Krásný den, vítám vás u našeho dnešního povídání! Dnes se zaměříme na téma, které je aktuální pro mnoho z nás – co dělat, když máte extrémní chutě na sladké.

Jak chutě na sladké souvisí s vaším zdravím?

Je pozdní léto, vládne element Země, a to znamená, že slezina, slinivka a žaludek jsou nyní v hlavní roli. Tyto orgány mají rády sladkou chuť, která jim prospívá – ovšem ne přidaný cukr, který jim naopak škodí. To, co jim prospívá, je přirozeně sladká chuť dozrálého ovoce, správně připravené zeleniny na sladko a sladkých obilovin jako jsou jáhly a rýže.

Sladká chuť je přirozená a potřebná součást naší stravy, která nás krásně uvolní a posílí slezinu, slinivku a žaludek. Bohužel, v dnešní moderní době je normální se přejídat cukrovím, čokoládou a různými bonbony, kdy destruktivní energie cukru ničí slinivku a další orgány, a odčerpává minerály z těla.

Stres a chutě na sladké

Proč nás to žene ke sladkému a k neustálému rychlému uvolnění vnitřního napětí? Na první místě je to stres. Stres způsobuje vnitřní stažení orgánů, což nás následně vede k touze po sladkém nebo alkoholu pro rychlé uvolnění. Nejlepším řešením je snaha minimalizovat stres a upravit stravu podle ročního období.

Pitný režim a jeho vliv na chutě

Chutě na sladké mohou být také způsobeny nedostatečným pitným režimem. Mnoho lidí zapomíná pít během dne, což následně kompenzují sladkostmi, protože cukr tělo uvolní a tím potlačí pocit žízně. Pravidelné pití vody, ideálně s citronem nebo bylinkami, může pomoci chuť na sladké zmírnit.

Co dělat, když po jídle máte chuť na sladké?

Pokud po obědě cítíte nutkání dát si sladkou tečku, je důležité si uvědomit, že to může být známka příliš slaného nebo kořeněného jídla. Zkuste si místo toho dát trochu vody nebo kousek syrové zeleniny, jako je mrkev či snítka petrželky.

Jak se zbavit chutí na sladké dlouhodobě?

Klíčem k předcházení chutím na sladké je změna jídelníčku ve prospěch potravin s přirozeně sladkou chutí. Ráno například místo chleba zkuste jáhlovou kaši se semínky, oříšky či rozinkami a zeleninou upravenou formou nishime.

Závěrem

Chutě na sladké nejsou neřešitelným problémem. S úpravou stravy a životního stylu můžete dosáhnout rovnováhy a přirozeně omezit touhu po cukru. Pokud potřebujete poradit, neváhejte mě kontaktovat na dagmarluzna.cz a společně najdeme cestu k lepšímu zdraví!


Jáhlová kaše s dýní Hokkaido

Tento výživný a přirozeně sladký pokrm je obzvláště prospěšný pro slezinu, slinivku a žaludek, zejména v podzimním období.

Suroviny:

  • 1 hrnek jáhel
  • 1 hrnek dýně Hokkaido
  • 3 hrnky vody
  • Špetka soli

Postup:

  1. Jáhly propereme v několika vodách a necháme na sítu okapat.
  2. Dýni Hokkaido nakrájíme na drobné kostky (asi 1 hrnek).
  3. Do kastrolku vložíme nakrájenou dýni.
  4. Na dýni nasypeme propláchnuté jáhly.
  5. Opatrně po stranách kastrolku nalijeme 3 hrnky vody.
  6. Přidáme špetku soli.
  7. Vaříme pod pokličkou na nízké teplotě asi 40 minut.

Doporučení:Tato jáhlová kaše je výborným podzimním pokrmem, který přirozeně uspokojí chuť na sladké. Pomáhá uvolnit vnitřní prostředí v těle a je obzvláště posilující pro slinivku. Pro zvýraznění chuti můžete přidat trochu skořice nebo vanilky. Pokud preferujete krémovější konzistenci, můžete kaši po uvaření lehce rozmixovat. Podávejte teplé jako snídani nebo zdravý dezert. Pro extra výživnost můžete na vrch přidat trochu dýňových semínek nebo mandlí. Tento pokrm je vhodný i pro osoby s citlivým trávením a může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Skvělé menu na neděli 

z knihy Makrobiotické nedělní vaření

Pro vaši inspiraci a zdraví tu pro vás mám nedělní menu z mé knihy Makrobiotické nedělní vaření. V knize najdete podrobné recepty na tyto skvělé a zdravé jídla.

