Podcast

Počet zobrazení: 1114

Krásný den a vítám vás u našeho dalšího podcastu! Dnes si budeme povídat o tom, jak se v létě správně chladit, když je venku vedro. Zatím to moc nevypadá na tropy, ale ony přijdou – tak je dobré být připraven, než pak být překvapen.

Proč je důležité připravit se na léto

Je léto, vládne element ohně, pod který patří srdce a tenké střevo, a také sem spadá srdečně cévní systém, termoregulace a další systémy s tím spojené. V posledních letech u nás bývá hodně tropických dní a tropické dny nesou tropické teploty. Lidé se pak, aby se ochladili, zavřou do klimatizovaných prostor – ať už v práci, v autě, a v posledních letech i doma – a vůbec neuvažují nad důsledky pobytu v klimatizovaných prostorách.

6 důvodů, proč se vyvarovat klimatizace

1. Klimatizace vysušuje

Máte podrážděné oči, zvláště pokud nosíte kontaktní čočky, suchou kůži, vysušené sliznice v nose a v krku. Ženy můžete mít i zhoršení vaginálních potíží, obecně více ženy trpí zánětem močových cest při delším sezení v chladném prostředí.

2. Zhoršení respiračních potíží

Delší pobyt v klimatizovaném prostředí zhorší astma, alergie, infekce, záněty dutin, angíny. Můžete mít bez důvodu najednou suchý dráždivý kašel, zejména pokud není klimatizace řádně čištěná a dezinfikovaná. Pak se zvyšuje nárůst plísní, různých bakterií, zhuštění pylů a velký rozptyl prachu a prachových částic.

3. Teplotní šoky pro tělo

Přechod z horka do silně klimatizované místnosti může způsobit únavu, podráždění očí, nachlazení, bolesti hlavy, svalové křeče – zkrátka nepohodu zase bez zjevného důvodu. Také bývají časté zhoršení bolestí kloubů u lidí s artrózou nebo revmatem, bolesti ramen a při delším sezení v chladném prostoru bolesti za krkem nebo krční páteře, zatuhnutí svalů a tzv. syndrom zmrzlého ramene.

4. Syndrom klimatizované budovy

Pobyt v klimatizovaném prostředí navozuje pocit umělého prostředí, pocit stísněnosti, pocit odpojenosti od přírody – zkrátka se cítíte nedobře a nevíte proč. Nesprávně přechlazený prostor může snižovat přívod kyslíku do mozku a pak nastupuje ztráta koncentrace a nevysvětlitelná únava. Také se může nepříjemně rozmnožit patogenní bakterie Legionela, která způsobuje vážný zápal plic.

5. Ztráta přirozené adaptace

Používání klimatizace vede ke ztrátě přirozené adaptace a poruchám přirozené termoregulace, kdy se snižuje schopnost těla přirozeně se přizpůsobit horku venku. Tělo následně neumí použít termoregulaci, protože používáte berličku klimatizace.

6. Ekologické důvody

Vysoká spotřeba energie, u starších typů únik chladiva a tím se zvyšující procento skleníkových plynů, zvyšující se náklady na elektřinu a v neposlední řadě hluk, který ruší při práci nebo při spánku.

Jak se ochladit přirozeně

Ideální je být v horkých letních dnech venku, ale ve stínu. Přirozeně se ochlazujte stíněním jak venku, tak uvnitř pomocí závěsů, žaluzií nebo různých paravánů. Také použitím větráků, před který dáte misku s ledem. Větrejte večer a přes noc.

Co nejíst v horkém létě

Určitě nejezte v horkém létě uzeniny, tučná těžká masa, grilovaná masa, guláše, steaky – tím vším se organismus zahřívá, vám pak tečou čůrky potu, je vám vedro a ani ledové nápoje ani zmrzlina nepomáhá a je to ještě horší.

Tajemství správného ochlazování

Nejlépe se ochladíte pomocí ochlazující stravy a ochlazujících nápojů – a nemyslete si, že je to orosená sklenice piva nebo cola s ledem, právě naopak! Pitím studených a ledových nápojů se vnitřně neochladíte, naopak – tělo musí uvolnit spoustu energie na tzv. ohřátí a tím uvolněním vzniká další teplo, které vás ohřeje a vy se energeticky točíte pořád kolem.

Všimla jsem si, a sama jsem si i vyzkoušela, že v systémech jako ájurvéda nebo tradiční čínská medicína se doporučuje pití horké vody nebo teplých až horkých čajů, nebo teplá voda s citronem nebo jablečným octem během horkých dní. Na ochlazení se používá mezi hlavními jídly ovoce v plné zralosti, kdy se tělo nastaví, že je venku teplo.

