Připojte se k nám v našem podcastu. Dnes se zaměříme na to, jak správně využít bohatou nadílku okurek v okurkové sezóně.
Ve druhé polovině se podíváme na to, jak podpořit zdraví tenkého střeva (20:10), které právě teď vládne.
V podcastu najdete mimo jiné recept na skvělé kvašáky, okurkové limonády, saláty i pleťovou masku pro mladou a svěží pleť.
Recepty z podcastu najdete v knize Nedělní makrobiotické vaření, kterou vám ráda pošlu.
Rychlokvašky
Skvělé zdravé Kvašáky na léto (8:46)
Jsou rychle hotové a jsou výborné na léto. Je třeba je spotřebovat brzy.
Suroviny
Postup
1.
Do sklenice naskládáme kolečko křenu, 2 stroužky česneku, 2 kuličky pepře, 1 kuličku nového koření, kousek bobkového listu, kousek vinného listu, můžeme přidat višňový list, kopr a okurky.
2.
Uvaříme vodu se solí, necháme vychládnout na 60 stupňů a nalejeme do sklenic.
3.
Lehce zavíčkujeme a necháme na plechu, při kvašení trochu vyteče pod víčky ven.
4.
Necháme kvasit 3-5 dní a můžeme začít používat. Jsou skvělé
Skvělé zdravé Kvašáky na uskladnění (14:00)
Chcete si kvašáky nechat na delší uskladnění? Recept je stejný. Ale: použijte sklenice s normálním víčkem na zavařování, ne šroubovací. Okurky pořádně omyjeme. Použijeme litrové sklenice, okurky do nich pěkně naskládáme až do vrchu. Uvařenou vodu se solí necháme v tomto případě napřed vychladnout, než jí nalejeme do sklenic. Zavíčkujeme napevno, a necháme v teple postavené na plechu, protože trocha vody vyteče v průběhu kvašení. Kvašení trvá déle 10-14 dnů. Na konci kvašení se víčko pevně přicucne a je hotovo - zavařeno.