Podzimní domácí potravinová lékárna: Vaše zdraví ve vašich rukou

Podzim je obdobím, kdy se příroda připravuje na zimní odpočinek. Pro nás je to však období plné změn – nejen těch venku, ale i uvnitř našich těl. Přechod mezi elementem kovu, který je spojen s plícemi a tlustým střevem, a elementem vody, jenž vládne ledvinám a močovému měchýři, nám připomíná důležitost péče o naše zdraví. Konec podzimu často přináší intenzivnější respirační problémy, únavu nebo potíže s trávením. Jak se na toto období připravit a zvládnout ho bez zbytečných komplikací? Odpověď se skrývá ve vaší kuchyni – konkrétně v domácí potravinové lékárně.

Proč mít domácí potravinovou lékárnu?

Představte si, že vás přepadne nachlazení, kašel, nebo žaludeční nevolnost. Co teď? Mít doma zásobu speciálních potravin vám ušetří čas i stres. Nejenže si budete schopni připravit okamžitou pomoc, ale navíc podpoříte své tělo zcela přirozeným způsobem. Nákup kvalitních potravin ve zdravé výživě nebo online je investicí do zdraví, která se vám mnohonásobně vrátí.

Pojďme si představit klíčové suroviny a recepty, které by v domácí lékárně na podzim neměly chybět.

Zázračné čaje pro podzimní pohodu

Čaj Bancha a Kukicha

Tyto japonské čaje jsou ideální pro podzimní a zimní období. Obsahují nízkou hladinu kofeinu, takže je mohou pít i děti, těhotné a kojící ženy. Navíc jsou bohaté na minerály a antioxidanty.

Recept na přípravu čaje Bancha/Kukicha:

  1. První nálev: 1 polévkovou lžíci lístků nebo větviček spařte v litru vody, nechte 10 minut louhovat a sceďte.
  2. Druhý nálev: Použité lístky vložte do litru vody, vařte 5 minut a sceďte.
  3. Třetí nálev: Stejné lístky vařte 15 minut. Pokud chcete intenzivnější chuť, přidejte pár nových lístků.

Tip: Čaj pijte teplý po doušcích. Pro děti ho můžete jemně dosladit jablečnou šťávou nebo rýžovým sladem. Čaj pomáhá při nachlazení, kašli nebo stresu.

Rýže Natural s umeboši: Léčivý pokrm pro tělo i duši

Rýže natural je plná vitamínů skupiny B, které podporují zdraví pokožky a pomáhají při nachlazení nebo trávicích potížích. V kombinaci s umeboši švestičkou působí jako výborný prostředek proti průjmům, únavě nebo horečkám.

Recept na léčivou rýži s umeboši:

  • 1 hrnek rýže natural propláchněte a nechte okapat.
  • Do hrnce vložte rýži, 3 hrnky vody a na vrch položte umeboši švestičku.
  • Vařte 45 minut v tlakovém hrnci nebo 1 hodinu 15 minut v běžném hrnci.
  • Uvařenou rýži rozmačkejte na krém a podávejte po malých soustech.
  • Bonus: Švestičku vycucáte, pecku rozbijte a snězte jadérko. Obsahuje cenné minerály!

Japonské tajemství – umeboshi, umeocet a umepasta

Tyto fermentované produkty z Japonska mají mimořádné léčivé účinky. Jsou skvělé pro posílení imunity a detoxikaci těla.

  • Umeboshi švestičky: Ideální při nevolnosti, přejedení nebo žaludečních potížích. Připravte si čaj – 1 švestku vařte v litru vody 30 minut.
  • Umeocet: Používejte na dochucení pokrmů. Je skvělý na pálení žáhy, podporuje trávení a aktivuje metabolismus.
  • Umepasta: Zkuste umeshoban – 1 lžičku umepasty smíchejte s 1 lžičkou sójové omáčky Tamari a zalijte horkou vodou. Pijte ráno na lačno.

Kuzu – orientální pomocník na trávení a imunitu

Tento škrob z kořene japonského keře má obrovské množství energie a léčivých účinků. Pomáhá při nachlazení, trávení, únavě i horečkách.

