Jak si poradit se zdravým letním jídelníčkem? Co si připravit z kouzelného černého bezu který právě teď kvete? Jaké úžasné zdravotní účinky má květ černého bezu? Poslechněte si v nové podcastu!
Výživové tajemství letního období
Nevíte jak si zdravě připravovat jídlo v letním období? Co vařit a jak? Jak si naplánovat jídelníček? Poslechněte si v úvodu dnešního podcastu
Léčivé vlastnosti květů černého bezu
Květ černého bezu je ceněnou bylinou s mnoha léčivými vlastnostmi. A kromě toho nádherně voní i chutná. Prožijte léto plné chuti: Výjimečné recepty s černým bezem pro osvěžení a dobrou náladu"
Několik skvělých receptů na pochoutky z květu černého bezu
Recepty najdete v podcastu - u receptů je uvedený přibližný čas, kde je v podcastu najdete
Limonáda (21:35)
Suroviny
Postup
1.
Omýt citrony
Rozpustit med ve vodě
Položte květy na chvíli na býlý papír - zbavíte je hmyzu
2.
Dát vše do sklenice ( 5L ) a postavte ji připrytou utěrkou na 12 dnů na okno na sluníčko
3.
Dejte na 2 dny do chládku
4.
Přecedit a používat - můžete do limonády dát také ovoce - meloun, jahody, třešně ...
Bezový ocet (25:24)
Suroviny
Postup
1.
Nalejte ocet do sklenice s květy bezu a nechejte 5 týdnů v chladu ( cca 15 stupňů
Skvělá limonáda s kváskem
Suroviny
Postup
1.
Večer do 5L sklenice dáme květy, meloun i s jadérky, sirup ( nebo med ) citrony nakrájené na 1 cm kolečka, zázvor, kvásek.
2.
Velmi opatrně po stěně nalejeme vodu, aby se to nepromíchalo. Vložíme čistou dřevěnou vařečku ale nemícháme a necháme v teple do rána.
3.
3 dny necháme stát a občas promícháme. Pkud budete limonádu ochutnávat, nedávejte lžíci zpět do limonády.
4.
3 den j enápoj hotový. Přelijeme do džbánku a dochytíme třena mátou, meduňkouu, třešněmi, ledem. Dáme do ledničky a používáme
Karbenátky z květů černého bezu - každodenní pochoutka. Na slano i na sladko ( 34:00)
Suroviny
Postup
1.
Květy neomýváme, položíne chvíli na bílý papír aby odlezli broučci
2.
Smícháme hrašku s pivem nebo vodou
3.
Do vyššího hrnce dáme olej a rozehřejeme pro fritování.
4.
Květy namočíme do těstíčka a držíme za stopku ponořené do oleje a fritujeme. Necháme odkapat, postříkáme sójovou omáčkou, pokapeme čerstvou zázvorovou šťávou a podáváme co nejvíce teplé.
Můžeme také připravit nasladko v palačinkovém těstíčku
Makrobiotický léčebný talíř 1+2
Ing.Dagmar Lužná