Polévka: Kedlubnová s kapustou

Tato chutná zeleninová polévka kombinuje jemnou chuť kedlubny s výraznou kapustou a je ideální pro chladnější dny.

Suroviny

Polévka
  • 1 větší cibule
  • 1 větší kedlubna
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • Sůl podle chuti
  • 2 lžíce kukuřičné mouky
  • Kmín
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1/4 hlávky kapusty
  • 2 lžíce umeocta
  • 2 stroužky česneku
  • Zelená nať cibule na ozdobu

Postup

Polévka
  • Cibuli a kedlubnu oloupeme a nakrájíme na kostky.
  • Dno kastrolu vytřeme olejem, vložíme cibuli, kedlubnu, sůl, mouku a kmín.
  • Zalijeme asi 0,5 l zeleninového vývaru a dusíme asi 10 minut.
  • Kapustu nakrájíme na jemné nudličky a přidáme ke směsi.
  • Zalijeme zbylým vývarem a vaříme dalších 10 minut.
  • Dochutíme umeoctem, prolisovaným česnekem a podle potřeby solí.
  • Polévku nalijeme do talířů a ozdobíme nakrájenou zelenou natí cibule.

Doporučení:

Tato polévka je výborná jako lehký oběd nebo jako předkrm. Pro výraznější chuť můžete přidat více koření, například černý pepř nebo sušený tymián. Podávejte horké s celozrnným chlebem pro sytější jídlo. Polévku můžete také zjemnit trochou rostlinné smetany přidané těsně před podáváním.

Obilovina: Těstoviny s cibulkou

Tento jednoduchý recept na těstoviny s cibulkou je rychlý a chutný způsob, jak připravit základní pokrm z obilovin.

Suroviny

  • 250 g těstovin (nejlépe vrtulky z tvrdé pšenice)
  • Sůl
  • 1 malá cibule (nejlépe šalotka) i s natí

Postup

  • Vodu se solí uvedeme do varu.
  • Do vroucí vody vsypeme těstoviny.
  • Vaříme podle návodu 3 až 5 minut.
  • Těstoviny nesmí být rozvařené.
  • Scedíme a propláchneme studenou vodou, abychom zastavili var.
    Necháme okapat.
  • Najemno nakrájíme cibuli i s natí.
    Těstoviny prosypeme nakrájenou cibulí s natí.

Doporučení:
Tento recept je základem, který můžete dále upravovat podle chuti. Přidáním olivového oleje a bylin jako bazalka nebo oregano vytvoříte jednoduchý italský pokrm. Pro výživnější jídlo můžete přidat grilovanou zeleninu nebo restované tofu. Cibulka s natí nejen obohatí chuť, ale také pomáhá snížit "zahlenovací" účinek těstovin. Podávejte teplé jako hlavní jídlo nebo vychladlé jako těstovinový salát.

Bílkovina: Marinovaný tempeh

Tento recept na marinovaný tempeh je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin s bohatou chutí díky sójové marinádě.

Suroviny

  • 300 g tempehu natural
  • Slunečnicový olej (množství podle velikosti nádoby na smažení, vrstva oleje by měla být alespoň 3 cm)
Marináda
  • 200 ml vody
  • 200 ml sójové omáčky Shoyu
  • 1 lžíce rýžového octa

Postup

  • Tempeh rozkrojíme na tři stejné díly. Každý díl ještě rozkrojíme podélně na 2 plátky.
  • Plátky osmažíme na oleji do růžova.
  • Marinádu připravíme smícháním všech ingrediencí (voda, sójová omáčka, rýžový ocet).
  • Osmažený tempeh vložíme do marinády alespoň na 3 hodiny.
  • Na talíř podáváme 1 plátek tempehu přelitý italskou omáčkou (viz Zelenina).
  • Na omáčku položíme druhý plátek tempehu.

Doporučení:
Tento marinovaný tempeh je výborný jako hlavní bílkovinná složka jídla. Pro lepší vstřebávání živin doporučujeme podávat s celozrnnou přílohou, například hnědou rýží nebo quinoou. Pokud nemáte po ruce italskou omáčku, můžete použít jakoukoliv jinou zeleninovou omáčku dle vašeho výběru. Pro zvýraznění chuti můžete do marinády přidat česnek nebo zázvor. Tempeh lze také místo smažení grilovat pro zdravější variantu.

Zelenina: Kedlubnové zelí

Lehké a osvěžující kedlubnové zelí je skvělým doplňkem k jáhlovým knedlíkům. Tento pokrm využívá sezónní zeleninu a je bohatý na vlákninu a vitamíny.

