Podzim je v plném proudu, a spolu s ním přichází i období, kdy se zvyšuje výskyt různých dýchacích potíží, kašle, rýmy nebo nachlazení. Ať už jde o dospělé, nebo o děti, právě teď jsou plíce a tlusté střevo nejcitlivější. Maminky často narazí na problém, že jejich děti mají rýmu nebo kašel už od prvních dnů školky či školy, což je způsobeno změnou prostředí, novými kolektivy a viry, se kterými se děti setkávají. Jak můžeme tyto problémy zmírnit, předejít jim nebo se rychleji uzdravit, když už nemoc propukne?

V dnešním článku se zaměříme na to, jak posílit imunitu dětí i dospělých pomocí stravy, co jíst a co naopak vynechat, a jakými přírodními prostředky můžete léčit kašel a podpořit zdraví plic.

1. Vyhněte se mléčným výrobkům

První věc, na kterou bychom se měli zaměřit, je naše strava. V podzimním období jsou plíce a tlusté střevo citlivé na mléčné výrobky. Tyto potraviny podporují tvorbu hlenů, které se usazují v dutinách, plicích a na sliznicích, což vytváří ideální prostředí pro viry, bakterie a kvasinky.

Jaké potraviny vynechat? Rozhodně se vyhněte mléku, jogurtům, sýrům, smetaně, šlehačkám a také zakysaným mléčným výrobkům. Zapomeňte i na různé sladké mléčné dezerty, jako jsou termixy, tvarohové krémy a podobné produkty. Všechny tyto potraviny přispívají k tvorbě hlenu, který oslabuje imunitní systém, a mohou způsobit, že budeme náchylnější k onemocněním.

2. Omezte konzumaci jižního ovoce

Další věc, kterou bychom měli omezit, je jižní ovoce, jako jsou banány, pomeranče a mandarinky. Toto ovoce má silně ochlazující účinek, což je vhodné v létě, kdy se tělo potřebuje ochladit. Ale na podzim, kdy teploty venku klesají, je to kontraproduktivní. Tělo se chová, jako by bylo vystaveno vysokým teplotám, přitom venku je chladno. To vede k tomu, že organismus je oslabený a hůře se vyrovnává s viry a bakteriemi.

Jaké ovoce konzumovat místo jižního ovoce? Vsaďte na naše domácí ovoce, jako jsou jablka, hrušky, švestky. Ideální je je konzumovat ve formě přesnídávek nebo kompotů. V sušené podobě mohou být skvělou alternativou, ale dbejte na to, aby nebyly sířené. Sušené ovoce je navíc výborným zdrojem vlákniny a energie, což ocení nejen děti, ale i dospělí.

3. Posilte imunitu kysaným zelím

Naším tradičním pokladem je kysané zelí. Obsahuje spoustu vitamínů a příznivě působí na střevní mikroflóru, což je klíčové pro zdravý imunitní systém. Pro dospělé doporučuji připravit saláty z kysaného zelí, například s olivovým olejem, nasekanými ořechy, klíčky nebo s praženými semínky. Pro děti zkuste zelí nastrouhat s jablkem, mrkví nebo rozinkami. Ze zkušenosti vím, že děti kyselé chutě milují, a tento salát jim určitě zachutná.

4. Zahřívejte tělo zevnitř

V podzimním období je důležité tělo prohřívat zevnitř. Není to jen o teplém oblečení, ale hlavně o tom, co jíme a pijeme. Každé ráno bychom měli začínat teplou snídaní. Teplé polévky nebo kaše jsou ideální volbou. Ráno je vhodná třeba miso polévka, do které můžete přidat kousek zázvoru nebo lotosového kořene, které mají prohřívací účinky. Pro děti, které nemají rády polévky, zkuste připravit teplou kaši z ovesných vloček, pohanky nebo rýže. Pokud dítě ráno nechce jíst, zkuste je přemluvit alespoň k pár lžícím kaše nebo několika douškům horkého vývaru.

Co určitě vynechat? Vyhněte se studeným pokrmům a nápojům, jako jsou jogurty s müsli nebo studené cereálie. Ty totiž tělo ochlazují a oslabují imunitní systém.

Průvodce!

Připravte se včas na Podzimní detoxikaci s RABANONEM! 

5. Co dělat, když kašel přijde?

Pokud se kašel nebo nachlazení přece jen objeví, nevěšte hlavu. Existuje několik jednoduchých a přírodních prostředků, které mohou pomoci.