Letní ochlazující potraviny

Teď dozrávají třešně, jahody, začnou maliny a hlavně se můžete celé léto ochlazovat melouny. Já mám vyzkoušené už spoustu let na snídani kukuřičnou kaši s praženými semínky a s melounem po celé horké léto.

Objednejte si můj bestseller a začněte zdravý život

Recepty pro vás

Ochlazující kroupový čaj

Tento tradiční nápoj pomáhá tělu vyrovnat se s vysokými teplotami a poskytuje přirozené ochlazení organismu během horkých dní.

Suroviny

  • 500 g ječných krup
  • Voda na propláchnutí
  • 1 litr vody na přípravu čaje
  • Špetka soli

Postup

  • Ječné kroupy důkladně propláchněte v několika vodách, dokud nebude voda čirá a bez pěny.
  • Nechte kroupy okapat na sítu.
  • Rozehřejte těžkou litinovou pánev (bez tuku).
  • Nasypte okapané kroupy do rozehřáté pánve.
  • Opražujte za stálého míchání a prohazování, dokud kroupy nezačnou vonět a "zvonit" o pánev.
  • Opražené kroupy nechte vychladnout.
  • Přiveďte k varu 1 litr vody.
  • Vsypte 2 polévkové lžíce opražených krup.
  • Vařte 7 minut.
  • Přidejte špetku soli.
  • Sceďte do termosky, vyvařené kroupy vyhoďte.

Doporučení:

Čaj konzumujte buď horký po doušcích během dne, nebo vychladlý jako nápoj na žízeň. Obě varianty účinně ochlazují organismus a pomáhají tělu adaptovat se na venkovní teplotu. Zbylé opražené kroupy skladujte v dobře uzavřené nádobě - vydrží přibližně 3 týdny.

Zelenina: Blanšírovaná zelenina s různými zálivkami

Blanšírovaná zelenina zachovává křupavost a barvu, je lépe stravitelná než syrová a díky obsahu vody pomáhá udržovat hydrataci organismu v horkých dnech.

Suroviny

  • 1 litr vody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • Vybraná zelenina (viz níže)
  • Ledová voda na zastavení varu

Svěží zálivka

  • 3 PL olivového oleje
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1/2 lžičky strouhané bio citronové kůry
  • 1 PL jablečného koncentrátu

Vše důkladně promíchejte.

Pikantní zálivka

  • 2 PL olivového oleje
  • 1 PL jablečného octa
  • 1 PL dijonské hořčice
  • 1 PL rýžového sirupu
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • Špetka soli a pepře

Vyšlehejte do hladké konzistence.

Jogurtová zálivka

  • 4 PL sojového jogurtu (Sojade/Alpro)
  • 1 PL citronové šťávy
  • Nasekané čerstvé bylinky (pažitka, petržel, kopr, máta, meduňka)
  • Špetka soli a pepře

Promýchejte do hladka

Postup

  • Přiveďte k varu 1 litr vody s 1/2 čajové lžičky soli.
  • Vložte zeleninu do vroucí vody tak, aby se var nezastavil.
  • Blanšírujte podle typu zeleniny:
  • 30 sekund: listy zelí, čínského zelí, kadeřávu, pórek, řapíkatý celer, hrášek, růžičková kapusta, zelené fazolky
  • 60 sekund: kedlubny, ředkvičky, brokolice, květák, mrkev, chřest, kukuřičná zrna
  • Přeneste zeleninu do ledové vody pro zastavení varu.
  • Vyjměte na talíř a ochutťe zvolenou zálivkou.

Doporučení:
Kombinujte blanšírovanou zeleninu s obilovinami (bulgur, kuskus, těstoviny, polenta) a bílým tofu pro vytvoření vyváženého, lehce stravitelného pokrmu. Můžete také vytvářet pestré saláty kombinací syrové zeleniny, krátce blanšírované a déle blanšírované zeleniny.

Zeleninové vývary - základ letního chlazení

V horkých letních dnech si určitě připravujte zeleninové vývary z odpadních částí zelenin, jako jsou koštály, spodní listy, kořínky, stopky, slupky – zkrátka to, co byste vyhodili bez užitku. Přidejte například natě z cibule a česneku, libeček či jiné bylinky a vařte asi 15 minut ve vodě bez soli. Sceďte a vyvařenou zeleninu už vyhoďte.

Z vývaru si udělejte polévku, kdy přidanou zeleninu nebudete osmažovat, jen ji do toho vývaru nakrájíte nebo nastrouháte a velmi krátce povaříte. Přidáte světlé miso (například cizrnové nebo bílé) a trošku umeocta, lžičku lněného nebo avokádového oleje, aby se měly vitamíny rozpustné v tucích v čem rozpustit. Máte tak super polévku, která vám ve výsledku doplní minerály a zároveň vás ochladí. I když nemáte v horkých letních dnech během dne na polévku chuť, dělejte si ji k večeři.

