Krásný den všem našim posluchačům a čtenářům! Vánoce a Nový rok jsou za rohem a my jsme tu, abychom vám přinesli dávku inspirace a praktických tipů, jak si tyto svátky užít v klidu a ve zdraví. Letos vás čeká nejen povídání o vánočních energiích, ale také několik zajímavých receptů, které ozvláštní váš stůl, ať už chystáte štědrovečerní večeři nebo silvestrovské občerstvení.

Magie Zimního Slunovratu

Zimní slunovrat, který zažíváme právě v těchto dnech, přináší nejdelší noc a nejkratší den v roce. Tento významný bod v ročním cyklu symbolizuje příchod světla, naděje a nové energie. Tradice různých kultur po celém světě nás učí zastavit se, odpočinout si a naladit se na harmonii přírody.

Zastavení na konci roku

Venku vládne zima, dny jsou krátké, noci dlouhé, a my se ocitáme v období, které nás přirozeně vede k zastavení a rozjímání. Tento rok jsme společně prožili mnoho inspirativních chvil – od rad, jak vařit v souladu s ročními obdobími, až po tipy na harmonizaci těla a mysli. Mnozí z vás mi psali své zkušenosti, sdíleli recepty a fotky pokrmů, a já vám za to děkuji. Vaše zpětná vazba je pro mě velkou motivací.

Zimní slunovrat a jeho poselství

Nedávno jsme zažili zimní slunovrat, kdy noc byla nejdelší a den nejkratší. Tento okamžik v sobě nese hluboké symboly nových začátků, návratu světla a naděje. Různé kultury oslavují slunovrat jako příchod nové energie – od zapalování ohňů až po křesťanskou oslavu narození Ježíše Krista, „světla světa“. Pro nás je to příležitost k odpuštění, štědrosti a smíření.

Vánoce jako svátek rodiny a radosti

Vánoce jsou svátkem rodiny, kdy se lidé setkávají u štědrovečerního stolu, dávají si dárky, přejí si zdraví a užívají si společný čas. Je to doba, kdy bychom měli myslet nejen na hojnost jídla, ale také na to, aby nám bylo dobře i po slavnostní hostině.

Každá rodina má svůj jedinečný recept na vánoční salát nebo jiné pochoutky. Proto vám dnes chci nabídnout několik zdravějších variant, které nezatíží vaše zažívání, a přitom potěší chuťové pohárky.

Zdravé Vánoce na Talíři

Vánoční večeře nemusí být jen o kaprovi a bramborovém salátu plném majonézy. Pokud hledáte lehčí varianty, připravili jsme pro vás recepty, které jsou nejen zdravé, ale také chutné a krásně sváteční.

Na závěr mám pro vás důležité upozornění:

Od 11. 1. do 30. 3. 2025 budu na Srí Lance, kde budu mapovat a připravovat ayurvédské léčebné pobyty. V tomto období budu pro klienty v ročním vedení dostupná na e-mailu.

Pro ostatní budu k dispozici od 1. 4. 2025. Pokud si chcete zajistit konzultaci už nyní, doporučuji rezervaci co nejdříve. Rezervace termínu najdete na mých stránkách dagmarluzna.cz Užijte si krásné Vánoce plné pohody, dobrého a zdravého jídla. 

Vychutnejte si dny volna a nejkrásnějších svátků v roce s těmi, kteří jsou vašemu srdci nejbližší

A pamatujte! Zdraví, zdraví máte jen jedno. 

Skvělé Vánoční a novoroční pochoutky

Pro vaši inspiraci a zdraví tu pro vás mám nedělní menu z mé knihy Makrobiotické nedělní vaření. V knize najdete podrobné recepty na tyto skvělé a zdravé jídla.

Polévka: Vánoční z kysaného zelí

Tato tradiční zimní polévka kombinuje kysané zelí s kořenovou zeleninou a uzeným tempeh pro vytvoření hřejivého a výživného pokrmu. Fermentované zelí dodává polévce probiotika a vitamín C, zatímco kombinace zeleniny poskytuje širokou škálu živin. Díky sezamovému oleji a sójové omáčce získává pokrm plnou, vyváženou chuť.