Kořen lotosu je jedním z nejlepších pomocníků při kašli a posílení plic. Doporučuji mít doma vždy sušený kořen lotosu, který snadno připravíte jako čaj. Na litr vody přidejte 2-3 kolečka sušeného lotosu a povařte je po dobu 30 minut. Čaj pijte co nejvíce teplý, ideálně po hodině decilitr. Pokud vám zůstane vařený lotos, můžete ho přidat do polévky nebo ho sníst jen tak.

Dalším skvělým prostředkem je odvar z cibule a majoránky, který má silné prohřívací účinky a pomáhá při regeneraci plic. Na litr vody dejte 4 rozkrojené cibule a 2 lžíce majoránky, vařte 35 minut a poté popíjejte teplý odvar po hodině. Pokud vaše děti tento odvar odmítají pít samotný, zkuste ho použít jako základ pro polévku nebo ovesnou kaši.

6. Olejové obklady a masáže

Pro uvolnění kašle a podporu regenerace plic můžete také vyzkoušet teplé obklady ze sezamového oleje. Sezamový olej zahřejte na nízkou teplotu a namočte do něj látkový obklad, který pak opatrně přiložte na hrudník nebo záda. Přikryjte dekou a nechte působit, dokud obklad nevychladne. Masáže teplým sezamovým olejem jsou také výborným způsobem, jak uvolnit dýchací cesty a podpořit regeneraci.

Skvělé menu na neděli 

z knihy Makrobiotické nedělní vaření

Pro vaši inspiraci a zdraví tu pro vás mám nedělní menu z mé knihy Makrobiotické nedělní vaření. V knize najdete podrobné recepty na tyto skvělé a zdravé jídla.

Polévka: Podzimní zeleninová

Tato podzimní polévka je plná sezónní zeleniny a bohatá na živiny. Kombinace kořenové zeleniny a zelí vytváří harmonickou chuť, kterou doplňuje jemná kyselost umeocta.

Suroviny

  • 1 větší cibule
  • 1 pastinák
  • 1 větší mrkev
  • 1 kedlubna gigant
  • Kousek celeru
  • 5 lžic sezamového oleje
  • 1,5 l zeleninového vývaru (z listů libečku, celeru, petržele, zelí, kapusty, celerové cibule, stopek kadeřávku apod.)
  • 3 lžíce celozrnné mouky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 větší bobkový list
  • Asi 3 cm plát z hlávky zelí
  • 2 lžíce umeocta
  • Mladé lístky kadeřávku na ozdobu

Postup

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Pastinák, mrkev, kedlubnu i celer očistíme a nakrájíme na kostičky.
  • Na oleji orestujeme cibuli a přidáme připravenou zeleninu.
  • Přilijeme asi 0,5 l zeleninového vývaru, v němž jsme rozmíchali mouku.
  • Přidáme sójovou omáčku a bobkový list.
  • Vaříme pod pokličkou doměkka.
  • Přilijeme zbytek vývaru a přidáme jemně nakrájené zelí.
  • Znovu uvedeme do varu a ochutíme umeoctem.
  • Při podávání sypeme jemně nakrájenými lístky kadeřávku.

Doporučení:

Tato podzimní polévka je skvělým způsobem, jak využít sezónní zeleninu a podpořit imunitu v chladnějších měsících. Pro zvýšení výživové hodnoty můžete přidat hrst namočených luštěnin nebo kousek tempeh. Experimentujte s různými druhy kořenové zeleniny podle toho, co je dostupné. Celozrnná mouka dodává polévce hutnost, ale pro lehčí verzi ji můžete vynechat. Umeocet lze nahradit citrónovou šťávou pro podobný kyselý akcent. Podávejte s celozrnným chlebem pro kompletní jídlo.

Obilovina: Jáhlové karbanátky

Tyto chutné jáhlové karbanátky jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a rostlinných bílkovin. Kombinace jáhel, zeleniny a tofu vytváří vyvážený a výživný pokrm, který je ideální jako hlavní jídlo nebo jako součást pestré makrobiotické stravy.

Suroviny

  • 350 g jáhel
  • Sůl
  • 1 menší mrkev
  • Kousek celeru
  • 1 menší cibule
  • Olej na smažení (vrstva alespoň 3 cm)
  • 200 g paprikového tofu salámku
  • Ovesné vločky podle potřeby
  • Celozrnná strouhanka

Postup

  • Jáhly propereme ve třech vodách a vaříme v poměru 1:2 s vodou a špetkou soli 30 minut pod pokličkou.
  • Necháme vychladnout.
  • Zeleninu očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.
  • Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na tuku.
  • Přidáme najemno nastrouhaný tofu salámek a chvíli restujeme.
  • Smícháme jáhly se zeleninou, salámkem a ovesnými vločkami, osolíme.
  • Tvoříme malé karbanátky (těsto musí být husté).
  • Obalujeme v celozrnné strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
  • Necháme odsát přebytečný tuk na ubrousku.
  • Podáváme teplé se sladkokyselým zelím.

