Láska prochází žaludkem: vliv emocí, stravy a harmonie na zdravé trávicí orgány
V tomto podcastu se zaměřujeme na péči o důležité orgány trávicího systému - slezinu, slinivku a žaludek. Emoce, které patří k elementu Země a těmto orgánům, je láska. Proč tolik žen sedí v cukrárně nad dortem? Sladkost, pohlazení, uklidnění emocí. Ale co si dáváme pozor? Špatná strava, stres, šťávy, drogy. Pokud nemáme lásku ke svému tělu a nedáváme mu pozornost, často se "zajídáme" cukrem a hledáme okamžité štěstí.
Pokud cítíme přetížení, nevyrovnanost, nebo máme potíže s trávením, můžeme se soustředit na stabilitu žaludku, sleziny a slinivky. Vědomé stravování, jídlo s chutí a klidně bez rozptýlení, to jsou klíče k dobrému trávení. Obejmout se při setkání je také velmi prospěšné, uvolní se hormon oxytocin, hormon štěstí a vzájemnosti.
Podělíme se také o recepty vhodné na pozdní léto. Můžete si vyzkoušet dezert s melounem, který je vhodný i pro diabetiky. Další možností jsou jáhlové šišky s mákem, nebo zelenina upravená jako NISHIME - vařená v malém množství vody. Důležité je jíst potraviny v jejich přirozenosti a v době zralosti.
V dalších dílech podcastu se dozvíte více o léčivých účincích čekanky a dalších prospěšných potravinách pro vaši žaludek, slezinu a slinivku.
Inspirace pro vás a lék pro váš žaludek, slezinu a slinivku
Dezert agar s melounem
vhodný pro diabetiky, o tom si budeme povídat příště
Suroviny
Postup
1.
Meloun nakrájíme na kostky a navrstvíme na plech, v kastrolku si uvaříme agar dle návodu, ale opravdu ten z mořské řasy, cca 1 litr, dochutíme rýžovým sladem, citronem, limetkou, troškou zázvoru, dle chuti, nalijeme na meloun a necháme ztuhnout
2.
můžeme nechat tak a nakrájet na malé kostky a podávat, nebo
meloun z agarem rozmixujeme a podáváme místo zmrzliny, nebo rozmixujeme a přidáme tahini, a znovu rozmixujeme. dáte do misek, ozdobíte ovocem, nebo jogurtem sojade, nebo alpro, je to veliká dobrota,
3.
pro ty co jí cukr to může být málo sladké, můžete polít javorovým sirupem, ale ted se učte bez cukru
Obecně ted agarové dezerty jsou nejlepší, rozptýlí horkost , nezatíží trávení, posílí slezinu slinivku a žaludek a zároveň si pochutnáte
Jáhlové šišky s mákem
Další zdravé recepty a tipy najdete v mé knize "MB dobroty babiček" a na mé webové stránce dagmarluzna.cz.
Suroviny
Šišky
Mák
Postup
1.
jáhly propereme ve 3 vodách
vaříme v poměru 1:2,5
2.
necháme vychladnout, vyklopíme na vál a přidáme mouku
zpracováváme v těsto až je vláčné
3.
tvoříme válečky, vaříme v osolené vodě až vyplavou
podáváme mák s mrkví
4.
mák propláchnout na hustí sítu, na suché pánvi ho prosušit a pak pomlet, dát do kastrolku, zalít čajem , aby to bylo asi 3 cm nad mákem, přidáme Kombu, rozinky slad,vařit 45 minut a nakonec najemno nastrouhanou mrkev , poléváme šišky
Další zdravé recepty a tipy najdete v mé knize "MB Nedělní vaření
Co pít v pozdním létě?
když je horké a suché počasí tak pít často a v malých doušcích, čistá voda, je těžká tak pár kapek jablečného octa, přidat kousky ovoce, melounu, citronu, jablečného džusu
Velmi léčebný a posilující je nápoj ze sladkých zelenin
Suroviny
Postup
1.
navrstvíme do kastrolku a opatrně po stěnách zalijeme vodou, aby se vrstvy nepromíchaly, vaříte 20 minut bez soli pod pokličkou,
nenechávat do zásoby, a zeleninu už vyhodit, je vyvařená do vývaru
2.
Slít a pít vlažné, je to velmi posilující při žaludečních vředech, při dvanácterníkovém vředu, při překyselení, při pálení žáhy, při refluxu, tj vrací se jídlo nahoru a šťávy leptají sliznici, nenechávat do zásoby, a zeleninu už vyhodit, je vyvařená do vývaru
Pro žaludek řasa Arame
Řasu namočíte asi na 2 hodiny, nakrájíte dáte do kastrolku a vaříte v malém množství vody a 2 PL sojové máčky, tak až se tekutina vyvaří.
Oloupané a mandle nakrájíme na hranolky, nebo si je už koupíme jako hranolky a lehce je opražíme, přidáme k řase a promícháme.
Podáváme jako kondiment na talíř na posílení žaludku, svým nutričním složením velmi prospívá
Zelenina - úprava jako NISHIME
- vařená v malém množství vody
Velmi léčebná úprava pro všechny, nejen ty co mají potíže s žaludkem, uvolňující, budete mít koutky úst nahoru
Suroviny
Postup
1.
Na dno kastrolu, spíš užší a vyšší dáte cca 2 cm vody, vložíte řasu Kombu, přidáte listy zelí, přidáte na špalíky nakrájenou mrkev a dýni, a dusíte pod pokličkou na malém plameni asi 15 minut. kontrola aby se voda nevyvařila
2.
Na talíři posypeme semínky a můžeme polít lžičkou dýňového nebo avokádového oleje
ke kaši na snídaní, k večeři, nebo jen tak na odpolední svačinu,
Zeleniny střídat dle toho co zrovna roste, ale jedna by měla být vždy sladká
Čekanka jako prevence proti žaludečním vředům
V kombinaci se zázvorem působí přímo zázračně!
Suroviny
Postup
1.
čekanku nakrájíme na nudličky, a vše smícháme dohromady, necháme půl hodiny proležet a podáváme
Na závěr tohoto podcastu vám chci připomenout, jak důležité je jíst potraviny v jejich přirozené podobě a preferovat čerstvé a zralé ovoce. I když je nyní doba zavařování, raději jezte vše čerstvé a zralé a ted, když to dozrává a zavařujte jen co vám přebývá.
Pokud se rozhodnete zavařovat, dejte přednost minimálnímu množství cukru a použijte jen špetku soli. Přidaný cukr v zavařeném ovoci může velmi škodit žaludku, určitě nejíst barviva, aditiva, přídatné látky a to tím méně nyní, v době kdy vládne žaludek.
Zejména mléko a mléčné výrobky, kasein a laktóza nejsou nejlepší volbou pro zdraví žaludku a slinivky. Raději zkuste zařadit jiné alternativy, které lépe podpoří váš trávicí systém.
Trápí vás zdravotní potíže? Objednejte si osobní konzultaci, pomůžu vám!