Suroviny

  • 2 v1 pórek
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 kousek celeru
  • 1/2 kedlubny
  • 1 cibule
  • 5 lžic sezamového oleje
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • špetka soli
  • špetka kmínu
  • špetka červené papriky
  • 200 g kysaného zelí
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžové nebo špaldové mouky
  • 50 g uzeného tempehuětší pórky

Postup

  • Pórek podélně rozkrojíme a promyjeme pod tekoucí vodou.
  • Bílou část nakrájíme na jemné nudličky a zelenou část na širší (asi 2 cm) proužky.
  • Kořenovou zeleninu a kedlubnu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
    Do kastrolu dáme olej, cibuli, zelenou část pórku a nastrouhanou zeleninu.
  • Zalijeme trochou vývaru, přidáme špetku soli, kmín a červenou papriku a dusíme pod pokličkou doměkka.
  • Kysané zelí nakrájíme najemno a přidáme k zelenině.
  • Dolijeme zbytkem zeleninového vývaru a ochutíme sójovou omáčkou.
  • Uvedeme do varu a zahustíme moukou.
  • Nastrouháme tempeh na jemném struhadle a vložíme do polévky.
  • Přidáme najemno nakrájenou bílou část pórku.
  • Necháme krátce provařit.

Doporučení:

Tato výživná polévka je ideální pro zimní období, kdy potřebujeme posílit imunitu. Kysané zelí můžete nahradit domácím kvašeným zelím pro ještě větší prospěšnost. Pro zvýraznění chuti můžete přidat čerstvě namletý černý pepř nebo więcej kmínu. Polévku podávejte horkou s celozrnným chlebem nebo rýží. Můžete ji připravit i den předem - její chuť se odležením ještě prohloubí. Pro extra výživovou hodnotu můžete přidat hrst předem namočených fazolí mungo.

Salát: Blanšírovaný zeleninový vánoční salát

Tento svěží a barevný salát představuje zdravou alternativu k tradičnímu vánočnímu bramborovému salátu. Kombinace blanšírované zeleniny s lehkou tofunézou vytváří vyvážený pokrm bohatý na vitamíny a minerály, perfektně zapadající do makrobiotického jídelníčku.

Suroviny

  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • 1/2 celeru
  • 1 kedlubna gigant
  • 1 středně velký batát
  • 3 cibule
  • 4 růžičky brokolice
  • 4 větší listy čínského zelí
  • 4 listy bílého zelí
  • bílá část z 1 pórku
  • 100 g zeleného hrášku
  • 100 g cukrové kukuřice
  • sůl
  • 2 lžíce umeocta
Tofunéza
  • 100 g tofu natural
  • špetka soli
  • teplá voda podle potřeby
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  • Očistíme kořenovou zeleninu a nakrájíme na kostky.
  • Oloupeme a nakrájíme na kostky kedlubnu, batát a cibuli.
  • Rozebereme růžičky brokolice na malé kousky, stopky nakrájíme.
  • Z čínského zelí použijeme jen stopky, které nakrájíme na nudličky.
  • Zelí nakrájíme na nudličky.
  • Uvedeme do varu vodu se solí.
  • Postupně blanšírujeme zeleninu od nejméně po nejvíce aromatickou (cibule jako poslední).
  • Každou zeleninu scedíme a vodu uchováme na polévku.
  • Smícháme všechnu blanšírovanou zeleninu.
  • Ochutíme umeoctem.
Tofunéza
  • Povaříme tofu v troše vody se solí asi 5 minut.
  • Horké tofu nakrájíme na malé kostky.
  • V mixéru rozmixujeme tofu s horkou osolenou vodou.
  • Přidáme olej a podle potřeby vodu.
  • Mixujeme do hladka.
  • Ochutíme umeoctem a citronovou šťávou.
  • Vmícháme tofunézu do salátu.