Doporučení:
Tyto jáhlové karbanátky jsou výborným způsobem, jak zahrnout jáhly do jídelníčku. Pro zdravější variantu můžete karbanátky péct v troubě místo smažení. Experimentujte s různými druhy zeleniny pro rozmanitost chutí. Přidejte bylinky jako rozmarýn nebo tymián pro extra aroma. Podávejte s čerstvým zeleninovým salátem pro vyváženější jídlo. Zbylé karbanátky lze zamrazit a později rychle ohřát pro pohotové jídlo.

Bílkovina: Sójový salám

obsažena v jáhlových karbanátcích (recept viz Obilovina)

Zelenina: Dušené sladkokyselé zelí

Toto dušené sladkokyselé zelí je perfektním doplňkem k jáhlovým karbanátkům. Kombinace kysaného a čerstvého zelí s rozinkami a jablkem vytváří harmonickou směs chutí, která podporuje trávení a dodává jídlu svěží notu.

Suroviny

  • 400 g kysaného zelí
  • 2 lžíce rozinek
  • ¼ menší hlávky bílého zelí
  • Sůl
  • 1 větší jablko
  • Jablečný ocet podle potřeby

Postup

  • Do kastrolu vložíme kysané zelí a zalijeme vodou, aby bylo ponořené.
  • Přidáme propláchnuté rozinky a vaříme pod pokličkou asi 20 minut.
  • Bílé zelí nakrájíme najemno a přidáme ke kysanému zelí.
  • Osolíme a vaříme pod pokličkou ještě asi 10 minut.
  • Do hotového zelí rozmícháme najemno nastrouhané jablko.
  • Podle potřeby dosolíme a dochutíme jablečným octem.

Doporučení:
Toto sladkokyselé zelí je bohaté na probiotika a vlákninu, což podporuje zdravé trávení. Pro extra chuť můžete přidat trochu kmínu nebo fenyklu. Experimentujte s různými druhy jablek pro odlišné chuťové profily. Zelí můžete připravit i den předem - jeho chuť se ještě více rozvine. Podávejte teplé nebo studené, hodí se skvěle i k vegetariánským burgeru nebo jako příloha k pečené zelenině.

Zelenina: Vařený list červeného zelí

Tento jednoduchý recept na vařený list červeného zelí je skvělým způsobem, jak přidat do jídla více vlákniny a antioxidantů. Červené zelí je bohaté na vitamíny a minerály, a jeho jemně nahořklá chuť skvěle doplňuje ostatní pokrmy.

Suroviny

  • 4 větší listy červeného zelí
  • 1 lžička jablečného octa
  • Sůl

Postup

  • Vodu se špetkou soli uvedeme do varu.
  • Přidáme jablečný ocet.
  • Vložíme listy červeného zelí do vařící vody.
  • Vaříme doměkka.
  • Na talíř klademe uvařený list.
  • Na list pokládáme nastrouhanou ředkev (podle dalšího receptu).

Doporučení:
Vařené listy červeného zelí jsou výborným základem pro různé pokrmy. Můžete je použít jako zdravou alternativu k tortillám nebo jako obal pro vegetariánské závitky. Pro zvýraznění chuti zkuste přidat do vařící vody trochu česneku nebo zázvoru. Listy lze také grilovat pro kouřovější chuť. Podávejte s různými náplněmi, jako je quinoa salát nebo hummus, pro kompletní jídlo. Nezapomeňte, že krátké vaření zachová více živin a křupavější texturu.

Zelenina: Strouhaná ředkev daikon

Tato jednoduchá příloha z ředkve daikon přidá svěží, pikantní notu k vašemu jídlu. Ředkev daikon je bohatá na vitamín C a enzym myrosinasu, který podporuje trávení a má detoxikační účinky.

Suroviny

  • 1 menší ředkev daikon (nebo jakákoliv ředkvička)
  • Špetka soli

Postup

  • Ředkev nastrouháme na jemném struhadle.
  • Přidáme špetku soli.
  • Necháme proležet.
  • Přidáváme ke smaženému pokrmu (viz recept Obilovina).

Doporučení:
Strouhaná ředkev daikon je výborným doplňkem k tučnějším jídlům, jelikož podporuje trávení. Pro zajímavější chuťový profil můžete přidat trochu nastrouhaného zázvoru nebo citronové kůry. Experimentujte s různými druhy ředkviček pro pestrost barev a chutí. Můžete ji také použít jako základ pro rychlý salát - stačí přidat trochu sezamového oleje a nakrájené jarní cibulky. Pro méně ostrou chuť nechte nastrouhanou ředkev odstát delší dobu. Podávejte ihned po přípravě pro zachování svěžesti a křupavosti.