Do polévky si vždy přidejte najemno nakrájené zelené natě nebo čerstvé bylinky.

Ovoce s agarem - dvojí prospěch

Jak už jsem říkala na začátku, ovoce, které právě dozrává, je na ochlazení úplně nejvíc ideální. A ještě když se zkombinuje s agarem, tak máte dvě mouchy jednou ranou – ochladíte svoje tělo a dodáte kolagen do kloubů, které vás třeba bolí kvůli klimatizaci.

Určitě vám nedoporučím jíst mraky ovoce, ale taková miska třešní, jahod nebo malin mezi jídly je mňamka veliká.

Jak si připravit ovoce s agarem

Koupíte si mořskou řasu agar v kvalitě bio – v prodejnách už jsou v nabídce nejen ve zdravých výživách. Do litru vody rozmícháte agar dle návodu, přidáte buď javorový sirup, jablečný koncentrát nebo rýžový slad, trošku citronové šťávy, pár kapek zázvoru a vaříte podle typu agaru.

Agarové bonbonky

Můžete si nachystat třeba formičky od bonboniéry, kde dáte třeba malinu, borůvku a jahůdku a zalijete agarem. Máte pak agarové bonbonky – to je vděčný dezert pro hodně malé děti.

Ovocné poháry

Nebo si uděláte poháry, kdy do skleničky nebo misky dáte nakrájené ovoce, melouny a zalijete agarem, necháte vychladnout a doplníte vychlazeným kvalitním sojovým jogurtem.

Ovocný krém

Nebo necháte agar vychladnout a rozmixujete s ovocem do krému. Výborné jsou jahody, maliny nebo borůvky. Dáte do misky, ozdobíte čerstvým ovocem a máte dezert.

Důležité tipy pro přípravu agaru

Pokud jsou opravdu horké dny, tak agar používejte denně, nedělejte ho ale do zásoby, jen na přímou spotřebu. Do agaru můžete dát i blanšírovanou zeleninu, dochutit umeoctem a máte dezert na slano.

Nikdy nezapomeňte dát k dezertu nebo zalít do agaru lístky máty nebo meduňky – krásně vás v horkém létě chladí.

Domácí ovocné nápoje

Já mám v létě nejraději, když si natrhám ovoce – například maliny, ostružiny, rybíz, višně, třešně – rozmačkám, přidám čerstvou mátu nebo meduňku a zaliju vodou, nechám louhovat a popíjím celý den. Takto připravuji osvěžení i pro moje klienty v poradně a vždy jsou překvapeni, jak je to lahodné a jednoduché.

Můžete si vyrobit dle vlastního uvážení limonádu z jakéhokoliv ovoce, z toho, které dozrává na zahradě, nebo jen z melounu – jen tak s vodou bez přidaného sladu nebo sirupu.

Spoustu receptů najdete v mých knihách, ať už Makrobiotické nedělní vaření, nebo v knize Makrobiotické dobroty babiček, které si můžete objednat na dagmarluzna.cz v sekci knihy.

Pro více inspirace a detailních instrukcí si poslechněte celý podcast!

Nápoj: Bezinková limonáda

Domácí bezinková limonáda je osvěžující alternativou k průmyslovým nápojům, využívající aromatické květy černého bezu.

Suroviny

  • 20 květů černého bezu
  • 3 litry vody
  • 1 bio citron
  • 0,3 l javorového nebo rýžového sirupu (podle chuti)

Postup

  • Květy bezu zkontrolujte na přítomnost hmyzu.
  • Rozložte květy na bílou utěrku nebo papír a nechte 30 minut, aby hmyz mohl odejít.
  • Do 4litrové sklenice nalijte 3 litry vody.
  • Rozmíchejte sirup ve vodě.
  • Nakrájejte citron na kolečka (i s kůrou) a přidejte do vody.
  • Vložte květy bezu.
  • Zakryjte textilní utěrkou.
  • Nechte 24 hodin louhovat při pokojové teplotě.
  • Během louhování několikrát promíchejte.
  • Přeceďte a podávejte vychlazené.

Doporučení:
Limonádu skladujte v lednici a spotřebujte do 3 dnů. Pro intenzivnější chuť můžete přidat více květů nebo prodloužit dobu louhování. Vhodné je také experimentovat s jinými bylinkami jako máta, meduňka nebo okurka.

KOUZLO KVÁSKU.

Ing.Dagmar Lužná

Objednejte si můj bestseller a začněte zdravý život

Video kurz Cvičení Qi Gong

Poznejte sílu Qi Gongu na svém zdraví!
Získejte vnitřní sílu a harmonii prostřednictvím našeho online kurzu cvičení Qi Gong! 

Autor

Získejte skvělé knihy, napsala jsem pro vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.