Krásný den, milí posluchači!

Už jsem ze svého studijního pobytu na Srí Lance zpět doma v České republice a tak vás opět vítám u našeho dnešního povídání, u našeho dalšího podcastu. Dnes si budeme povídat o tom, proč je tak důležité mít zdravý žlučník.

Jarní období a element dřeva

Je nádherné jaro, vládne tzv. element stromu, nebo se také říká dřeva, a orgány, které jsou teď na vrcholu, jsou právě játra a žlučník. My si rozebereme, proč je tak důležité mít žlučník zdravý.

Spousta lidí žlučník nemá, mají ho z nějakého důvodu pryč, odoperovaný, a lékař řekne, že bez žlučníku se dá velmi dobře žít, tak co, zkrátka půjde ven a hotovo. Vy mi teď hodně píšete, že máte žlučníkové potíže víc než dřív a co s tím máte dělat.

Jak poznáte problémy se žlučníkem?

No, ono to není jen o bolestech v pravém podžebří, není to jen o tom, že máte pocit plného břicha. Na žlučník ukazuje i bezdůvodné škytání, říhání a pocit hořké žluči v ústech. Z orientální diagnostiky na problémy se žlučníkem ukazuje i zažloutlé oční bělmo.

Také popisujete bolesti pod pravou či levou lopatkou, jako kdybyste měli zabodnutou kudlu v místě pod lopatkou a nejde to povolit ani rozmasírovat. Bolest vystřeluje až k páteři a vy si myslíte, že máte třeba infarkt...

Protože právě přetížení na meridiánu žlučníku se může projevovat tlakovou bolestí pod hrudní kostí, projevuje se bolestmi velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena, lokty), ztrátou chuti k jídlu či nadýmáním.

Příčiny problémů se žlučníkem

Problém může být to, že ve žlučníku jsou kaly, písek nebo kamínky a žlučník nemůže správně vykonávat svoji práci, a vám nezbyde nic jiného než začít s očistou žlučníku a žlučových cest.

Dále je třeba se zamyslet nad všemi souvislostmi. Podle tradiční čínské medicíny je smyslovým orgánem spojeným se žlučníkem - zrak a emocí hněv, podrážděnost, výbušnost a neklid. Budíte se mezi 23.00 a 3.00 v noci? Máte neklidný spánek? Tak za to může také přetížený žlučník.

Co můžete pro sebe a svůj žlučník udělat?

40denní očistná kúra

Připravte si 40 dní očistnou kúru:

  1. Stáhněte si z mých stránek dagmarluzna.cz v sekci videokurzy "Průvodce jarní detoxikací s Rabanonem"
  2. Objednejte si Rabanon a začněte s detoxem
  3. Každý den hned ráno připravte si sklenici horké vody asi 2 dcl, přidejte 2 ampule Rabanonu, přidejte 1 polévkovou lžíci šťávy z čerstvého citronu a každý den ráno vypijte co nejvíc teplé

Další podpůrné prostředky

  • Objednejte si ostropestřec pastu od firmy Dědek kořenář a jezte ke každému jídlu polévkovou lžíci
  • Na každodenní pití vařte světlý čaj bancha, který je proti překyselení
  • Po celý den pijte teplou až horkou vodu po doušcích
  • Ostatní bylinkové čaje, které budete pít cíleně pro pročištění žlučníka a žlučových cest, si vybírejte takové, které obsahují hořčiny, jako pampeliška, chmel, řebříček, pelyněk, sporýš nať, jablečník nať
  • Kupte si Zaječickou hořkou vodu a každý večer před spaním si dejte 2 polévkové lžíce té vody

Pohyb a masáže

  • Buďte co nejvíc venku, ale chraňte si hlavu a dutiny - na hlavu čelenku, šátek, kšiltovku, čepici kvůli větrnému počasí, kdy vítr může způsobit bolesti hlavy či dutin
  • Domluvte si každý týden masáže, buď reflexní masáže přes plosku nohy, nebo celkovou masáž podle možností
  • Nebo si sami promasírujte přes plosky nohy a prsty na noze reflexní zóny. Není důležité vědět, kde je který meridián, ale důležité je to dělat, a ano, každý den či večer, protože každá reflexní masáž vám uvolní napětí a podpoří správnou každodenní funkci žlučníku
  • Pokud nemáte možnost nebo z nějakého důvodu nechcete jít na masáž, tak si alespoň každý den začněte masírovat hřbety ruky. Buď použijte krém Alpa s arnikou, nebo nějaký čínský balzám, nebo nějakou větrovou mast, a tím si reflexně uvolníte žlučník