Zelenina: Vařená brokolice

Tento jednoduchý recept na vařenou brokolici je skvělým způsobem, jak do jídla zahrnout tuto výživnou zeleninu. Brokolice je bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, což z ní činí skvělou volbu pro podporu celkového zdraví.

Suroviny

  • 4 větší růžičky brokolice
  • Sůl

Postup

  • Vodu se špetkou soli uvedeme do varu.
  • Vložíme růžičky brokolice do vroucí vody.
  • Vaříme, dokud není stopka měkká.
  • Vyjmeme brokolici z vody a ihned zchladíme ve studené vodě.
  • Na talíři přeléváme omáčkou z natto (viz recept Kondiment).

Doporučení:
Vařená brokolice je všestranná příloha, kterou lze snadno přizpůsobit různým chutím. Pro zachování maximálního množství živin a svěží zelené barvy brokolici vařte jen krátce, dokud není "al dente". Můžete experimentovat s různými způsoby ochucení - zkuste přidat česnek, citronovou šťávu nebo sezamová semínka. Brokolici lze také připravit na páře pro ještě jemnější texturu. Podávejte ji teplou nebo studenou jako součást salátů či Buddha misek. Kombinace s omáčkou z natto dodá jídlu probiotika a zajímavou chuť.

Kondiment: Omáčka z misa natto

Tato omáčka z misa natto je vynikajícím doplňkem k mnoha pokrmům. Kombinuje v sobě výživové benefity fermentovaných sójových bobů (natto) s umami chutí misa, což vytváří komplexní a chutnou omáčku bohatou na probiotika a bílkoviny.

Suroviny

  • 200 ml horkého zeleninového vývaru nebo čaje Bancha
  • 1 lžíce sójové omáčky Shoyu
  • 100 g misa natto
  • 1 cibule šalotka
  • Svazek pažitky

Postup

  • Zeleninový vývar (nebo čaj) svaříme se sójovou omáčkou.
  • Natto rozmícháme v připraveném horkém vývaru.Směs rozmixujeme na krém.
  • Přidáme najemno nakrájenou šalotku a pažitku.
  • Omáčkou poléváme brokolici (viz recept Zelenina) a karbanátek (viz recept Obilovina).

Doporučení:
Tato omáčka z misa natto je skvělým způsobem, jak obohatit jídlo o probiotika a umami chuť. Pro jemnější konzistenci můžete omáčku přecedit. Experimentujte s různými druhy misa pro odlišné chuťové profily. Omáčku lze použít nejen na zeleninu a karbanátky, ale i jako dresink na saláty nebo jako dip k celozrnnému pečivu. Pro extra výživovou hodnotu přidejte trochu sezamového oleje. Omáčku lze uchovat v lednici až 3 dny, což z ní dělá skvělou volbu pro přípravu jídel dopředu.

Dezert: Mrkvové sušenky s hruškovými povidly

Tyto zdravé sušenky kombinují výživnou mrkev s celozrnnou špaldovou moukou a sladkostí hruškových povidel. Jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají méně sladký, ale přesto chutný dezert.

Suroviny

  • 3 větší mrkve
  • 300 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 100 g rostlinného tuku
  • Špetka soli
  • Hrušková povidla
  • Mandle na ozdobu

Postup

  • Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.
  • Z mouky, tuku, nastrouhané mrkve a špetky soli zpracujeme těsto.
  • Těsto vyválíme na placku o síle asi půl centimetru.
  • Vykrajujeme kolečka a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Na každé kolečko dáme lžičkou trochu hruškových povidel.
  • Ozdobíme plátkem loupané mandle.
  • Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.

Doporučení:
Tyto mrkvové sušenky jsou skvělou alternativou k tradičním sladkým dezertům. Pro extra výživovou hodnotu můžete do těsta přidat mleté lněné semínko nebo chia semínka. Experimentujte s různými druhy povidel nebo použijte čerstvé ovoce pro variaci. Pro bezlepkovou verzi nahraďte špaldovou mouku směsí pohankové a rýžové mouky. Sušenky jsou výborné s šálkem zeleného čaje nebo bylinného nálevu. Uchovávejte je v uzavřené nádobě a spotřebujte do 3-4 dnů pro zachování čerstvosti. Tyto sušenky jsou také skvělou svačinou pro děti nebo jako energetická bomba před cvičením.

Vemte zdraví do svých rukou.

Připravte se včas na Podzimní detoxikaci s RABANONEM! 

Objednejte si můj bestseller a začněte zdravý život

+ DVD

Autor

Získejte skvělé knihy, napsala jsem pro vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.