Doporučení:
Tento lehký vánoční salát je výbornou alternativou k tradičním těžším pokrmům. Pro nejlepší výsledek blanšírujte každý druh zeleniny zvlášť, aby si zachovala správnou texturu. Salát můžete připravit den předem a tofunézu přidat těsně před podáváním. Pro extra výživovou hodnotu můžete přidat namočené mořské řasy arame nebo wakame. Zbylý nálev z blanšírování skutečně nevylévejte - je plný vitamínů a skvěle se hodí do polévek nebo jako základ pro omáčky.

Bílkovina: Vánoční kapr

Tradiční vánoční kapr získává nový rozměr díky použití miso pasty, která mu dodává jemnou umami chuť. V kombinaci s restovanou cibulí a pórkem vytváří lahodný pokrm, který respektuje makrobiotické principy a zároveň ctí vánoční tradici.

Suroviny

  • 4 porce kapra
  • 4 lžičky rýžové miso pasty
  • 6 lžic sezamového oleje
  • 4 větší cibule
  • 4 kousky bílé části pórku (cca 10 cm)
  • 1 lžíce sójové omáčky
    voda na podlití

Postup

  • Porce kapra natřeme miso pastou.
  • Necháme marinovat 2 hodiny nebo přes noc v chladu.
  • Pekáček vytřeme sezamovým olejem.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
    Pórek podélně rozkrojíme, důkladně umyjeme a nakrájíme na nudličky.
  • Cibuli a pórek rozložíme na dno pekáčku.
  • Na zeleninu položíme marinované porce kapra.
  • Smícháme trochu vody se sójovou omáčkou a podlijeme.
  • Pečeme doměkka.

Doporučení:

Tento makrobiotický vánoční kapr představuje zdravější alternativu k tradičnímu smaženému kaprovi. Miso pasta nejen ochutí rybu, ale také ji pomáhá udržet šťavnatou. Pro lepší výsledek můžete rybu během pečení přelévat vypečenou šťávou. Podávejte s vařenými bramborami nebo celozrnnou rýží a kvašenou zeleninou. Pro extra chuť můžete před podáváním pokapat čerstvým sezamovým olejem. Zbylou zeleninu z pekáčku servírujte jako přílohu.

Zelenina: Blanšírovaný salát

Tento lehký a osvěžující salát z blanšírované zeleniny je ideální jako příloha k hlavním jídlům. Blanšírování zeleninu zjemní a zachová v ní maximum vitamínů a minerálů. Umepasta dodá salátu pikantní a slanou chuť.

Suroviny

  • ½ hlávky zelí
  • ½ červené papriky
  • 1 cibule
  • 2 větší mrkve
  • sůl
  • 1 lžička umepasty
  • 4 listy ledového salátu

Postup

  • Zeleninu očistíme a nakrájíme – zelí a papriku na nudličky, cibuli a mrkev na kostičky.
  • Vodu se solí uvedeme do varu a postupně do ní vkládáme zeleninu.
  • Nejdříve vložíme zelí a blanšírujeme asi 3 minuty. Scedíme.
  • Vodu znovu uvedeme do varu.
  • Vložíme mrkev a blanšírujeme asi 5 minut. Opět scedíme.
  • Vodu znovu uvedeme do varu.
  • Poté vložíme červenou papriku, blanšírujeme asi 2 minuty a nakonec cibuli (2 minuty).
  • Scezenou zeleninu smícháme a dochutíme troškou umepasty.
  • Na talíř podáváme na omytém listu ledového salátu.

Doporučení:
Salát je nejlepší čerstvý, ale v uzavřené nádobě vydrží v lednici i do druhého dne. Pro obměnu chuti můžete přidat i jiné druhy zeleniny, například brokolici, květák nebo zelené fazolky. Místo umepasty lze použít i umeocet nebo citronovou šťávu. Salát se skvěle hodí k pečeným masům, rybám i k rostlinným jídlům.

Bílkovina: Tempeh smažený jako ryba

Toto kreativní veganské jídlo nabízí zdravou alternativu k tradičnímu smaženému kapru. Tempeh, fermentovaný sójový produkt bohatý na bílkoviny, získává díky marinádě a wasabi hořčici výraznou chuť připomínající rybu. Jde o výbornou volbu pro ty, kteří hledají rostlinnou variantu svátečního pokrmu.