Strava a výživa

Důležité je zaměřit se na stravu a úplně vyloučit:

  • Kávu a alkohol
  • Uzeniny, mléko a mléčné výrobky
  • Bílou rýži, bílou mouku a jižní ovoce
  • Přestanete jíst okamžitě veškeré mléčné výrobky, jogurty, tvrdé přesolené sýry a jakékoliv pečivo, přesolené maso a uzeniny, a hlavně vejce na tvrdo
  • Přestanete pít alkohol jakýkoliv, i pivo (místo piva si dejte vodu s jablečným octem)

Emocionální rovina

Přemýšlejte o tom, proč jste vnitřně nespokojení, co můžete udělat vy pro změnu ve svém životě, aby vám bylo dobře. Co můžete udělat vy, aby se vaše situace změnila k lepšímu! Věřte, že každá malinká změna přinese tu větší.

Protože, a to je důležitá informace, energií žlučníku je změna. Abyste měli zdravý žlučník, musíte udělat nějakou změnu ve svém životě, ať už ve vztazích, v jídle, v zaměstnání, kdekoliv! A uvidíte, jak se energie žlučníku rozproudí.

Pokud si nebudete vědět rady, objednejte si konzultaci. 

Žlučník a zrak

Jak už jsem říkala výše, problémy s očima, s viděním má také pod palcem žlučník. K poruchám vidění dochází při stárnutí věkem, kdy se tělo přirozeně stahuje dovnitř, při stažení očních svalů stresem, námahou, při špatné stravě, při stažení očních svalů konzumací pečiva - chleba, rohlíky, sušenky, zkrátka vše pečené a přesolené.

A co je úplně nejvíc toxické pro oční sítnici, pro oči obecně, je glutamát sodný v potravě. Tento kořenící přípravek je velmi chutný - bohužel. Byl vynalezen poměrně nedávno a je součástí téměř všech polotovarů, majonéz, omáček a všech chutných suchých potravin, jako jsou polévky z pytlíku, velmi oblíbené u mladé generace. Pokud nechcete přijít o zrak, vzdejte se výrobků obsahujících glutaman sodný.

Že tuto informaci slyšíte poprvé? Je to vždy o tom, na čem se dá vydělat a na čem ne! Přemýšlejte o tom, čí zájmy uspokojujete, když jdete do supermarketu pro hotovky.

Z mé knihy Makrobiotický léčebný talíř I

Pokud výše uvedené projevy máte, doporučuji koupit si moji knihu MB léčebný talíř I, kde je přímo jídelníček na onemocnění žlučníku, a objednat si ji můžete na mých stránkách dagmarluzna.cz.

Inspirace z mé knihy MB léčebný talíř I, kde je přímo oddíl Onemocnění žlučníku, kde se dočtete následující:

"Žlučník a játra jsou velice důležitým orgánem, ovládají hněv. Jsou-li žlučník a játra nemocná, člověk tuto schopnost ovládnutí hněvu ztrácí. Obecně platí, že potíže se žlučníkem jsou většinou způsobeny přejídáním. Proto je dobré se několik dnů postit, jíst jen trošku rýže natural, nebo jíst jen malé množství stravy. Velice důležité je přitom důkladné žvýkání nejen ranních kaší, ale jakéhokoliv jídla obecně. Pacienti, kteří mají tyto potíže, ve velké většině případů konzumují nadměrné množství masa, uzenin a hlavně tvrdých přesolených sýrů.

Proto, když mají přejít na změnu stravy, je to pro ně velmi stresující záležitost, 'zlobí se', že se už nemůžou ani pořádně najíst, co je to za život atd. Ze zkušenosti vím, že nepřijatelné jsou pro ně hlavně ranní kaše. Ale právě zařazení obilných kaší na snídani místo chleba a pečiva má obrovský význam při léčbě. Na přechodnou dobu můžeme zařadit místo kaší ranní polévky, nejdříve s kouskem napařeného kváskového chleba, potom třeba už bez něj, než si pacient zvykne na to, že jí něco jiného než vypečený rohlík. Dále zařazujte spíše na přechodnou dobu pokrmy jako tofu, seitan, tempeh, protože ve velké většině případů je konzumace luštěnin pro pacienty velmi problematická (nadýmají) a spíše od makrobiotické stravy odradí. Po čase, až se vyčistí zahleněná střeva, můžete začít postupně luštěniny zařazovat.

