Konec vlády plic a tlustého střeva, nastupuje vláda ledvin
Dnes se společně vydáme na cestu závěrečným týdnem elementu kovu. Končí vláda plic a tlustého střeva a tak se zhoršují veškeré potíže pramenící z nerovnováhy v těchto orgánech. Dobrá zpráva je, že těm zhoršujícím se potížím jako je exém, průjem, nyní různé virozy, kašle, zkrátka tzv. nachlazení ale už bude brzy konec.
Od čtvrtka 16. listopadu nastoupí vláda ledvin a sem patří ledviny, močový měchýř, gynekologie a u mužů prostata. patří sem také stav kostí, zubů, vlasů a celkové vitální síly.
Čeká nás takové hodně náročné období roku, konec roku, vánoce. Měli bychom otužovat nejen tělo, ale hlavně psychiku. Například tím, že si dáme všichni klid od informací. Jednou týdně bez mobilu, internetu, beze správ. Nebojte, nic vám neuteče 🙂
A co budete dělat ve volném čase? Připravovat se na adventní klidové období, na mikulášské radosti s dětmi, na vánoční pečení. A pokud už malé děti nemáte, vždy je nějaké dítko v širší rodině, nebo v okolí, které můžete svými výtvory podarovat.
V minulých podcastech jsem povídala o léčebných potravinách, jak si je uvařit a být zdravý, dneska se s vámi podělím o receptíky, které si můžete udělat pro radost, nebo pro obdarování, dětí, nebo i dospělých.
Podzimní recepty pro radost
Recept na Perníčky ze Švestkových Povidel:
Voňavé a kořeněné perníčky z ovesných vloček a švestkových povidel.
Suroviny
Postup
1.
Jemné ovesné vločky s klíčky lehce opražte a nechte vychladnout. Poté je rozmixujte do hladkého stavu.
2.
V míse smíchejte tuk s pšeničným sirupem a švestkovými povidly.
3.
Postupně začněte přidávat mouku s ovesnými vločkami a špetkou soli. Těsto důkladně vypracujte, ideálně rukama.
4.
Nechte těsto odpočinout přes noc v chladu.
5.
Druhý den těsto vyválejte na půl centimetru vysoký plát a vykrajujte tvary perníčků.
5.
Do každého tvaru dejte mandli na ozdobu.
5.
Pečte na 180 °C po dobu 10-15 minut, dokud nejsou perníčky lehce zlatavé.
5.
Nechte vychladnout a uchovávejte je v krabičce. Perníčky krásně změknou, pokud do krabičky přidáte rozkrojené jablíčko.
Recept na Žitné Perníčky s Polevou:
Žitné perníčky s medem a kořením, ozdobené datlovou polevou.
Suroviny
Postup
1.
Mouky prosejte přes síto a přidejte vinný kámen, kakao a perníkové koření.
2.
Tuk a med rozmíchejte společně a propracujte se směsí sušiny. Přidejte potřebné množství vody, aby vzniklo vláčné těsto.
3.
Vytvořte těsto rukama, nechte ho odpočinout (ideálně přes noc).
4.
Mezi dvěma foliemi vyválejte těsto na půl centimetru tloušťku a vykrajujte tvary perníčků.
5.
Perníčky pečte na 180 °C po dobu 10-15 minut (záleží na velikosti tvarů a typu trouby).
6.
Pro polevu vařte datle s vodou a agarem asi 3 minuty, rozmixujte a nechte vychladnout. Poté rozmixujte s tukem a kávou Yanoh.
7.
Potřete perníčky polevou a ozdobte podle přání.
Recept na Datlovou Polevu:
Sladká a lahodná poleva pro perníčky.
Suroviny
Postup
1.
Datle nebo datlovou pastu vložte do hrnce a přidejte vodu.
2.
Přidejte agar a provařte směs asi 3 minuty, dokud agar nerozpustí.
3.
Rozmixujte směs do hladka a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
4.
Do směsi přidejte rostlinný tuk a kávu Yanoh.
5.
Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou a konzistenci polevy.
6.
Tuto polevu použijte k potření upečených perníčků a můžete je dále ozdobit kokosem nebo jinými ozdobami podle vašeho vkusu.
Recept na Zázvorové Perníčky:
Perníčky s příjemnou vůní a chutí zázvoru.
Suroviny
Postup
1.
Mouky prosejte přes síto.
2.
Tuk, sirup a ocet smíchejte a propracujte s moukou, přidejte sušený zázvor a špetku soli.
3.
Těsto nechte odpočinout asi hodinu.
4.
Mezi dvěma foliemi vyválejte těsto na půl centimetru tloušťku a vykrajujte tvary perníčků.
5.
Pečte perníčky na 180 °C po dobu 10-15 minut (záleží na velikosti tvarů).
6.
Pokud chcete, můžete je potřít lněným semínkem smíchaným s vodou.
Podzimní čaj proti studeným dnu
Tento podzimní čaj je skvělým způsobem, jak si zahřát tělo a duši během studených podzimních dnů. Má lahodnou kombinaci chutí a aromat, které vám pomohou uvolnit se a vychutnat si sezónní pohodu.
Suroviny
Postup
Příprava koření a bylin
1.
Do hrnce nalijte 1 litr vody a přidejte 1 polévkovou lžíci čaje Bancha listky.
2.
Přidejte 1 polévkovou lžíci sušených jablečných křížalů.
3.
Přidejte kousek skořice a pár hřebíčků. Pokud máte rádi, můžete přidat i kardamon podle chuti.
Louhování
3.
Nechte směs bylin a koření louhovat asi 10 minut, aby se aroma dostatečně uvolnilo.
Přidání dalších ingrediencí:
3.
Přidejte kolečko zázvoru a několik plátků bio citronu.
3.
Na závěr přidejte lžičku rýžového sirupu nebo medu podle své chuti. Můžete upravit sladkost podle preference.
Podávání
3.
Čaj scedíte do hrnku, do kterého jste přidali plátky citronu a kolečko zázvoru.
3.
Podávejte horký a užívejte si osvěžující a zahřívající podzimní chuť.