Recept na kuzu krém:

  • Smíchejte 1 hrnek vody s 2 lžičkami kuzu, 1 lžičkou umepasty a 0,5 lžičkou Tamari.
  • Vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
  • Přidejte pár kapek zázvorové šťávy.
  • Podávejte při slabosti, nachlazení nebo trávicích problémech.

Kořen lotosu: Dýchací uvolnění

Kořen lotosu je tradičním prostředkem pro zdraví plic a průdušek. Pomáhá rozpouštět hleny a uvolňuje dýchací cesty.

Recept na lotosový čaj:

  • Sušený kořen namočte na 30 minut a poté vařte 30 minut v litru vody.
  • Čaj popíjejte teplý, zbytek kořene použijte do polévky nebo snězte.

Uvolňující nápoj z čerstvého lotosu:

  • Smíchejte šťávu z nastrouhaného lotosu a bílé ředkve daikon. Přidejte půl hrnku vody a 5 kapek Tamari.
  • Zahřejte těsně pod bod varu a vypijte teplé.

Podzimní péče o zdraví a tělo

Domácí potravinová lékárna vám umožní čelit podzimním výzvám s lehkostí. Kombinací tradičních surovin a jednoduchých receptů můžete podporovat své zdraví přirozeně a efektivně. A pokud byste chtěli zažít hlubší regeneraci, zvu vás na lednový nebo únorový pobyt na Srí Lance, kde pod vedením ájurvédských lékařů a masérů očistíte své tělo i mysl.

Podzim je časem péče o sebe. Buďte připraveni, naslouchejte svému tělu a užívejte si krásy tohoto ročního období v plném zdraví. 🌿


Srílanka - poslední místa!

Pokud chcete zažít opravdu hlubokou regeneraci těla, zvažte pobyt v ajurvédském centru na Srí Lance, kde vás čeká intenzivní péče pod vedením ajurvédských lékařů. Přihlášky na lednový a únorový termín už jsou otevřené

Skvělé menu na neděli 

z knihy Makrobiotické nedělní vaření

Pro vaši inspiraci a zdraví tu pro vás mám nedělní menu z mé knihy Makrobiotické nedělní vaření. V knize najdete podrobné recepty na tyto skvělé a zdravé jídla.

Polévka: Petrželový krém

Krémová polévka z petržele je výborným způsobem, jak do jídelníčku zařadit tuto výživnou kořenovou zeleninu. Kombinace petržele s rýžovými vločkami vytváří hutnou konzistenci a vyvážené makrobiotické jídlo.

Suroviny

  • 4 větší petržele
  • 1 větší cibule
  • 5 lžic sezamového oleje
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 větší bobkový list
  • sůl
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 5 lžic rýžových vloček
  • zelená petrželka na ozdobu

Postup

  • Petržel očistíme a nakrájíme na kolečka.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  • Dno kastrolku vymažeme olejem.
  • Vrstvíme cibuli a na ni petržel.
  • Přidáme koření a osolíme.
  • Zalijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená.
  • Dusíme pod pokličkou doměkka.
  • Rozmixujeme nebo propasírujeme.
  • Dolijeme zeleninovým vývarem.
  • Přidáme sójovou omáčku a rýžové vločky.
  • Uvedeme do varu.
  • Podle potřeby dosolíme.
  • Hotovou polévku zdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

Doporučení:

Tato výživná polévka je bohatá na minerály a vitamíny, zejména vitamin C a železo z petržele. Pro zvýšení výživové hodnoty můžete přidat kousek řasy wakame. Rýžové vločky dodají polévce krémovou konzistenci a pomohou stabilizovat hladinu cukru v krvi. Sezamový olej podporuje trávení a dodává tělu zdravé tuky. Polévku podávejte ideálně čerstvou, ale můžete ji uchovávat v lednici až dva dny.

Obilovina: Rýže natural se slunečnicovým semínkem

Tato jednoduchá, ale výživná variace rýže natural kombinuje celozrnnou rýži s výživnými slunečnicovými semínky. Díky grilování rýže před vařením získává pokrm příjemnou oříškovou chuť.