Suroviny

  • 4 až 6 kedluben (podle velikosti)
  • 2 cibule
  • sůl
  • 2 lžíce arowrootu
  • rýžový ocet
  • zelená nať cibule na ozdobu
  • voda na dušení

Postup

  • Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Cibule nakrájíme na půlměsíčky.
  • Na dno kastrolu dáme nakrájenou cibuli a nastrouhané kedlubny.
  • Zeleninu zalijeme vodou a přidáme špetku soli.
  • Dusíme na mírném plameni doměkka.
  • Arowroot rozmícháme v trošce vody.
    Zahustíme zelí rozmíchaným arowrootem.
    Dochutíme rýžovým octem, případně přidáme sůl podle chuti.
  • Do středu talíře dáme hotové zelí.
  • Na zelí položíme jáhlové knedlíky (z předchozího receptu).
  • Ozdobíme najemno nakrájenou zelenou cibulkou.
  • Posypeme osmaženým celerem jako falešným špekem (podle dalšího receptu).

Tip:
Po použití můžeme marinádu uchovat ve sklenici se šroubovým uzávěrem v lednici a opětovně použít. Můžeme ji rovněž použít do polévky nebo omáčky na dochucení.

Doporučení:
Toto kedlubnové zelí je lehkým a zdravým doplňkem k jáhlovým knedlíkům, perfektně zapadajícím do makrobiotického jídelníčku. Kedlubny jsou bohaté na vitamín C a vlákninu, což podporuje zdravé trávení. Pro zvýraznění chuti můžete do zelí přidat trochu kmínu nebo majoránky. Pokud preferujete krémovější konzistenci, můžete část kedluben rozmixovat. Zelí se skvěle hodí i k jiným obilovinám, jako je pohanka nebo jáhly. Nezapomeňte na ozdobu z osmažených kousků celeru, které dodají pokrmu zajímavou texturu a chuť. Tento pokrm je nejlepší čerstvě připravený, ale můžete ho uchovávat v lednici až 2 dny a poté lehce ohřát.

Zelenina: Italská omáčka

Tato bohatá zeleninová omáčka s italskými kořeny je skvělým doplňkem k tempehu a dalším pokrmům.

Suroviny

  • 6 větších rajčat
  • 4 větší cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • Slunečnicový olej
  • 4 cm řasy kombu
  • Sůl
  • 2 bobkové listy
  • 6 hřebíčků
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 kuličky pepře
  • Asi 0,5 l zeleninového vývaru
  • Hladká kukuřičná mouka podle potřeby
  • Umeocet

Postup

  • Rajčata spaříme v horké vodě a oloupeme.
  • Nakrájíme na čtvrtky.
  • Ostatní zeleninu očistíme a nakrájíme na menší tvary.
  • Dno kastrolu vytřeme olejem a vložíme řasu kombu a nakrájenou zeleninu.
  • Osolíme a přidáme koření zabalené do gázy.
  • Zalijeme vodou tak, aby byla asi 3 cm nad zeleninou. Dusíme doměkka.
  • Koření vytáhneme a vychladlou zeleninu rozmixujeme nebo propasírujeme do hladké omáčky.
  • Podle potřeby ředíme zeleninovým vývarem.
  • Přivedeme k varu, můžeme zahustit moukou, kterou jsme rozmíchali v trošce vody.
  • Ochutíme umeoctem.

Doporučení:
Tato omáčka se výborně hodí k tempehu (viz Bílkovina), kterým ji na talíři přeléváme. Můžete ji však použít i k dalším pokrmům, například k těstovinám nebo jako základ pro zeleninové lasagne. Pro intenzivnější chuť můžete přidat čerstvé bylinky jako bazalku nebo oregano. Omáčku lze také zamrazit pro pozdější použití. Pokud preferujete jemnější konzistenci, můžete omáčku před podáváním přecedit přes jemné síto.

Zelenina: Blanšírovaný pórek

Tento jednoduchý recept na blanšírovaný pórek zachovává jeho křupavost a svěží chuť, kterou zvýrazňuje citronová šťáva.

Suroviny

  • 2 bílé části pórku
  • Sůl
  • Citronová šťáva

Postup

  • Pórek rozřízneme podélně a pořádně promyjeme pod tekoucí vodou.
  • Nakrájíme na šikmé tvary asi 2 cm široké.
    Vodu se solí uvedeme do varu.
  • Do vroucí vody vložíme nakrájený pórek.
  • Hlídáme, až je pórek křupavý.
  • Scedíme a propláchneme ve studené vodě, aby se nám dále nevařil.
  • Na talíři pokapeme citronovou šťávou.