Suroviny

  • 400 g tempehu natural
  • 200 ml teplé vody
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 4 lžičky hořčice Wasabi (nebo jiné kvalitní hořčice)
  • slunečnicový olej na smažení (vrstva alespoň 3 cm)

Postup

  • Z tempehu vykrojíme tvar ryby.
  • Tempeh rozkrojíme podélně na dvě části.
  • Ve vyšší vrstvě oleje každý kousek osmažíme dozlatova.
  • Připravíme marinádu: smícháme teplou vodu se sójovou omáčkou a octem.
  • Osmažený tempeh vložíme do marinády a necháme marinovat alespoň 3 hodiny.
  • Po marinování tempeh vyjmeme a necháme okapat.
  • Jednu stranu každého kusu natřeme hořčicí.
  • Spojíme oba kusy k sobě hořčicí dovnitř.
  • Krátce prohřejeme.
    Servírujeme se salátem.

Doporučení:

Tento pokrm představuje zdravou alternativu k tradičnímu smaženému kapru. Pro nejlepší výsledek nechte tempeh marinovat přes noc. Můžete experimentovat s různými druhy hořčice pro dosažení požadované pikantnosti. Podávejte s lehkým zeleninovým salátem a vařenými bramborami nebo celozrnnou rýží. Pro extra chuť můžete do marinády přidat rozdrcený česnek nebo zázvor. Zbylou marinádu lze použít jako základ pro dresink na salát.

Bílkovina: Závitky z řasy nori jako ryba

Tyto křupavé závitky představují kreativní rostlinnou alternativu k rybím pokrmům. Kombinace řasy nori, kořeněného tofu a zeleniny vytváří vyvážené jídlo bohaté na bílkoviny a minerály. Pivní těstíčko dodává závitkům křupavost, zatímco zázvorová šťáva osvěžující chuťový akcent.

Suroviny

  • 4 pláty řasy nori
  • 200 g kořeněného tofu
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce sójové omáčky Shoyu
  • špetka tymiánu
  • špetka oregana
  • 2 mrkve
  • 1 cibule šalotka
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 5 lžic bílé mouky
  • pivo podle potřeby
  • sůl
  • slunečnicový olej na smažení (vrstva alespoň 3 cm)
  • 2 lžičky zázvorové šťávy

Postup

  • Opražíme řasu nori (pokud není již pražená) a nastříháme na 4 stejné díly.
  • Tofu rozmačkáme a smícháme s prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou a kořením.
  • Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.
  • Šalotku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
  • Na sezamovém oleji orestujeme cibuli a mrkev.
  • Orestovanou zeleninu přidáme do tofu směsi a promícháme.
  • Vytvoříme válečky z tofu směsi a položíme je do středu čtverečků řasy nori.
  • Okraje řasy lehce namočíme, srolujeme do ruličky a pevně přitiskneme kraj.
  • Připravíme těstíčko z mouky, piva a soli.
  • Konce rolek namočíme do těstíčka.
  • Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
  • Hotové závitky postříkáme zázvorovou šťávou.

Doporučení:

Tyto závitky jsou výbornou alternativou k tradičním rybím pokrmům. Pro dosažení nejlepší chuti používejte kvalitní čerstvou řasu nori a bio tofu. Těstíčko můžete ochutit dodatečným kořením podle chuti. Podávejte s rýží nebo bramborovým salátem. Pro extra křupavost dbejte na správnou teplotu oleje při smažení. Závitky servírujte ihned po přípravě, dokud jsou křupavé. Můžete je doplnit domácí wasabi majonézou nebo sójovou omáčkou na namáčení.

Polévka: Čistící polévka se zázvorem

Jednoduchá a očistná polévka kombinuje sladkost mrkve s pikantností zázvoru pro vytvoření hřejivého a zdraví prospěšného pokrmu. Zázvor podporuje trávení a posiluje imunitu, zatímco kombinace cibule a mrkve poskytuje tělu důležité vitamíny a minerály.