Suroviny

  • 350 g rýže natural
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • sůl
  • zelená petrželka na ozdobu

Postup

  • Rýži přebereme a propláchneme ve třech vodách.
  • Necháme na sítu okapat.
  • Semínko propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
  • Rozehřejeme suchou pánev.
  • Nasypeme rýži a grilujeme, až je rýže voňavá.
  • Vodu (v poměru s rýží 1:2) uvedeme do varu.
  • Vsypeme rýži a semínka.
  • Osolíme a vaříme pod pokličkou 1 hodinu v běžném hrnci.
  • Hotovou rýži promícháme dlouhou vidlicí nebo dřevěnými hůlkami.
  • Na talíř klademe kopečky.
    Zdobíme zelenou petrželkou.

Doporučení:
Natural rýže je základním pilířem makrobiotické stravy díky svému vysokému obsahu vlákniny a minerálů. Slunečnicová semínka dodávají důležité omega-6 mastné kyseliny a vitamin E. Pro lepší stravitelnost můžete rýži před vařením namočit na 6-8 hodin. Pokrm se výborně hodí jako příloha k dušené zelenině nebo tempehu. Můžete experimentovat i s jinými semínky, například dýňovými nebo sezamovými.

Bílkovina: Prejt z fazolí azuki

Tento vydatný pokrm z azuki fazolí představuje výborný zdroj rostlinných bílkovin v makrobiotické kuchyni. Kombinace s řasou kombu zlepšuje stravitelnost luštěnin a dodává pokrmu minerály z moře.

Suroviny

  • 250 g fazolí azuki
  • 6 cm řasy kombu
  • 3 velké stopky z celeru
  • 1 cibule
  • 5 lžic sezamového oleje
  • špetka majoránky
  • sůl
  • 5 stroužků česneku
    1
  •  menší celer
  • pórek na ozdobu

Postup

  • Fazole azuki namočíme přes noc.
  • Vaříme v namáčecí vodě s řasou kombu a stopkami z celeru v tlakovém hrnci asi 1 hodinu nebo v běžném hrnci pod pokličkou 1,5 hodiny.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
  • V kastrolku orestujeme cibuli na sezamovém oleji.
  • Přidáme majoránku a prolisovaný česnek.
  • Přidáme uvařené azuki.
  • Podle potřeby osolíme a znovu přivedeme k varu.
  • Celer omyjeme a nakrájíme na střední kostky.
  • Dáme na pánev do vyšší vrstvy studeného oleje.
  • Hned osolíme a smažíme, až je celer křupavý.
  • Scedíme ho z oleje a zamícháme do fazolí.
  • Hotové fazole zdobíme najemno nakrájeným pórkem.

Doporučení:
Azuki fazole jsou v makrobiotice ceněny pro jejich posilující účinky na ledviny. Řasa kombu nejen zlepšuje stravitelnost, ale také obohacuje pokrm o jód a další minerály. Pro lepší využití živin doporučujeme fazole důkladně namočit a vařit s kouskem řasy kombu. Pokrm můžete podávat s celozrnnou rýží nebo prosem. Křupavý celer dodává texturu a zvyšuje obsah vlákniny.

Zelenina: Kapustový závitek s pickles

Tento jednoduchý ale efektní pokrm kombinuje blanšírovanou kapustu s pickles pro vytvoření chutného a zdravého závitku. Kapusta je ceněnou zeleninou v makrobiotické kuchyni pro své detoxikační účinky.

Suroviny

  • 4 listy kapusty
  • sůl
  • pickles (z jiného receptu)

Postup

  • Vodu se solí uvedeme do varu.
  • Vložíme do ní listy kapusty.
  • Vaříme, až je střední část listu měkká.
  • Vytáhneme listy a ponoříme do studené vody pro zastavení vaření.
  • Do každého listu zabalíme pickles.
  • Závitek rozkrojíme napůl.
  • Na talíř klademe rozkrojenou částí směrem do středu.

Doporučení:
Kapustové závitky jsou lehkým a výživným pokrmem bohatým na vitamín C a antioxidanty. Pro nejlepší výsledek vybírejte čerstvé, pevné listy kapusty. Blanšírování by mělo být krátké, aby si kapusta zachovala svoji křupavost a živiny. Můžete experimentovat s různými druhy pickles nebo přidat před zabalením tenké proužky mrkve či ředkve pro extra texturu a chuť. Závitky servírujte ihned po přípravě, aby si zachovaly svěžest.

