Královna Zeleniny: Magická Dýně Hokkaido v Srpnovém Menu

Srpen přichází s nádechem podzimu, a spolu s ním se na scéně objevují nové sezónní plody. V tento čas vládnou tělu orgány jako slezina, slinivka a žaludek, které nám pomáhají trávit a vstřebávat živiny. Energie začíná klesat a touha po sladkých pochutinách se zvyšuje. Je to jakoby naše tělo hledalo způsob, jak si uchovat sladkou chuť po letních dovolených.

Mnozí z nás se cítíme neustále naladění na něco sladkého, hledáme kotvu, která nás spojí s těmi krásnými vzpomínkami na babiččinu jíšku nebo mamčin šátek. V této fázi, kdy energie klesá, hledáme stabilitu a pohodu. A právě zde přichází na scénu dýně Hokkaido, královna zeleniny tohoto období.

Dýně Hokkaido je oranžová s tenkou slupkou, a její chuť nám připomíná pečené kaštany nebo red curry. Existuje však několik různých barevných variant, od zelené až po modrou. Historie této dýně je zajímavá - původně se říká, že byla dovezena z Ameriky do Japonska, kde se postupně přizpůsobila místním podmínkám a stala se oblíbenou plodinou.

Dýně Hokkaido je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny B, C, E, K a minerály jako železo, hořčík, sodík, zinek a draslík. Tato dýně má také vysoký obsah betakarotenu, což pomáhá chránit naši pokožku před UV zářením a podporuje imunitní systém.

Máte-li zájem o různé pokrmy s dýní Hokkaido, máte na výběr. Můžete si vychutnat dýňovou polévku, dýňový burger, tempuru z dýně, nebo dokonce rajčata s dýní ala tatarák. Receptů je mnoho a kreativitu si můžete pustit na volno.

Pokud máte možnost, zkuste si dýni Hokkaido vypěstovat sami. Její pěstování je nenáročné a přináší radost a vitální energii. Pokud zahrádku nemáte, můžete se domluvit s někým, kdo ji má a nechat si dýni vypěstovat přímo pro vás.

Dýně Hokkaido je skutečně královnou zeleniny tohoto srpnového období. Její sladká chuť a bohatý obsah živin nás provází do podzimu a připomíná nám, že každá sezóna má své vlastní poklady, které můžeme využít pro zlepšení svého zdraví a pohody.

Recepty pro vás

Dýňový Burger:

Suroviny

  • Malá dýně Hokkaido
  • 5 stroužků česneku
  • 3 cibule šalotky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránkyŠpetka bílého pepře
  •  1 lžička soli (dle chuti)
  • Kukuřičný škrob nebo špaldová mouka (na zahuštění)
  • Kukuřičná strouhanka (na obalení)
  • Sezamový olej (na smažení)

Postup

1.

Nastrouhejte malou dýni Hokkaido na hrubém struhadle.

2.

Přidejte 5 stroužků česneku a 3 cibule šalotky, vše jemně nasekané.

3.

Přidejte 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku majoránky a špetku bílého pepře.

4.

Osolte směs podle chuti.

5.

Přidejte kukuřičný škrob nebo špaldovou mouku pro zahuštění (pro vegany).

6.

Vytvarujte placky z této směsi a obalte je v kukuřičné strouhance.

7.

Smažte placky na pánvi s sezamovým olejem, dokud nebudou zlatavé a křupavé.

8.

Placky můžete servírovat v bulce, dochuťte podle preference a podávejte.

Recept na bulku najdete v mé knize Kouzlo kvásku

Dýňová Tempura:

Suroviny

  • Dýně (nakrájená na plátky)
  • Špaldová mouka
  • Voda nebo pivo (pro těstíčko)
  • Olej (na smažení)
  • Zázvorová šťáva a sojová omáčka (pro dochucení)

Postup

1.

Nakrájejte dýni na tenké plátky.

2.

Připravte těstíčko smícháním špaldové mouky a vody nebo piva.

3.

Plátky dýně ponořte do těstíčka a smažte je ve woku nebo na pánvi s olejem.

4.

Na talíři je podávejte, pokapejte zázvorovou šťávou a sojovou omáčkou podle chuti.

Dresing z Hořčice a Dýně:

Suroviny

  • Upečená dýně Hokkaido
  • Pikantní hořčice

Postup

1.

Upečte dýni Hokkaido.

2.

Smíchejte upečenou dýni s pikantní hořčicí.

2.

Vzniklý dresing můžete použít jako dochucovadlo k různým pokrmům.

Dýňová Pomazánka:

Suroviny

  • Upečená dýně Hokkaido
  • Olej
  • Sojová omáčka Tamari
  • Nastrouhaná kyselá okurka
  • Cibule šalotka (jemně nasekaná)
  • Sůl, pepř, chilli paprika, uzená paprika
  • Uvařená pohanka

Postup

1.

Upečte dýni Hokkaido a nakrájejte ji na menší kousky.

2.

Přidejte olej a sojovou omáčku Tamari podle chuti.

3.

Přimíchejte nastrouhanou kyselou okurku a jemně nasekanou cibuli šalotky.

4.

Dochutíme solí, pepřem, chilli paprikou a uzenou paprikou.

5.

Přidejte uvařenou pohanku a důkladně promíchejte.

6.

Pomazánku servírujte na topinkách nebo pečivu.

Rajčata s Dýní ala Tatarák:

Suroviny

  • Upečená dýně Hokkaido
  • Velká rajčata (4 kusy)
  • Velká cibule
    S
  • ůl, bílý pepř, chilli
  • 4 PL uvařené pohanky

Postup

1.

Nakrájejte upečenou dýni Hokkaido na menší kousky.

2.

Přidejte nakrájená velká rajčata.

3.

Přidejte nakrájenou velkou cibuli.

4.

Dochutíme solí, bílým pepřem a chilli.

5.

Přidejte 4 PL uvařené pohanky a vše dobře promíchejte.

6.

Servírujte na topinkách.

Jáhly s Dýní:

Suroviny

  • 1 hrnek jáhel
  • 3 hrnky dýně Hokkaido (nakrájené na kostky)
  • 4 hrnky vody
  • Špetka soli

Postup

1.

V hrnci smíchejte 1 hrnek jáhel s 3 hrnky nakrájené dýně Hokkaido.

2.

Přidejte 4 hrnky vody a špetku soli.

3.

Vše vařte, dokud jáhly a dýně nezměknou.

4.

Vše rozmixujte nebo pomačkejte na pyré.

5.

Nalijte směs na plech a nechte vychladnout.

6.

Nakrájejte na kostky nebo servírujte jako přílohu.

Autor

Napsala jsem pro Vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.