Suroviny

  • 4 větší cibule
  • 2 větší mrkve
  • sůl
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce zázvorové šťávy
  • zelená petrželka na ozdobu
  • voda na dušení

Postup

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky.
  • Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka.
  • Cibuli a mrkev vložíme do kastrolu.
  • Přidáme špetku soli.
  • Zalijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená.
  • Dusíme pod pokličkou doměkka.
  • Dolijeme zeleninovým vývarem.
  • Znovu uvedeme do varu.
  • Podle potřeby přisolíme.
  • Dochutíme zázvorovou šťávou.
  • Do hotové polévky přidáme najemno nakrájenou petrželku.

Doporučení:

Tato lehká polévka je ideální pro období po svátcích, kdy potřebujeme očistit organismus. Pro intenzivnější chuť můžete množství zázvoru zvýšit. Polévku podávejte horkou, nejlépe s celozrnným chlebem nebo samostatně jako lehkou večeři. Můžete přidat i trochu kurkumy pro další protizánětlivé účinky. Pro extra výživovou hodnotu lze přidat hrst předvařené quinoy nebo pohankových krup.

silvestrovské pohoštění 

Na večerní pohoštění můžete připravit netradiční. „dobrůtky“ ze zdravých surovin, které budou nejen hezky vypadat, ale i dobře

chutnat

Předkrm: Hnízda z hrašky

Křupavá zeleninová hnízda z hraškového těstíčka představují lehký a chutný předkrm. Kombinace různých druhů zeleniny s pikantní hraškou vytváří zajímavou texturu a vyváženou chuť. Sójová omáčka a zázvorový dresink dodávají pokrmu asijský nádech.

Suroviny

  • 200 g pikantní hrašky
  • pivo podle potřeby
  • 5 žampionů
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 růžičky brokolice
  • ½ čerstvé červené papriky
  • olej na smažení (vrstva alespoň 3 cm)
  • sójová omáčka Shoyu v rozprašovači
  • tofunéza a zázvorová šťáva na dresink

Postup

  • Smícháme hrašku s pivem na husté těstíčko.
  • Žampiony nakrájíme na malé nudličky.
  • Mrkev omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  • Cibuli oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Brokolici rozebereme na malé růžičky a stopku nakrájíme na jemné nudličky.
  • Papriku omyjeme a nakrájíme na malé kostičky.
  • Všechnu nakrájenou zeleninu vmícháme do hraškového těstíčka.
  • Do rozpáleného oleje vkládáme lžící malé bochánky, které se rozprostřou do tvaru hnízd.
  • Smažíme po obou stranách dozlatova.
  • Po vytažení zastříkneme sójovou omáčkou.
  • Necháme okapat přebytečný tuk na ubrousku.
  • Před podáváním poléváme dresinkem z tofunézy a zázvorové šťávy.

Doporučení:
Tato křupavá hnízda jsou skvělým předkrmem nebo lehkou večeří. Pro nejlepší výsledek dbejte na správnou teplotu oleje a konzistenci těstíčka. Zeleninu můžete obměňovat podle sezóny. Podávejte ihned po usmažení, dokud jsou křupavá. Pro extra chuť můžete do dresinku přidat trochu wasabi nebo chilli. Hnízda se skvěle hodí i jako součást asijského bufetu nebo party občerstvení.

Příloha: Batátové placky

Tyto jemné placky z batátů kombinují sladkost sladkých brambor s aromatickým kořením. Jsou výbornou alternativou k tradičním bramborovým plackám a díky své přirozené sladkosti a výživovým hodnotám skvěle zapadají do makrobiotického jídelníčku.

Suroviny

  • 4 větší batáty
  • sůl
  • špetka bílého pepře
  • špetka rozmarýnu
  • špetka chilli nebo skořice
  • olej na smažení

Postup

  • Batáty uvaříme celé v nízkém kastrolku pod pokličkou v troše vody se solí.
  • Necháme vychladnout.
  • Oloupeme slupku.
  • Nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmačkáme.
  • Přidáme sůl, pepř, rozmarýn a podle chuti chilli nebo skořici.
  • Vypracujeme kompaktní hmotu.
  • Z hmoty tvarujeme malé placky.
  • Placky osmažíme na pánvi z obou stran.
  • Necháme na ubrousku vsáknout přebytečný tuk.
    Podáváme teplé.

