinaci sladké chuti a lehkého kyselého nádechu. Je to skvělá alternativa pro ty, kteří preferují méně sladké a přírodnější dezerty.
Můžeme také prášek namočit a ozbit s ním dort, zalít agarem, nebo zdobit vánoční cukroví.
Marmeláda z jahod 12:40
Pokud je marmeláda pro zdravé lidi, mžeme do ní použít fruktózu na oslazení, ale není o moc lepší než cukr. Lepší je javorový sirup.
Suroviny
Postup
1.
Jahody namačkáme. Přidáme špetku soli. Posypeme agarem. Rozvaříme a odpařujeme přebytečnou tekutinu. Z 1 kg jahod může být i jen 1 malá sklenička.
Může se také přidat kyselina citronová nebo limentka, podle chuti.
2.
Nalejeme do sklenice. Sklenici překryjeme pergamenem namočeným vrumu a zavíčkujeme. 2 minuty zavaříme.
Sladké černé třešně 18:00
Vypeckovat, usušit v sušičce - pracné ale výborné
Třešňová povidla
Vypeckovat, špetku soli, 50℃ v troubě až zhoustnou
Melounové pyré 22:35
Pokud vás trápí slezina a nebo slinivka, vyzkoušejte tuto dobrotu z melounu!
Suroviny
Postup
1.
Vydlabeme meloun, nakrájíme na větší kostky, dáme do hrnce, přidáme špetku soli a odpařujeme cca 12 hodin.
2.
Sladké pyré můžeme spotřebovat a také dát do skleniček a zavařit.
Kečup z melounu 23:00
Suroviny
Postup
1.
Melouna rozkrájíme, vybereme jádřince, dáme do kastrolu
2.
Koření dáme do sáčku, vložíme do kastrolu, přidáme sůl, ocet, nastrohlané jablko.
3.
Vaříme bez pokličky, aby se odpařila voda. Můžeme zahustit 1-2 pol. lžíce agaru.
4.
Vybereme koření, rozmicujeme a můžeme používat jako skvělou přílohu
Více k receptům najdete přímo v podcastu