Pacienti většinou touží víc po mase a uzeninách než po sladkém. Pak zařadíte do stravy kousek bílého masa, ale vždy s velkým množstvím nastrouhané bílé ředkve daikon. Uzeniny můžete nahradit adekvátními výrobky ze sóji nebo pšenice, kterých je už dnes na trhu nepřeberné množství.

Při léčení žlučníkových potíží je velmi důležité, víc než při kterékoliv jiné nemoci, si uvědomit fakt, že pokud jíme po šesté hodině večerní, je to pro náš organismus velmi zatěžující. Je úplně jedno, že jíme zdravé jídlo. Organismus se nemůže regenerovat do té míry, do jaké je potřeba, protože nestrávená potrava pro něj představuje velkou zátěž. Nejlépe to poznáme tak, že se probudíme po jedné hodině v noci a do tří nemůžeme spát. Je to proto, že v tuto dobu je na vrcholu energie jater, která jsou přetížená a nejsou schopná detoxikace, a člověk se probudí a 'neví proč'. Dalším doporučením, proč začít 'něco dělat s tím žlučníkem', je fakt, že problémy se žlučníkem a játry jsou předzvěstí problémů se srdcem v dalších letech. Tím, že neustále přetěžujeme játra a žlučník, si možná nevědomky zaděláváme na srdeční problémy v budoucnosti."

Závěrem

Přeji vám dobrou chuť a krásné jarní dny! A ještě pro informaci - uvolnila se mi dvě místa na Víkend pro ženy, a přihlášku najdete na mých stránkách dagmarluzna.cz.

Aktuální nabídka

Vaříme spolu

V.I.P. Víkend plný pohody, relaxace a makrobiotického zdravého vaření.  

Termín: 24. - 27.4. 2025 v Adršpachu  
Cena: 12 000 Kč

Objednejte si můj bestseller a začněte zdravý život

Recepty pro vás

Polévka: Zelňačka s pšeničnou klobásou

Tato vydatná polévka kombinuje kysané zelí s pšeničnou klobásou a směsí zeleniny, což vytváří výživný a zahřívací pokrm. Díky směsi koření a ovesným vločkám s klíčky je tato zelňačka nejen chutná, ale také plná vitaminů a minerálů.

Suroviny

  • 2 lžíce kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stopky brokolice
  • 3 kolečka tuřínu
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 100 g pšeničné klobásy (např. Klaso nebo jiná rostlinná uzenina)
  • proužek čerstvé červené
  • papriky
  • sůl
  • kmín
  • fenykl
  • špetka kurkumy
  • 1 polévková lžíce ovesných vloček s klíčky
  • pažitka
  • kváskový chléb (podle potřeby, k podávání)

Postup

  • Zeleninu nakrájíme na kostky a dáme do hrnce.
  • Přidáme kysané zelí a koření (kmín, fenykl, kurkuma).
  • Zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byla směs ponořená.
  • Dusíme pod pokličkou 10 minut.
  • Dolijeme zbytkem vývaru a přivedeme k varu.
  • Přidáme ovesné vločky s klíčky a na kostky nakrájenou rostlinnou klobásu.
  • Podle potřeby přisolíme.
  • Nakrájíme na drobné kostičky červenou papriku a vložíme ji do polévky jako ozdobu.
  • Vypneme plamen a do polévky přidáme najemno nakrájenou pažitku.
  • Podáváme s krajíčkem kváskového chleba.

Doporučení:

Tato zelňačka je ideální volbou pro podzimní a zimní dny, kdy tělo potřebuje výživný a zahřívající pokrm. Kysané zelí dodává polévce probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru, zatímco směs zeleniny zajišťuje široké spektrum vitaminů. Pro intenzivnější chuť můžete přidat lžičku misa pasty. Pokud máte rádi pikantní jídla, zkuste přidat trochu chilli. Polévku lze připravit do zásoby a během následujících 2-3 dnů se její chuť ještě prohloubí.

Obilovina: Rýže s jáhlami

Tato jednoduchá kombinace rýže s jáhlami tvoří výživný základ mnoha pokrmů. Díky spojení dvou různých obilovin získáte vyváženější spektrum živin a zajímavější chuťový profil než při použití pouze jedné z nich.

Suroviny

  • 1 hrnek rýže
  • 2 hrnky jáhel
  • špetka soli
  • 6 hrnků pramenité vody
  • gomasio (sůl a lněná semínka v poměru 1:15) na posypání

Postup

  • Rýži propláchneme a vložíme do hrnce.
  • Zalijeme 6 hrnky vody a přivedeme k varu.
  • Vsypeme promyté a okapané jáhly.
  • Přidáme špetku soli.
  • Na velmi malém plameni vaříme pod pokličkou 1 hodinu.
  • Kontrolujeme, aby se voda nevyvařila.
  • Hotovou směs promícháme a asi 1/3 si oddělíme na ranní kaši.
  • Na talíř klademe úhledné kopečky, které sypeme gomasiem.

