Čas léta je časem, kdy musíme dbát na svoje srdce, aby nám dlouho a dobře sloužilo a nehrozily nám tak časté srdeční příhody. V tomto období jsme nejvíce náchylní věnovat se svádějícím ,,neplechám”, které  mají velmi škodlivý vliv na naše zdraví.

Z mé praxe s klienty vím, že pro mnohé je čas grilovaček u přátel, ale i doma, časem, kdy si lámou hlavu, co si připravit a s čím jít případně na návštěvu, aby oni sami nemuseli jíst to, co nechtějí anebo neprospívá jejich zdraví.

Připravila jsem pro vás recept na skvělou grilovací dobrotu, která nejen že skvěle chutná, ale navíc prospívá vašemu zdraví. Posiluje jak srdíčko, tak nedává zabrat vašemu tenkému střevu.  Pokud ji budete brát k přátelům, připravte si jí více, protože se po ní jen ,,zapráší”. 

Některé suroviny možná znáte jen v určité podobě a nevíte jestli vám budou chutnat. Nejlepší jak to zjistit, je, vyzkoušet si to. Pokud si nejste jistí, jestli je zrovna tato potravina pro vás vhodná, vzhledem k vašim potížím, domluvte si se mnou konzultaci. Pokud jste již u mne jako klienti na roční vedení, napište mi a domluvíme se, co je pro vás vhodné a čím případně určitou potravinu nahradíte. 

Nebojte se experimentovat!
Úspěšné grilování a dobrou chuť vám přeje vaše
Dagmara Lužná

Příprava
45 min.

Pečení
45 min

Celkem
2hod 30 min

Suroviny

  • 2 balíčky přírodního tofu
  • 2 balíčky seitanu
  • 1 střední cuketa
  • 200 gr hlívy ústřičné
  • 20 ks větších žampiónů
  • 4 klasy kukuřice
  • 4 ks batáty
  • 1/2 malé dýně
  • 2-3 ks červené řepy
  • 1 palička česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • 250 ml sojové omáčky shoyu
  • 250 ml kvalitního olivového oleje
  • 1pl sušeného tymiánu
  • 1pl jablečného koncentrátu
  • 1pl umeocta 

Marináda

  • 250 ml vody,
  • 250 ml sojové omáčky shoyu,
  • 250 ml kvalitního olivového oleje,
  • 1 polévkovou lžíci čerstvé zázvorové šťávy,
  • 1 PL prolisovaného česneku,
  • 1 PL sušeného tymiánu,
  • 1PL jablečného koncentrátu,
  • 1 PL umeocta

Postup

1.

Postup Marináda
Připravte si větší mísu, nebo vyšší nádobu , (praktičtejší je užší a vyšší) podle množství připravené zeleniny. Do připravené nádoby vlijte vodu, olej, sojovou omáčku a postupně přidávejte další ingredience a míchejte metličkou asi 3 minuty. Do takto připravené marinády můžete začít nakládat.

2.

Naložte si
Tofu nakrájejte na širší špalíky, seitan rozdělejte na jednotlivé kousky, cukety a batáty nakrájejte na širší kolečka, žampiony nakrájejte na čtvrtky, hlívu rozdělejte na jednotlivá “ouška”, dýni nakrájejte na proužky. Do připravené marinády vkládejte tyto jednotlivé suroviny, nechte asi 3 hodiny marinovat.

3.

Připravte si
Červenou řepu nakrájejte na širší kolečka a dejte zvlášť, at nezabarvíte ostatní ingredience. Řádně ji opepřete..
Kukuřičné klasy a paličky česneku nechte v celku. Kukuřičné klasy jen posolte před grilováním.

4.

Pečete ve formě v troubě vyhřáté na 220 st C 15 minut, poté snížíte teplotu na 190 st C a pečete ještě asi 40-45 minut, podle typu trouby. Zkoušíte špejlí. Upečený chleba se ale vždycky malinko lepí, než vychladne.

Tipy


Tipy, ať vše ,,klapne” tak jak má 🙂
1. Jako první položte na gril kukuřici, česnek,a červenou řepu, tyto zeleniny se grilují nejdéle.

2. Nezapomeňte namarinované kousky nechat nejdříve okapat na sítu, než je dáte na gril. 

3. Mějte na paměti, sílu vašeho grilu. Jak dlouho jednotlivé kousky grilujete je závislé na typu a velikosti plochy grilu.

Aktuální Nabídka seminářů

Info seminář 15.10.  13 – 17 hodin, Olomouc

Zjistěte jak se zbavíte problémů s návaly, osteoporózou, nadváhou, bolestmi hlavy, vaginální suchostí... Na vaše problémy s menopauzou je řešení. 


Praktický seminář 18.3.2023 9-17 hodin, Olomouc

Zbavte se po zimě usazenin, plísní, kvasinek, které vás otravují zevnitř. Nastartujte svoji přirozenou imunitu. 

Ke zdravému pochroupání doporučuji
dýňová nebo slunečnicová semínka 

Semínka propláchněte pod tekoucí vodou na sítu, nechte okapat, vložte na rozpálenou pánev, bez vody, bez oleje jen na sucho a rychle míchejte, nejlépe dřevěnými hůlkami, nebo koncem vařečky.
 Až začnou semínka vonět a “zvonit” po pánvi, lehce zastříkněte, nebo pokapejte sojovou omáčkou shoyu. 

Sladká tečka

a mé doporučení při grilovačkách. Nejlépe červený nebo žlutý meloun pěkně vychlazený. Melouny osvěží a hlavně nezatíží naše zažívání.  To si dejte místo zmrzliny nebo jiných sladkostí. 

K pití zvolte čistou vodu, vodu s citronem, nebo limetkou a mátou. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

pojďte si promluvit jak může malá změna vašeho jídelníčku udělat velkou změnu na vašem zdraví