Ořechy jsou nejenom lahodnou pochoutkou, ale také skutečnými zdravotními poklady. V našem novém podcastu se ponoříme do fascinujícího světa ořechů a odhalíme jejich překvapivé zdravotní benefity. Od péče o pleť a vlasy po podporu trávení a posílení imunitního systému - objevte úžasné vlastnosti svatojánských ořechů a inspirujte se lahodnými recepty, které vám pomohou přinést do svého života zdraví a chuťovou rozmanitost.
Léčivé vlastnosti svatojánských ořechů
Víte, že ořechy jsou nejen chutnou pochoutkou, ale také mají úžasné léčivé účinky? V našem novém podcastu "Ořechový svět" se dozvíte o léčivých vlastnostech ořechů a objevíte neodolatelné recepty, které využívají jejich jedinečného potenciálu.
Zjistíte, jak ořechy mohou pomoci při léčbě různých zdravotních problémů, jako jsou problematická pleť, padání vlasů, mykózy, nehojící se zranění a střevní potíže. Taktéž se dozvíte o jejich antiparazitických vlastnostech a jak je využít k posílení imunitního systému.
Naše recepty vám přinesou radost do kuchyně a prospěch vašemu zdraví. Zkuste si připravit ořechovku, lahodný ořechový likér nebo tinkturu z ořechu.
Nezapomínáme ani na sladkou stránku ořechů. Připravte si kandované ořechy, které budou vynikající pochoutkou na každé příležitosti. A pokud máte chuť na něco originálního, vyzkoušejte jam ze zelených ořechů s jejím sladkokyselým charakterem.
Celý tento ořechový svět se točí kolem zelených ořechů, a to právě na svatého Jána, kdy mají tyto plody nejvyšší léčivou sílu.
Zdravotní účinky
Svatojánské ořechy mají mnoho zdravotních benefitů díky svému bohatému složení živin a účinných látek. Zde je několik hlavních zdravotních výhod spojených se svatojánskými ořechy:
Je důležité mít na paměti, že při konzumaci svatojánských ořechů byste se měli držet doporučeného množství, protože nezralé ořechy obsahují juglon, který ve větších dávkách může být toxický. Doporučuje se konzumovat svatojánské ořechy v mírném množství a dodržovat správné postupy při jejich přípravě.
Recepty
Recepty najdete v podcastu . Ořechy sbíráme týden před až týden po svatém Jánu, ořechy je třeba sbírat dříve, než se začne vytvářet tvrdá skořápka.
Skvělá Ořechovka
Skvělý lék na žaludeční potíže, výborný jako vánoční dárek.
Suroviny
Postup
1.
Do 4l sklenice přidáme na čtvrtky nakrájené ořechy se slupkou, přidáme nakrájený na plátky citron a pomeranč, ostatní koření. Zalijeme slívovicí.
2.
Uzavřeme lahev a postavíme na slunné místo na 6 týdnů. Pravidelně promícháme.
3.
Po 6 týdnech přecedíme do lahve a necháme uležet do vánoc.
4.
Můžeme také dosladit 150 g medu a připravit tak chutný likér.
Ořechové víno
Suroviny
Postup
1.
Do lahve nakrájíme na čtvrtky ořechy, přidáme med, koření, listy nakrájené na nudličky, nalejeme víno. Lahev zvolíme takovou, aby v ní nezbývalo mnoho vzduchu.
2.
Uzavřeme lahev a necháme 6 měsíců macerovat. Pravidelně každé 2 týdny promícháme. Občas zkontrolujeme, jestli neoctovatí. Může zrát i celý rok.
3.
Používáme po kapkách při žaludečních potížích.
Kandované ořechy
Suroviny
Postup
1.
Ze surovin uděláme nálev, ořechy se do nálevu naloží.
2.
Necháme 7-10 dnů. Pak to celé povaří, dá se do sklenic a sterilizujeme.
3.
Používáme jako kandované ovoce
Jam z nezralých ořechů
Suroviny
Postup
1.
Propícháme ořechy. Dáme vše do 3l sklenice. Ořechy zatížíme, aby byly pod hladinou.
2.
Necháme 6 dnů v teple. Pak se ořechy vyndají, Usuší se a používají jako příloha.
Více receptů najdete přímo v podcastu
Makrobiotický léčebný talíř 1+2
Ing.Dagmar Lužná