Doporučení:
Tato směs rýže a jáhel je skvělým základem pro mnoho pokrmů. Jáhly dodávají jídlu lehce oříškovou chuť a jsou bohaté na hořčík a železo, zatímco rýže přispívá jemnou texturou. Pro zajímavější chuťový profil můžete přidat bylinky jako rozmarýn nebo tymián. Vychladlou směs lze použít i do salátů nebo jako náplň do pečené zeleniny. Gomasio z lněných semínek dodává pokrmu esenciální omega-3 mastné kyseliny a příjemnou oříškovou chuť.

Bílkovina: Seitan se zázvorem

Tento pikantní pokrm kombinuje jemně-kořenitou chuť seitanu s osvěžující ostrostí zázvoru. Lehce pikantní omáčka s umami tóny ze sójové omáčky Shoyu vytváří dokonalou harmonii chutí, která skvěle doplní jakoukoliv obilovinu.

Suroviny

  • 200 g seitanu speciál
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sezamového oleje
    kousek kedlubny
  • 1 lžíce umeocta
    sójová omáčka Shoyu
  • 1 lžíce čerstvé zázvorové šťávy
  • kuzu na zahuštění
  • pramenitá voda

Postup

  • Cibuli nakrájíme na kostky a lehce osmahneme na oleji.
  • Přidáme najemno nastrouhanou kedlubnu a na plátky nakrájený seitan.
  • Pokapeme sójovou omáčkou Shoyu.
  • Podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou asi 10 minut na malém plameni.
  • Hotové jídlo zahustíme kuzu rozpuštěným v trošce vody.
  • Dochutíme zázvorovou šťávou a umeoctem.

Doporučení:
Seitan se zázvorem je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin v makrobiotické stravě. Zázvor podporuje trávení a má protizánětlivé účinky, zatímco kedlubna přidává jemnou sladkost a vitamíny. Pro intenzivnější chuť můžete přidat trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru přímo do pokrmu. Sezamový olej dodává jídlu jemné oříškové aroma a zdravé tuky. Tento pokrm se nejlépe podává s celozrnnou rýží nebo směsí obilovin, které pomohou vyvážit pikantní chuť a vytvoří komplexní jídlo.

Zelenina: Pickles

Tato tradiční fermentovaná zelenina přináší do makrobiotické stravy důležité enzymy a probiotika. Kombinace různých druhů zeleniny vytváří pestrou chuť a texturu, což z pickles dělá skvělý doplněk k hlavním jídlům.

Suroviny

  • 2 kedlubny
  • 2 stopky brokolice
  • 2 cibule
  • ½ čínského zelí
  • 1 lžička soli

Postup

  • Cibuli a čínské zelí nakrájíme na jemné proužky.
  • Ostatní zeleninu (kedlubny a brokolici) nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Vše promícháme se solí a natlačíme do kvasného kameninového hrnce.
  • Necháme pod tlakem 3 až 5 dní podle potřeby.
  • Na talíř dáváme 1 lžíci pickles.
  • Talíř můžeme doplnit strouhanou ředkví daikon, do které jsme přidali několik zrnek soli.

Doporučení:
Fermentovaná zelenina pickles je cenným zdrojem probiotik, která podporují zdravou střevní mikroflóru a posilují imunitní systém. Tento recept můžete snadno upravit podle sezónní dostupnosti zeleniny - v létě přidejte okurky nebo papriky, v zimě využijte kořenovou zeleninu. Pro různé chuťové varianty můžete experimentovat s přidáním koření jako je fenykl, kmín nebo bobkový list. Pickles se skvěle hodí jako doplněk k teplým jídlům nebo jako součást snídaňové misky s obilovinami. Nejlepší chuť mají po 3-5 dnech fermentace, ale v chladu vydrží i několik týdnů.

Inspiraci jak se zdravě stravovat, hledejte v mé knize makrobiotický léčebný talíř I, kterou si můžete objednat na mých stránkách dagmarluzna.cz v sekci knihy. 

Objednejte si můj bestseller a začněte zdravý život

Video kurz Cvičení Qi Gong

Poznejte sílu Qi Gongu na svém zdraví!
Získejte vnitřní sílu a harmonii prostřednictvím našeho online kurzu cvičení Qi Gong! 

Autor

Získejte skvělé knihy, napsala jsem pro vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.