Pickles: Z tuřínu

Tato fermentovaná příloha kombinuje tuřín, zelí a cibuli pro vytvoření probioticky bohatého pokrmu. Fermentace zvyšuje stravitelnost zeleniny a vytváří prospěšné enzymy důležité pro zdravé trávení.

Suroviny

  • 1 větší tuřín
  • 1 cibule
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • sůl (1 zarovnaná lžička na 1 kg směsi)

Postup

  • Tuřín omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
  • Zelí nakrájíme najemno.
  • Smícháme nastrouhaný tuřín, cibuli a zelí se solí.
  • Sklenici nebo kameninový hrnec na pickles důkladně vymyjeme.
  • Směs natlačíme do nádoby.
  • Zatížíme.Necháme kvasit při pokojové teplotě 3-5 dní.

Doporučení:

Kvašená zelenina je základním prvkem makrobiotické stravy, podporující zdravou střevní mikroflóru. Pro nejlepší výsledek používejte bio zeleninu a nemořenou mořskou sůl. Během fermentace udržujte zeleninu ponořenou pod hladinou šťávy, aby se předešlo plísni. Hotové pickles uchovávejte v chladu pro zpomalení fermentace. Podávejte jako přílohu k hlavním jídlům nebo jako součást závitkům pro podporu trávení.

Kondiment: Řasa kombu v těstíčku

Tento jednoduchý, ale působivý kondiment přináší jedinečný způsob přípravy mořské řasy kombu. Křupavé těstíčko v kombinaci s minerály bohatou řasou vytváří zajímavý chuťový a texturní kontrast.

Suroviny

  • 2 lžíce bílé mouky
  • voda
  • 4 kusy řasy kombu (asi 3 cm dlouhé)
  • slunečnicový olej (vrstva alespoň 3 cm)

Postup

  • Z mouky a vody připravíme těstíčko.
  • Řasu kombu namočíme do těstíčka.
  • Vložíme do rozpáleného oleje.
  • Počkáme, až se řasa rozvine.
  • Okamžitě vytáhneme.
  • Necháme okapat na ubrousku.
  • Podáváme teplé.

Doporučení:
Pro nejlepší výsledek používejte kvalitní řasu kombu a připravte řidší těstíčko, které umožní řase se rozvinout. Kombu je bohatým zdrojem jódu a minerálů z moře, což podporuje správnou funkci štítné žlázy. Podávejte jako křupavý doplněk k hlavním jídlům nebo polévkám. Pro zvýraznění chuti můžete těstíčko lehce osolit nebo přidat špetku wasabi prášku.

Dezert: Palačinky s meruňkovou náplní

Tento zdravější variant palačinek kombinuje tři druhy celozrnných mouk pro vytvoření výživnějšího dezertu. Koření a sójové mléko dodávají palačinkám zajímavou chuť, zatímco meruňková náplň přináší přirozenou sladkost.

Suroviny

  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek hladké žitné mouky
  • 1 hrnek hladké pohankové mouky
  • špetka soli
  • špetka kurkumy
  • špetka koriandru nebo kardamonu
  • 2 lžíce kukuřičného oleje
  • 2 lžíce sójového mléka + 200 ml vody na rozmíchání
  • slunečnicový olej
  • meruňková povidla
  • 2 lžíce bílé mouky

Postup

  • Smícháme všechny suché ingredience.
  • Přidáme kukuřičný olej a sójové mléko.
  • Postupně přiléváme vlažnou vodu až vznikne řidší těsto.
  • Necháme chvíli ustát.
  • Rozpálíme pánvičku a lehce potřeme olejem.Nalijeme těsto.
  • Opečeme z jedné strany a ihned obracíme.
  • Palačinka by měla být růžová a propečená.
  • Potřeme meruňkovými povidly.Stočíme do ruličky.Podáváme teplé.

Doporučení:
Kombinace různých druhů mouky činí palačinky výživnější a lépe stravitelné než klasické varianty. Kurkuma a koriandr nejen ochucují, ale mají i protizánětlivé účinky. Pro nejlepší výsledek nechte těsto odpočinout aspoň 15 minut. Můžete experimentovat s různými druhy ovocných náplní podle sezóny, vždy však preferujte méně sladké varianty.

Objednejte si můj bestseller a začněte zdravý život

+ DVD

Autor

Získejte skvělé knihy, napsala jsem pro vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.