Doporučení:
Blanšírovaný pórek je výbornou přílohou k hlavním jídlům nebo jako součást salátů. Pro zvýraznění chuti můžete přidat trochu olivového oleje a čerstvě mletého pepře. Pokud chcete pórek použít do teplých pokrmů, blanšírujte ho kratší dobu, aby zůstal křupavější. Tento recept je skvělým způsobem, jak zachovat nutriční hodnoty pórku a zároveň ho učinit stravitelnějším. Podávejte ihned po přípravě, aby si pórek zachoval svou svěžest a křupavost.

Zelenina: Vařená mrkev s brokolicí

Tento jednoduchý recept kombinuje sladkou chuť mrkve s jemnou brokolicí, zachovávající jejich přirozenou chuť a texturu.

Suroviny

  • 4 střední mrkve
  • 4 růžičky brokolice
  • Sůl

Postup

  • Mrkev očistíme a dáme ji celou do kastrolku.
  • Zalijeme troškou vody, osolíme a dusíme doměkka.
  • Hlídáme, aby mrkev nebyla rozvařená, měla by křupat.
  • Brokolici vaříme ve vodě se solí, až je stopka měkká.
  • Na talíř podáváme celou mrkev.
  • Vedle mrkve pokládáme uvařenou brokolici.

Doporučení:
Tato kombinace vařené mrkve a brokolice je výbornou přílohou k hlavním jídlům nebo jako lehký samostatný pokrm. Pro zvýraznění chuti můžete zeleninu po uvaření lehce potřít olivovým olejem a posypat čerstvými bylinkami, jako je petržel nebo pažitka. Dbejte na to, aby obě zeleniny zůstaly mírně křupavé, což zachová jejich nutriční hodnotu a chuť. Pokud preferujete měkčí konzistenci, můžete prodloužit dobu vaření, ale dejte pozor, abyste zeleninu nepřevařili. Tento jednoduchý recept je skvělým způsobem, jak do jídelníčku zařadit více zeleniny v její přirozené podobě.

Dezert: Broskve s oříškovým máslem

Tento lahodný dezert kombinuje sladkost broskví s bohatou chutí oříškového másla pro vytvoření krémového a osvěžujícího pokrmu.

Suroviny

  • 4 velké broskve + 1 broskev na ozdobu
  • Špetka soli
  • 4 lžičky oříškového másla

Postup

  • Broskve oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky.
  • Dusíme se špetkou soli a troškou vody pod pokličkou asi 10 minut.
  • Necháme vychladnout.
  • Vychladlé broskve rozmixujeme s oříškovým máslem do hladkého krému.
  • Krém necháme vychladit v lednici.
  • Podáváme vychlazené.
  • Ozdobíme čtvrtkou syrové broskve.

Doporučení:
Tento dezert je skvělou volbou pro letní dny, kdy jsou broskve v sezóně. Pro extra texturu můžete na vrch přidat trochu nasekaných oříšků. Pokud preferujete méně sladký dezert, můžete snížit množství oříškového másla nebo přidat trochu citronové šťávy pro vyváženější chuť. Tento recept je také výborným základem pro smoothie bowl - stačí přidat trochu rostlinného mléka pro řidší konzistenci a ozdobit ovocem a semínky. Pro vegany je to skvělá alternativa k mléčným dezertům. Podávejte ihned po vychlazení, aby si dezert zachoval svou svěží chuť.

Objednejte si

Video kurz cvičení Qi Gong pro zdraví
  • Začněte své ráno s ranní rozcvičkou, která vás probudí a nastartuje váš den.
  • Naučíte se poklepávat jednotlivé meridiány, abyste odblokovali energii ve svém těle
  • Ponořte se do cvičení s Tai Qi ball, které vám poskytne sílu, koordinaci a rovnováhu.
  • Proti stresu a napětí vám poslouží speciální protistresové cvičení, které vás uklidní a posílí vaši odolnost.
  • Pro dosažení celkového tělesného a energetického vyvážení se naučte sestavu Tai Qi ball, která spojuje všechny důležité prvky cvičení Qi Gong.
  • Nezapomeňte na důležitou harmonizaci celého těla, která vám pomůže dosáhnout úplné pohody a rovnováhy.

Objednejte si můj bestseller a začněte zdravý život

+ DVD

Autor

Napsala jsem pro Vás

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Uzdravte se jídlem!

Pojďte si promluvit, pomůžu vám!
Malá změna vašeho jídelníčku může udělat velkou změnu na vašem zdraví.