Doporučení:
Batátové placky jsou zdravou alternativou klasických bramboráků. Pro nejlepší výsledek vařte batáty v páře nebo malém množství vody, aby nebyly příliš vodnaté. Můžete experimentovat s kořením - kromě uvedených variant se hodí také tymián nebo šalvěj. Placky podávejte teplé jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo samostatně s čerstvým salátem. Pro křupavější variantu můžete do směsi přidat trochu celozrnné mouky.

Dresing: Dresink z tofunézy a zázvorové šťávy

Jednoduchý, ale chutný dresink kombinuje jemnou tofunézu s pikantní zázvorovou šťávou pro vytvoření dokonalé zálivky k různým pokrmům. Tento dresink je výborným doplňkem, který dodá jídlům svěží a pikantní chuť.

Suroviny

  • 4 lžíce tofunézy
  • 1 lžíce zázvorové šťávy

Postup

  • Tofunézu důkladně smícháme se zázvorovou šťávou.
  • Používáme k polévání hnízd z hrašky.
  • Případně klademe kopeček dresinku na placky.

Doporučení:
Tento univerzální dresink můžete použít nejen na hnízda z hrašky nebo placky, ale i na různé saláty či jako dip k zelenině. Pro intenzivnější zázvorovou chuť můžete množství zázvorové šťávy zvýšit. Dresink lze připravit dopředu a uchovávat v uzavřené nádobě v lednici až 3 dny. Pro různé varianty můžete přidat najemno nasekanou pažitku, česnek nebo wasabi pastu. Konzistenci dresinku lze upravit podle potřeby přidáním více tofunézy nebo zázvorové šťávy.

Pochoutka: Slaná semínka

Křupavá a zdravá směs pražených semínek ochucených sójovou omáčkou představuje výbornou svačinu nebo pohoštění. Tento jednoduchý recept nabízí nutričně hodnotnou alternativu k běžným slaným pochoutkám a skvěle se hodí k zobání během svátečních chvil.

Suroviny

  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g dýňových semínek
    s
  • ójová omáčka Shoyu v rozprašovači

Postup

  • Slunečnicová a dýňová semínka propláchneme pod studenou tekoucí vodou.
    Necháme okapat.
  • Rozložíme na pečicí papír.
    Zastříkneme sójovou omáčkou.
  • Vložíme do středně teplé trouby.
  • Během sušení průběžně promícháváme.
  • Alespoň dvakrát během pečení znovu postříkáme sójovou omáčkou.
  • Pečeme, dokud nejsou semínka křupavá, ale ne spálená.
  • Hotová semínka nasypeme do misky.

Varianty

  1. Mandle ve slupce:
  • Mandle ve slupce nasypeme přímo ze sáčku na pečicí papír
  • Zastříkneme sójovou omáčkou
  • Zapečeme stejným způsobem jako semínka
  1. Loupané mandle:
  • Mandle spaříme horkou vodou
  • Oloupeme
  • Rozložíme na plech
  • Dále postupujeme stejně jako u mandlí ve slupce

Doporučení:
Tato pražená semínka jsou zdravou alternativou k běžným slaným pochoutkám. Pro nejlepší výsledek sledujte pečlivě proces sušení, aby se semínka nepřipálila. Můžete experimentovat s různými druhy semínek nebo přidat bylinky či koření. Skladujte v uzavřené nádobě na suchém místě. Jsou výborná jako svačina, na party nebo jako doplněk k salátům.

Nápoj: Sváteční punč

Tento zahřívající nealkoholický nápoj kombinuje osvěžující chuť citrusů s kořeněnou vůní skořice a hřebíčku. Základ z čaje Bancha a jablečné šťávy vytváří harmonickou směs, která je vhodná pro celou rodinu a perfektně se hodí ke svátečním příležitostem.

Suroviny

  • 1 celý pomeranč
  • jablečný ocet na omytí pomeranče
  • sůl
  • 1 l uvařeného čaje Bancha
  • 1 kousek celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • 2 lžíce sušených jablek nebo sušené jablečné slupky
  • 1 l jablečné šťávy
    volitelně: mirin nebo kvalitní rum pro dospělé

Postup

  • Pomeranč (pokud není bio) důkladně omyjeme jablečným octem.
  • Opláchneme teplou vodou a otřeme solí.
    Nakonec opláchneme pod tekoucí vodou.
  • Pomeranč rozkrájíme na dílky.
  • Dílky pomeranče vložíme do uvařeného čaje.
  • Přidáme skořici a hřebíček.
  • Přisypeme sušená jablka nakrájená na kostky.
  • Směs přivedeme k varu.
    Přilijeme jablečnou šťávu.
    Vaříme 15 minut.
  • Punč scedíme.
    Podáváme teplý.
  • Volitelně: dospělí mohou do sklenice přidat lžičku mirinu nebo kvalitního rumu.

Doporučení:
Tento zdravý sváteční punč je skvělou alternativou k tradičním alkoholickým nápojům. Pro nejlepší výsledek používejte kvalitní bio ingredience. Můžete upravit množství koření podle chuti. Punč se nejlépe podává horký v průsvitných sklenicích, kde vynikne jeho krásná barva. Pro extra vánoční atmosféru můžete každou sklenici ozdobit plátkem sušeného jablka nebo pomeranče.

Pomazákky: Vánoční zeleninové pomazánky

Tyto zdravé a chutné pomazánky jsou skvělou alternativou k tradičním vánočním pomazánkám. Kombinují v sobě čerstvou zeleninu s houbami nebo sardinkami pro vytvoření výživných a chutných pomazánek ideálních na chlebíčky nebo jako předkrm.

Zeleninová pomazánka s houbami

Suroviny

  • 1 cibule
  • 1/2 kapusty
  • 1 kedlubna
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce sójové omáčky Shoyu
    špetka provensálského koření
  • 6 žampionů
  • 2 lžíce sezamového oleje
    špetka kmínu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
    sůl
  • 1 lžíce umeocta

Postup

  • Zeleninu omyjeme a nakrájíme na větší kusy.
  • Do kastrolu vložíme postupně cibuli, kapustu, kedlubnu, petržel a mrkev.
  • Zalijeme trochou vody.
  • Přidáme sójovou omáčku a provensálské koření.
  • Dusíme pod pokličkou na mírném plameni doměkka.
  • Necháme vychladnout a rozmixujeme.
  • Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
  • Na sezamovém oleji rychle orestujeme žampiony.
    Přidáme špetku kmínu a dusíme doměkka.
  • Vychladlé žampiony vmícháme do zeleninové směsi.
  • V případě potřeby zahustíme kukuřičným škrobem.
  • Dochutíme solí.

Kapustová pomazánka se sardinkami

Suroviny

  • 1 menší kapusta
  • sůl
  • špetka kmínu
  • 1 plechovka sardinek
  • 1 lžička sójové omáčky
  • arowroot nebo kuzu na zahuštění
  • 1 cibule
  • 1 lžička zázvorové šťávy

Postup

  • Kapustu nakrájíme na jemné nudličky.
  • Vodu se solí a kmínem přivedeme k varu.
  • Vložíme kapustu a dusíme doměkka.
  • Scedíme a necháme vychladnout.
  • Sardinky vyjmeme z oleje a rozmačkáme vidličkou.
  • Smícháme s kapustou a přidáme sójovou omáčku.
  • Směs rozmixujeme.
  • Přivedeme k varu a případně zahustíme
  • arowrootem rozmíchaným v troše vody.
  • Do vychladlé směsi přidáme najemno nakrájenou cibuli.
  • Dochutíme zázvorovou šťávou.

Doporučení:
Obě pomazánky jsou výbornou volbou pro sváteční pohoštění. Podávejte je na celozrnném pečivu nebo jako dip k čerstvé zelenině. Pomazánky můžete připravit den předem, aby se chutě dobře propojily. Pro zajímavou prezentaci ozdobte pomazánky microgreens nebo najemno nakrájenými bylinkami. Lze je použít i jako náplň do malých celozrnných košíčků nebo tartaletek.

Objednejte si můj bestseller a začněte zdravý život

+ DVD

Autor

Získejte skvělé knihy, napsala jsem pro vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.